Πρωτόκολλο Συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή – Ιδρύεται Γραφε […]

Στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018 στην Πάτρα.

Παράλληλα, το Σώμα συναίνεσε στην ίδρυση Γραφείου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής σε χώρο που βρίσκεται στο κτίριο της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, στην οδό Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα.

«Είναι μια πράξη δημοκρατίας συνυφασμένη με το σεβασμό στα ίσα δικαιώματα των πολιτών. Είμαστε δίπλα στα άτομα με αναπηρία, δίνουμε ευκαιρίες ίσης πρόσβασης σε κάθε δραστηριότητα της δημόσιας σφαίρας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κατά την τοποθέτησή του.

Για την έμπρακτη υποστήριξη ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Γιώργος Φουντουλάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι το τρίτο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο, με τη συμμετοχή 185 χωρών.

Στους στόχους της πρωτοβουλίας αναφέρθηκαν τόσο ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος όσο και ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ολυμπισμού, Εθελοντισμού και Αθλητισμού Δημήτρης Κωσταριάς, επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένες δράσεις θα συμβάλλουν στη διάδοση των παραολυμπιακών αθλημάτων στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και στην παρακίνηση των ατόμων με αναπηρία προς την άσκηση, κάτι που συμβάλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και στην ανέλιξη των φυσικών, πνευματικών και ηθικών δυνάμεών τους.

Εγκρίσεις αντιπλημμυρικών έργων και απρόβλεπτων

Εξάλλου το Σώμα συμφώνησε στην υποβολή πρότασης της Περιφέρειας για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έργου «Αποκατάσταση ζημιών από πλημμυρικά φαινόμενα στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας», προϋπολογισμού 750.000 ευρώ. «Συνολικά 16 τοπικές κοινότητες υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Μαϊου» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Νικόλαος Μαρούντας, που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση κι ευχαρίστησε την Περιφέρεια για τη διαρκή συνδρομή της.

Ακόμη, αποφασίστηκε να προχωρήσει η ανοικτή διαδικασία για την Αντιμετώπιση Απρόβλεπτων Προβλημάτων Οδικής Ασφάλειας στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, για την τριετία 2019-2021, έργο που αναλύεται σε τρία υποέργα, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ.

Χρηματοδότηση 3,3 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση και ανακαίνιση κτιρίων του Πανεπιστημίου Πατρών

Επίσης, εγκρίθηκε η πρόταση της Περιφέρειας για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, των εργασιών ολοκλήρωσης και ανακαίνισης κτιρίων του Πανεπιστημίου Πατρών, συνολικού προϋπολογισμού 3,3 εκ. ευρώ. Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις που ξεκίνησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2017, με την ανακαίνιση – αναβάθμιση των Αμφιθεάτρων της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Πολυτεχνικής Σχολής, προϋπολογισμού 1,9 εκ. ευρώ, προχωρά στην ανακαίνιση άλλων τεσσάρων αμφιθεάτρων του Τμήματος Ιατρικής, όπως επίσης στην ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών και τη διαμόρφωση αμφιθεάτρων στο νέο κτίριο Ηλεκτρολόγων Υπολογιστών.

Εκτός από τις κτιριακές παρεμβάσεις, οι υπό ανακαίνιση χώροι θα γίνουν προσβάσιμοι σε ΑμΕΑ, θα αντικατασταθούν οι ηλεκτρομηχανολογικές τους εγκαταστάσεις, ενώ θα αποκτήσουν και σύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

Οι εργασίες κρίθηκαν απαραίτητες ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διδασκαλίας και παρακολούθησης των μαθημάτων από τους φοιτητές, να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους του χώρους για το σύνολο φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων καθώς και για να ενισχυθεί η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

«Πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη παρέμβαση της Περιφέρειας για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Πατρών» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέταςπου ήταν εισηγητής του θέματος, καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει χρηματοδοτήσει επίσης με 1,3 εκ. ευρώ την περίφραξη του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ ανέλαβε και το κόστος για την αποκατάσταση του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου, με δαπάνη ύψους 300.000 ευρώ.

Βελτιώσεις αθλητικών εγκαταστάσεων που ξεπερνούν τα 900.000 ευρώ

Εξάλλου, στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να υποβληθεί πρόταση για τη χρηματοδότηση βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων στους Δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Αιγιάλειας και Πηνειού.

Ειδικότερα, προβλέπονται εργασίες αναβάθμισης ύψους 206.900 ευρώ στα γήπεδα ποδοσφαίρου των τοπικών κοινοτήτων Κουρτεσίου και Μανωλάδας, στο γήπεδο της Βάρδας και συντήρησης γηπέδου τένις στα Λεχαινά, ενώ σε όλα τα γήπεδα του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης θα τοποθετηθούν νέες εστίες ποδοσφαίρου, πάγκοι αναπληρωματικών παικτών, σετ υπαίθριων οργάνων γυμναστικής, πλαστικά καθίσματα κερκίδων κ.α.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών στο Δήμο Αιγιάλειας, είναι συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ και αφορούν το Δημοτικό Στάδιο Αιγίου, τα γήπεδα αντισφαίρισης Αβύθου στη Ροδοδάφνη, το Δημοτικό Στάδιο Αιγείρας, το αθλητικό συγκρότημα Νικολάου Πλαστήρα στο Αίγιο, το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Αιγίου και τον εκσυγχρονισμό του Ανοιχτού Σταδίου Καμαρών

Τέλος, αντίστοιχες εργασίες αναβάθμισης, προϋπολογισμού 310.000 ευρώ, προβλέπονται στο Δημοτικό Στάδιο Γαστούνης .

-Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για τη συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, στο σύνδεσμο:


Πηγή