Σταχτοδέλφινο και νεογέννητο το δελφίνι που εκβράσθηκε στην Σπιάτζα (VIDEO)

Σταχτοδέλφινο και μάλιστα νεογέννητο ήταν το δελφίνι που «ξώκειλε» προχθές στην Σαρακίνα της Σπιάτζας, επισημαίνουν (σ.σ. μετά από αναλυτικότερη επεξεργασία φωτογραφικού υλικού και βίντεο), τόσο το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ», όσο και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».

Πιο συγκεκριμένα ο Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής (σ.σ. Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος»), δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ ότι «Με βάση το υπάρχον οπτικό υλικό, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το δελφινάκι που εκβράσθηκε στην Σπιάτζα, είναι Σταχτοδέλφινο (Grampus griseus). Πρόκειται για το σχετικά πιο σπάνιο από τα 4 είδη δελφινιών, που ζουν μόνιμα στις Ελληνικές θάλασσες. Είναι πελαγικό είδος, που συνήθως ζει πάνω από απότομες κλίσεις του βυθού με σημαντικό ανάγλυφο (όπως αυτό που υπάρχει κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου, που εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι νότια της Κρήτης και ανατολικά της Ρόδου). Το είδος αυτό έχει καταγραφεί και παλαιότερα στο Ιόνιο Πέλαγος (ως εκβρασμένο έχει βρεθεί και στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου), ωστόσο οι υπάρχουσες αναφορές είναι λίγες και οι παρατηρήσεις ζωντανών ατόμων ελάχιστες. Το συγκεκριμένο δελφίνι ήταν νεογέννητο (λίγων ημερών έως 3 εβδομάδων) και σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις είναι πιθανό να έχασε την μητέρα και το κοπάδι του και να κατέληξε να πλησιάσει τις ακτές «αποπροσανατολισμένο» και ίσως αδύναμο. Είναι πιθανό να είναι αδυνατισμένο λόγω παύσης του θηλασμού και έλλειψης μητρικού γάλακτος, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και εναλλακτικά αίτια με μία εξωτερική οπτική εξέταση και μόνο. Πάντως ένα νεογέννητο δελφίνι, δυστυχώς δεν έχει δυνατότητα επιβίωσης αν δεν ξαναβρεί την μητέρα του ή κάποιο άλλο θηλυκό δελφίνι που να το υιοθετήσει».

Αξίζει να σημειωθεί πως η περιπέτεια του σταχτοδέλφινου, που κάλυψε με εκτενές ρεπορτάζ η ΠΑΤΡΙΣ (σ.σ. και τα υπόλοιπα Μέσα του ΔΟΒ), προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και συγκίνηση σε πάμπολλους πολίτες της Ηλείας και όχι μόνο…


Πηγή