Ψήφισμα Συλλόγου Διδασκόντων 1ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας

Ψήφισμα
Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας
Για τις συνθήκες περιβαλλοντικής υγιεινής της σχολικής μας κοινότητας

Το εν λόγω ψήφισμα κοινοποιείται στο Δήμαρχο Λευκάδας και σε όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Το σχολείο μας, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε μια περιοχή πλησίον του κεντρικού ιστού της πόλης, η οποία παρουσιάζει ραγδαία περιβαλλοντική, αισθητική και ποιοτική υποβάθμιση. Συγκεκριμένα, ο ακάλυπτος χώρος όπισθεν του σχολικού κτιρίου παρουσιάζει μια αποκαρδιωτική εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης και θλιβερής αποσύνθεσης. Έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε νεκροταφείο παλαιών αυτοκινήτων, σε αποθήκη ρίψης μπαζών και αποθήκευσης χώματος (κοπριάς;) με έντονη δυσοσμία της πρώτες μέρες της εναπόθεσης, που προέκυψε από την ανακατασκευή του χλοοτάπητα του σταδίου της πόλης;

Ταυτόχρονα η μακροχρόνια γειτνίαση της σχολικής μας μονάδας με τη χωματερή μάς κάνει παθητικούς δέκτες (μαθητές και εκπαιδευτικούς) όλων των διοξινών (χημικών ουσιών εξαιρετικά καρκινογόνων και ύποπτων για
καρκινογενέσεις, ιδιαίτερα τοξικών για τον άνθρωπο και ανθεκτικών στην βιολογική αποικοδόμηση) που εκλύονται καθημερινά στην ατμόσφαιρα είτε υπάρχει ορατή καύση των σκουπιδιών είτε η φωτιά σιγοκαίει.

Ειδικά χθες, η ατμοσφαιρική κατάσταση (καπνός, δυσοσμία) λόγω της μεγάλης φωτιάς στη χωματερή ήταν αφόρητη, σε βαθμό τέτοιο, που οι αρμόδιοι θα έπρεπε να είχαν πάρει απόφαση να μην ανοίξουν τα σχολεία που γειτονεύουν με τη χωματερή για λόγους ασφάλειας της υγείας των μαθητών.

Επειδή γνωρίζουμε ότι αναφερόμαστε σε ένα απ’ τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας για πάνω από 35 χρόνια, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, απαιτούμε άμεσα απ’ τη δημοτική αρχή:

Α) Έγγραφη διαβεβαίωση ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την υγεία των μαθητών μας απ’ τα όσα παραπάνω αναφέρουμε.

Β) Να φροντίσει για τον καθαρισμό και την καλαίσθητη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου όπισθεν της σχολικής μας μονάδας ως δείγμα πολιτισμού.

Γ) Να δρομολογήσει της απαραίτητες διαδικασίες που θα δώσουν ριζική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.


Πηγή