Πόσο παράταιρη είναι η συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;

Οι εξελίξεις στα Σκόπια θα κρίνουν τη διάρκεια της παράταιρης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σημειώνουν πολλά μέσα ενημέρωσης και αμέσως αναρωτιέται κανείς πόσο πράγματι παράταιρη είναι η συγκυβέρνηση αυτή;

Δεν θα υποστηρίξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν έχουν μεταξύ τους διαφορές, ότι είναι σαν δύο σταγόνες νερού, διότι τότε δεν θα υπήρχε λόγος να είναι δύο διαφορετικά κόμματα, θα βρίσκονταν υπό την ίδια στέγη. Έχουν διαφορές, όπως όλα τα κόμματα μεταξύ τους και από αυτή την άποψη, απόλυτα ταιριαστή συγκυβέρνηση δεν υπάρχει. Είναι όμως τέτοιες οι διάφορες ώστε να αναφερόμαστε σε παράταιρη συγκυβέρνηση, ακόμη και παρά φύση κατά ορισμένους;

Ο χαρακτήρας κάθε κόμματος κρίνεται κυρίως από την πράξη και πολύ λιγότερο από τις όποιες διακηρύξεις του και κρίνεται όχι σε περιόδους ομαλών εξελίξεων εκεί που καθένας έχει ένα μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων, ανάδειξης εικονικών διαφορών και αντιπαραθέσεων. Κρίνεται κυρίως από την συμπεριφορά του σε σημαντικές στιγμές, στις κρίσιμες ώρες εκεί που η συμπεριφορά κάθε κόμματος έχει βαρύνουσα σημασία. Εκεί φαίνεται η πολιτική του, οι συμμαχίες που αναζητεί και διαμορφώνει, τα συμφέροντα που υπηρετεί και σε βάρος τίνων γίνεται αυτό.

Μια τέτοια περίοδος είναι η εποχή της κρίσης, της ψήφισης και εφαρμογής των μνημονίων, όταν οι κίνδυνοι για τα αστικά συμφέροντα και το αστικό σύστημα είναι αυξημένοι και για την χώρα μας μεγάλοι. Εκεί κρίθηκε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Γ. Παπανδρέου υλοποιώντας ολοκληρωτικά την πολιτική των δανειστών και του μεγάλου κεφαλαίου, ο Α Σαμαράς με την στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του και την ολοκληρωτική παράδοση στο Βερολίνο, εκεί κρίθηκαν τα μικρότερα κόμματα που μπήκαν ως τσόντες στη διακυβέρνηση και εξαερωθήκαν, εκεί κρίνεται και ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ και ο Α Τσίπρας σήμερα.

Τέσσερα χρόνια σχεδόν κυβερνούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ και αλήθεια πόσες φορές διαφώνησαν; Μαζί και με όλα τα άλλα κόμματα ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, κορυφαία αντιλαϊκή πολιτική πράξη και προώθησαν την εφαρμογή του με απόλυτη σύμπνοια. Πήραν μέτρα ισοπεδωτικά για το λαό, έκοψαν συντάξεις, ισοπέδωσαν μισθούς και κοινωνικές κατακτήσεις, ισοπέδωσαν κυριολεκτικά ότι είχε απομείνει από τις κοινωνικές δαπάνες. Μαζί ψήφισαν το υπερταμείο για 99 χρόνια και την παράδοση της δημοσίας περιουσίας σ’ αυτό με στόχο την εκποίησή της υπέρ των δανειστών. Σε αγαστή συμφωνία έθεσαν τις ένοπλες δυνάμεις και τη χώρα ολόκληρη στην υπηρεσία των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, Σούδα, Λάρισα, Άραξος τέθηκαν στη διάθεση τους για επιθέσεις εναντίον της Συρίας και κάθε είδους άλλων επιχειρήσεων, κατ’ εντολή των Αμερικανών και με βάση πληροφορίες που οι ίδιοι έθεσαν στη διάθεση της κυβέρνησης οδήγησαν σε ρήξη των σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία και τώρα παρακαλεί ο πρωθυπουργούς να γίνει δεκτός στην Μόσχα, ο Αμερικανός πρέσβης περιδιαβαίνει τη χώρα ως απόλυτος κυρίαρχος, τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ τις γύρισαν στη δεκαετία του 1950.

