«Περιβάλλον και πολιτισμός» με δύο διαλέξεις

Συμμετέχοντας στην ετήσια πανελλαδική δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Πατρών, διοργανώνοντας μια συνδυαστική προσέγγιση στο στοιχείο του αέρα, στην φιλοσοφική σκέψη και την φυσική επιστήμη. Με στόχο να γίνει κατανοητή η σημασία του αέρα, ως κοσμογονικής και ψυχογονικής αρχής στην πρώιμη ελληνική φιλοσοφία και παράλληλα ως παράγοντος στη διαμόρφωση καιρικών και κλιματικών συνθηκών, θα παρουσιαστούν δύο διαλέξεις την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.
-«Ο αέρας της Ιωνίας στην Αθήνα», από τον κ. Σπυρίδωνα Ράγκο, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών -«Άνεμος: η γένεσή του και η σημασία του στον καιρό, το κλίμα και ενέργεια», από τον κ. Αθανάσιο Αργυρίου, Καθηγητή Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Πατρών. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Αρχίζει ο επιτυχημένος κύκλος των βραδινών ανοικτών διαλέξεων του Τμήματος Φιλολογίας για θέματα λογοτεχνίας. Η πρώτη διάλεξη, στο Colloquium Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Αρχειακών Τεκμηρίου και Τύπου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Οκτώβριου 2018, από την Επίκουρη Καθηγήτρια, κα. Αναστασία Νάτσινα, η οποία θα μιλήσει με θέμα: «Σκέψεις και παρατηρήσεις για μια ιστορία του νεοελληνικού διηγήματος με ποσοτικές μεθόδους». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από 6.00 – 8.00 μ.μ., σε αίθουσα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών.
* Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών φιλοξενεί για δεύτερη φορά την έκθεση «Χαρτών Μνήμες, Πάτρα 1831-1943», από 2 έως 27 Οκτωβρίου 2018. Η έκθεση είναι παραγωγή του Δήμου Πατρέων και αποτελεί μια επιστημονική προσέγγιση της εξέλιξης του Πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης από το 1831 έως και το 1943. Τον συντονισμό της έκθεσης και της έκδοσης πραγματοποίησε η Ελένη Αλεξοπούλου, δ/ντρια Αρχιτεκτονικού Έργου Δήμου Πατρέων. Την Επιλογή – Ψηφιοποίηση και τον Σχολιασμό των Χαρτών επιμελήθηκαν η Ελένη Αλεξοπούλου και ο Στέλιος Σταματίου – Κώνστας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Δήμου Πατρέων. Για την πραγματοποίηση της έκθεσης ήταν πολύ σημαντική επίσης η εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη του καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βασιλείου Παππά και των συνεργατών του. Η όλη εργασία, αποτυπώνεται στην ομώνυμη έκδοση πολυτελούς λευκώματος όπου περιλαμβάνει αναλυτικά Χάρτες, Διαγράμματα, Κείμενα της φιλολόγου-ιστορικού Γιώτας Καΐκα – Μαντανίκα για την Πάτρα και το Σχέδιο Πόλεως.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    12 Οκτωβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Αχαΐα