«Πύρρειος» νίκη για τον Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλίων

«Πύρρειος» νίκη χαρακτηρίζεται για τον ΤΟΕΒ Σαβαλίων η απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αμαλιάδας- Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων, επί της εκδικασθείσης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο ΤΟΕΒ κατά της ΔΕΗ Α.Ε. και της θυγατρικής αυτής ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε..

Η αίτηση είχε εκδικασθεί στις 30 Αυγούστου 2018 και η απόφαση υπ’ αριθμ . 127/2018 που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο αποτελεί μία πρώτη νίκη για τον ΤΟΕΒ, ωστόσο υπάρχει μία παράμετρος που απαιτεί πλέον εγρήγορση και άμεσες κινήσεις από την πλευρά του Οργανισμού, για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και προς όφελος των αρδευτών.

Πρώτη πανελλαδικά

Η απόφαση, που αποτελεί και την πρώτη πανελλαδικά απόφαση στον αγώνα που ξεκίνησαν οι Ο.Ε.Β. για τη διασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας στα αντλιοστάσιά τους, ήταν μεν θετική αφού κάνει δεκτή εν μέρει την αίτηση του Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλίων και απαγορεύει στη Δ.Ε.Η. Α.Ε. να προβεί στη διακοπή ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια ευθύνης του μέχρι 1η Απριλίου 2019 δηλαδή μέχρι και την έναρξη της επόμενης αρδευτικής περιόδου πλην όμως υποχρεώνει τον Οργανισμό να προβεί σε καταβολή ποσού 500.000 ευρώ (!!!) μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018.

Δηλαδή σε ένα περίπου μήνα ο ΤΟΕΒ πρέπει να καταβάλλει το παραπάνω ποσό, το οποίο χαρακτηρίζεται υπερβολικό ή μάλλον για την ακρίβεια δυσβάσταχτο για το ταμειακό αποθεματικό του Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλιών. Αφενός γιατί τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν, αφετέρου γιατί οι εισπράξεις για τα πάγια και αρδευτικά τέλη ξεκινούν από τα μέσα Νοεμβρίου.

Σημαντικό πρόκριμα

Ο συνεργαζόμενος δικηγόρος του Οργανισμού κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο οποίος και εκπροσώπησε τον Τ.Ο.Ε.Β. κατά την εκδίκαση της υποθέσεως δήλωσε σχετικά με την απόφαση: «Η απόφαση αυτή, αν και δεν αποτελεί βέβαια οριστική αναγνώριση των αιτημάτων μας, είναι όμως ένα σημαντικό πρόκριμα για την περαιτέρω εξέλιξη της υποθέσεως, που σαφώς έχει πάρει πανελλήνιες διαστάσεις. Το γεγονός ότι κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού κατά την τρέχουσα αρδευτική περίοδο δε μας διασφαλίζει ότι αυτό θα συνεχιστεί και για την επόμενη, αφού ναι μεν η απόφαση κρίνει προδήλως βάσιμη την αξίωσή μας έναντι της Δ.Ε.Η. Α.Ε. πλην όμως μας υποχρεώνει σε καταβολή ποσού 500.000 ευρώ μέχρι 30.11.2018 για τη διατήρηση της ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια. Θα λέγαμε ότι αποτελεί μια Πύρρειο νίκη που θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας και κυρίως τα μέλη του Οργανισμού, που άμεσα οφείλουν να προστρέξουν στα γραφεία του Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλιών για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς αυτόν. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προς διασφάλιση των συμφερόντων του Οργανισμού».

Τελείωσαν τα ψέματα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σαβαλίων κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη απόφαση ως ‘τελευταία ευκαιρία’ για τον Οργανισμό, για να μπορέσει να συνεχίσει την λειτουργία του και καλεί τους αρδευτές- μέλη του ΤΟΕΒ να αναλογιστούν πλέον τις ευθύνες τους, να κατανοήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Τα ψέματα τελείωσαν, φθάσαμε στο σημείο μηδέν και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Είναι ουσιαστικά η τελευταία προσπάθεια που κάνουμε για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τα χρήματα και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Εάν δεν καταφέρουμε μέχρι τέλος Νοεμβρίου να πληρώσουμε αυτά τα χρήματα, η ΔΕΗ θα κόψει το ρεύμα και εμείς δεν θα μπορέσουμε να ξαναλειτουργήσουμε. Γιατί εκτός των άλλων, σε περίπτωση διακοπής για επανασύνδεση θα πρέπει να καταβάλλουμε επιπλέον και τα τέλη επανασύνδεσης, που θα ξεπεράσουν τις 80.000 ευρώ. Ας αναλάβει πλέον ο καθένας τις ευθύνες του και ας έρθουν στον Οργανισμό για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους» υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος.


Πηγή