Στα βασικά θέματα, σχεδόν σε όλα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση την περασμένη τετραετία, δεν είχαν την παραμικρή διαφωνία. Πού βρίσκεται λοιπόν το παράταιρο της συγκυβέρνησης;

Όλο το θέμα προέκυψε με τις τοποθετήσεις Καμένου κατά την επίσημη επίσκεψη του ως υπουργός άμυνας στις ΗΠΑ. Τι είπε όμως έκεί ο Καμένος και εξόργισε στην Ελλάδα τόσους, αν και όχι όλους και σε τέτοιο βαθμό; Τρία πράγματα:

  • Στο βαθμό που η συμφωνία των Πρεσπών δεν προχωρήσει να δημιουργηθεί μια αμυντική συμφωνία στα Βαλκάνια που να περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Αλβανία, την πΓΔΜ και τη Βουλγαρία, ώστε με έμμεσο τρόπο η πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ , ώσπου το όλο πρόβλημα να λυθεί σε οριστική βάση, αν αυτό είναι αναγκαίο.
  • Κατ’ αυτόν τον τρόπο και παρά την αποτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών το σχέδιο απομάκρυνσης της Ρωσίας από τα Βαλκάνια προωθείται.
  • Ταυτόχρονα επανάφερε το θέμα της εκχώρησης και άλλων βάσεων στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη επιδείνωση των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Τουρκίας και να προχωρήσει η περικύκλωση της Ρωσίας.

Σε καμιά από αυτές τις προτάσεις δεν διαφωνούν επί της ουσίας οι Αμερικανοί και βέβαια δεν διαφώνησαν. Όσοι διάβασαν τις τοποθετήσεις τους το είδαν ξεκάθαρα, υπάρχει η συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξαν, και υποστηρίζουμε την ολοκλήρωση της και στην Ελλάδα έχουμε βάση αυτή της Σούδας. Αυτή ήταν η απάντησή τους και ο λόγος είναι ότι κινείται εντός των επιδιώξεών τους και θέτει δημόσια εναλλακτικές λύσεις.

Αλλά και η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν αντέδρασε, το πέρασε στα ψιλά, δείχνοντας «κατανόηση» στις ιδιαιτερότητες Καμένου, τόσο ώστε αναρωτιέται κανείς αν ήταν πρωτοβουλία του Καμένου οι τοποθετήσεις αυτές ή ήταν ένα συμφωνημένο σχέδιο που εξυπηρετεί όλους και το συμφώνησαν από κοινού.

Πλήθος αντιδράσεων, όμως, σημειώθηκαν από ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και από ορισμένα στελέχη των ΑΝΕΛ. Πρώτος άνοιξε το χορό των αντιδράσεων ο Νίκος Βούτσης που θυμήθηκε τώρα το αντιιμπεριαλιστικό παρελθόν του λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών, λες και δεν αλωνίζουν οι Αμερικανοί από άκρη σ’ άκρη της χώρας. Ακολούθησαν ο Νίκος Φίλης και άλλα στελέχη μιλώντας για υποτελή φιλοαμερικανισμό του Καμένου και επινοήσεις για άξονες στα πλαίσια ενός βαλκανικού ψυχρού πολέμου, ή ότι οι τοποθετήσεις αυτές πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης τη στιγμή που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια. Είναι σαφέστατες οι στοχεύσεις των δηλώσεων αυτών. Είναι η «αριστερή» συνείδησή του ΣΥΡΙΖΑ και η «αριστερή» πολιτική ταυτότητα του, που αγωνιούν να αναδείξουν όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

Όσο για την αντίδραση της Ν.Δ. είναι στο ίδιο μήκος κύματος, όπως και κάθε τοποθέτηση της, ότι πλήττεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, είναι μια κυβέρνηση ανίκανη και ένας πρωθυπουργός ανίκανος που όσο γρηγορότερα φύγει τόσο καλύτερα, για να έρθει φυσικά η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης.

Πρόκειται για μια άσφαιρη αντιπαράθεση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και των εκτός της κυβέρνησης κομμάτων με σαφή στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα και τα σημερινά αδιέξοδα. Είναι ακριβώς η καλλιέργεια του κλίματος μέσα στο οποίο επιδιώκουν να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.

Η στάση Καμένου είναι εντελώς εξηγήσιμη, αν δεν είναι με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Το κόμμα του καταρρέει, ανεμομαζώματα -ανεμοσκορπίσματα, η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει και ψάχνει που θα ακουμπήσει εντός της χώρας, καθώς και στο εξωτερικό.

Η δήλωση Τσίπρα στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2019, αν πράγματι το εννοεί, σημαίνει ότι η συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ θα πάει μέχρι τέλους.

Γεράσιμος Αραβανής


Πηγή