Πλαγιά Bόνιτσας: Το ερειπωμένο χωριό φάντασμα μετά το σεισμό του 1966! (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ + VIDEO)

Μισογκρεμισμένα πέτρινα σπίτια, παλιοί ναοί, απομεινάρια μιας άλλης εποχής που μαρτυρούν πως κάποτε, αυτό το χωριό έσφυζε από ζωή. Το παλαιό χωριό Πλαγιά βρίσκεται στη βορειο-δυτική πλευρά του Ξηρομέρου, απέναντι από την Λευκάδα. Οι κάτοικοι του το εγκατέλειψαν μετά τον σεισμό του 1966 και τις κατολισθήσεις, και μετεγκαταστάθηκαν στο νέο χωριό. Τα σπίτια που θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο ήταν όμοια αρχιτεκτονικά με τα σπίτια στα χωριά της Λευκάδας. Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοια σπίτια δεν συναντά κανείς στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που μας κάνει να σκεφτούμε πως το συγκεκριμένο χωριό θα μπορούσε να είναι ένας πρότυπος παραδοσιακός οικισμός, πολύ κοντά στη θάλασσα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την όμορφη φύση της. Πουρνάρια, ρουπάκια, συκιές και πολλές αμυγδαλιές, βρίσκονται σκόρπια ανάμεσα στα ερείπια. Στην περιοχή πλέον έχουν μείνει όρθιοι ελάχιστοι πέτρινοι τοίχοι και παρατημένα, σκουριασμένα εργαλεία. Περίτεχνα πορτοπαράθυρα, όμορφα κεραμίδια και μια παραδοσιακή αρχιτεκτονική που χάριζε ένα μακρόστενο σχηματισμό στο χωριό, «χάθηκαν» μέσα στον χρόνο. Τώρα καλύπτονται από μια «άναρχη» βλάστηση ιδανική μόνο για τους κτηνοτρόφους του Ξηρομέρου. Ο σεισμός του 1966 Ο σεισμός έγινε στις 04:40, 29 Οκτωβρίου 1966. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπίου Αθηνών ήταν έντασης 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ. Επλήγησαν κατά κύριο λόγο η Κατούνα, οι Φυτείες, η Κωνωπίνα, η Τρύφος, η Παπαδάτος και ο Άγιος Νικόλαος. Από το σεισμό υπήρξαν ένας νεκρός και 43 τραυματίες.


Σημειώθηκαν επίσης πάρα πολλές υλικές ζημιές σε καταστήματα και κτήρια. Όπως αναφέρει ο ΟΑΣΠ, 25 κτίρια καταστράφηκαν ενώ 968 υπέστησαν βλάβες. Ρωγμή μήκους 2km και πλάτους 1-2cm εμφανίστηκε στην Αμφιλοχία μεταξύ της αποβάθρας του λιμανιού και της παραλιακής οδού.
Το στίγμα της περιοχής
Η Νέα Πλαγιά είναι ένα όμορφο σύγχρονο χωριό με πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τουριστικές υποδομές και ανήκει στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.

Πηγή: news247.gr


Πηγή