Στη βουλή το κύκλωμα παράνομης αλιείας που λυμαίνεται τον Αμβρακικό κόλπο από τον Κ. Καραγκούνη

Οι ερωτώντες Βουλευτές, Στύλιος Γιώργος (Βουλευτής Άρτας), Γιαννάκης Στέργιος (Βουλευτής Πρέβεζας) και Καραγκούνης Κωνσταντίνος (Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας) κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το κύκλωμα παράνομης αλιείας που λυμαίνεται τον Αμβρακικό κόλπο.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Αυξάνονται συνεχώς οι καταγγελίες των επαγγελματιών ψαράδων για την ύπαρξη κυκλώματος παράνομης αλιείας στον Αμβρακικό κόλπο. Οι αλιείς αναφέρουν ότι κάθε βράδυ δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός αλιευτικών σκαφών (μηχανότρατες και βιτζότρατες) τα οποία στην κυριολεξία «σαρώνουν» το βυθό αφανίζοντας το γόνο της γνωστής γαρίδας του Αμβρακικού. Οι αλιείες τονίζουν ότι έπειτα από επανειλημμένες σχετικές καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες καμία απολύτως ενέργεια δεν έχει γίνει. Οι νομοταγείς αλιείες είναι σε απόγνωση, ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι έχουν δεχτεί απειλές για τις περιουσίες τους και τις οικογένειές τους από το κύκλωμα παράνομης αλιείας που λυμαίνεται την περιοχή. Το όλο θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις έπειτα από πρόσφατο τηλεοπτικό ρεπορτάζ στην Αθηναϊκή τηλεόραση καθώς και από σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε κύριοι Υπουργοί:

  • Προτίθεστε να καταπολεμήσετε το εν λόγω φαινόμενο;
  • Έχουν προβεί στις απαραίτητες σχετικές ενέργειες οι αρμόδιες Υπηρεσίες; Δεδομένου ότι το φαινόμενο συνεχίζεται, για ποιο λόγο οι ενέργειες αυτές ήταν αναποτελεσματικές;
  • Ποια επιπλέον μέτρα προτίθεστε να λάβετε;

Η Νίκη Κεραμέως σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι


Πηγή