Στις διαθέσεις του …”Ορέστη” ο καιρός στη Δυτική Ελλάδα – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης π […]

Σύμφωνα και με τα νεότερα στοιχεία ο "Ορέστης" που βρίσκεται στην περιοχή της Σικελίας αναμένεται μέσα στις επόμενες 48 ώρες να κινηθεί αρχικά προς τις ακτές της Αφρικής και στη συνέχεια προς την Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας.

Πάνω από 20.000 κεραυνοί γύρω από τον «Ορέστη» – Πότε θα «χτυπήσει» τη Δυτική Ελλάδα

Την Τρίτη 23/10 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στις Δυτικές Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στη Στερεά και κυρίως στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα θα είναι έντονα και ενδέχεται τοπικά να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση. Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα επίπεδα των 6-7 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν φτάνοντας επίσης σε εντάσεις τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του "Ορέστη" τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά το πρώτο μισό της.

H πρόγνωση για τη Δυτική Ελλάδα από τον Νικόλα Σερέτη

Η επερχόμενη κακοκαιρία «Ορέστης», που αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα από το βράδυ της Κυριακής που θα έχει ως αποτέλεσμα τα εντονότερα καιρικά φαινόμενα να επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο και τη δυτική και νότια χώρα. Ο Πατρινός ερασιτέχνης μετεωρολόγος Νικόλας Σερέτης κάνει τις προβλέψεις του για το πώς και πότε θα επηρεάσουν την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή τα καιρικά φαινόμενα.

Πιο δυτική η πορεία της κακοκαιρίας «Ορέστης» – Έκτακτο δελτίο – Πώς και πότε θα επηρεαστεί η Δυτική Ελλάδα

Όπως αναφέρει:

Αντικυκλωνικό πεδίο (πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων) επεκτείνεται πρόσκαιρα προς τις χώρες της Βαλτικής θάλασσας.Αυτή η εξέλιξη ''εξαναγκάζει'' αυλώνα από τα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης να κατέλθει νοτιότερα-νοτιοανατολικότερα.

Στην πορεία του αυτή αναμένεται να έλθει σε επαφή με τα θερμά νερά της Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα της Αδριατικής θάλασσας και κατόπιν να κινηθεί προς την περιοχή της Σικελίας Απόρροια του τελευταίου η κυκλογένεση (γένεση βαρομετρικού χαμηλού), το οποίο εν συνεχεία, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναμένεται να κινηθεί νοτιότερα-νοτιοανατολικότερα εντός της Μεσογείου και τέλος από εκεί να λάβει μια ανατολική πορεία και να εξασθενήσει κινούμενο νοτίως της Κρήτης.

Στη Δυτική Ελλάδα ο καιρός αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

Τρίτη 23/10: Νεφελώδης καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες, πιθανόν έντονες κυρίως σε κεντρικό και νότιο Ιόνιο και στα δυτικά-νοτιοδυτικά παράκτια τμήματα της Πελοποννήσου κατά την διάρκεια του πρώτου μισού της ημέρας.

Ο υδράργυρος δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή με τους ανέμους στο Ιόνιο να πνέουν νοτιοανατολικοί 6-7bf εξασθενούμενοι από τις βραδυνές ώρες.
Τετάρτη 24/10:Βελτιωμένος καιρός στο σύνολο της δυτικής χώρας. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα επίπεδα του προηγηθέντος διημέρου και οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις στα 4-5bf.

ΤΟΠΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Τρίτη 23/10:Νεφώσεις με φαινόμενα ασθενούς έως μέτριας έντασης κατά την διάρκεια του πρώτου μισού της ημέρας.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή, την στιγμή που οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 4-5bf και στο Ρίο καθώς και σε υπήνεμες περιοχές πλησίον του Παναχαϊκού όρους οι ριπές θα αγγίζουν τα 7-8bf.
Τετάρτη 24/10: Βελτιωμένος καιρός με τον υδράργυρο να κυμαίνεται από 16 έως 24oC. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4bf.

Τάση έως την 28η Οκτωβρίου: Μια μεταφορά ψυχρών αλλά ξηρών αερίων μαζών αναμένεται να προκαλέσει πρόσκαιρη πτώση του υδραργύρου κατά την διάρκεια της Πέμπτης,που θα γίνει αισθητή κυρίως στην ανατολική και βόρεια χώρα.Ενώ, με τα μέχρι ώρας διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, διαφαίνεται σοβαρή πιθανότητα μεταφοράς ψυχρών αερίων μαζών στην δυτική Ευρώπη, πιθανόν έως και τα βόρειοδυτικά τμήματα της Αφρικής, προς το ερχόμενο Π-Σ-Κ.

Αυτό συνεπάγεται για την περιοχή μας υψηλές βαρομετρικές πιέσεις, μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών, απουσία αξιόλογων φαινομένων καθώς και πιθανή μεταφορά αφρικανικής σκόνης.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    23 Οκτωβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία