ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΕΠΟΣ 1940 – 1941 – Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Μετά την άρνηση του δικτάτορα (το γνωστό «όχι»), ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα μέσω των Ελληνο-αλβανικών συνόρων.Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου οι Ελληνικές δυνάμεις είχαν προωθηθεί στο ένα τέταρτο σχεδόν του εδάφους της Αλβανίας, καταλαμβάνοντας κατά σειρά τις πόλεις: Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρρα. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή βόρεια της Χειμάρρας. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης, οι Ιταλοί ξεκίνησαν και αυτοί νέα αντεπίθεση. Από τις 12 Απριλίου, ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, στις 20 Απριλίου και με τους Ιταλούς, τρεις μέρες αργότερα, οι οποίες περαίωσαν τυπικά τον ελληνοϊταλικόγερμανικό πόλεμο.

Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε την πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα. Η καθυστερημένη επίθεση τον Ιούνιο του 1941, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους στη διάρκεια της Μάχης της Μόσχας.»

Το ιστορικό ΟΧΙ του 1940 έγινε σύνθημα, μετουσιώθηκε σε πράξη αντίστασης και μαζί με την ιαχή ΑΕΡΑ, έγιναν η κινητήριος δύναμη των ηρωικών μας φαντάρων όπου στα βουνά και στα φαράγγια της Β. Ηπείρου και της Αλβανίας, ανέτρεψαν, καταδίωξαν και κατατρόπωσαν τις ορδές των Ιταλών.

Παραθέτουμε παρακάτω τα ονόματα 47 Λευκαδίων που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940 όπως αναγράφονται στην επιτύμβια στήλη που βρίσκεται δίπλα στο Ηρώο στην παραλία της πόλης της Λευκάδας.

ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΕΠΟΣ 1940 – 1941
Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ

ΑΛΕΞΙΟΥ ΗΛΙΑΣ ΚΤΕΝΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΑΡΑΒΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΤΕΝΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΒΕΡΥΚΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΤΕΝΑΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ
ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΒΛΑΧΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΑΝΙΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΓΟΥΡΖΗΣ ΘΩΜΑΣ ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΓΡΑΨΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΩΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΕΝΙΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΔΕΛΑΠΟΡΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΡΣΙΝΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ ΖΩΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΘΕΡΙΑΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΤΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΘΕΡΙΑΝΟΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΘΕΡΜΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΒΑΔΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΚΑΚΙΟΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΥΜΙΛΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
ΚΑΡΥΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΝΑΒΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΚΟΓΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΠΑΝΟΣ
ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΟΥΡΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΚΟΥΡΤΗΣ ΠΑΤΑΖΗΣ
ΚΟΥΡΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΤΕΝΑΣ ΗΛΙΑΣ
ΚΤΕΝΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ


Πηγή