Συγκινητική η ιστορία του παππού της Πατρινής Μαρίας Γούβη που παραμένει αγνοούμενος στο Αλβανικό μέτωπο

Συγκινητική είναι η ιστορία του Πατρινού Δημήτρη (Μίμη) Γούβη που στα 24 του χρόνια και παρότι είχε ήδη υποστεί κρυοπαγήματα, ξαναέφυγε για το Αλβανικό μέτωπο μην ξέροντας πως άφηνε πίσω την γυναίκα του έγκυο. Ο Δημήτρης Θ. Γούβης, παππούς της εμπόρου Μαρίας Γούβη και πατέρας του συνταξιούχου εμπόρου ορθοπεδικών ειδών Δημητρίου Γούβη, έμελλε στο ύψωμα 613 όπου ήταν μαζί με άλλους στρατιώτες σε μία σκληρή μάχη να χαθεί.

Έκτοτε όπως μας είπε η Μαρία Γούβη, τα ίχνη του αγνοούνται και η οικογένεια Γούβη συνεχίζει τις προσπάθειες ανεύρεσης του και το κυριότερο να μην ξεχαστεί αυτός ο γενναίος άνθρωπος που με θάρρος, αυταπάρνηση και γενναιότητα πήγε στην πρώτη γραμμή του πολεμικού μετώπου στην Αλβανία κι ας ήταν ήδη ταλαιπωρημένος έχοντας κατά την πρώτη εκστρατεία υποστεί κρυοπαγήματα.

Ο Δημήτρης Γούβης ήταν στρατιώτης του 12ου συντάγματος κι όπως προείπαμε, έπεσε στο καθήκον στο ύψωμα 613 στη διάρκεια σκληρών μαχών πριν την τελική επικράτηση.

Μπορεί να τον περιέθαλψαν και να μεταφέρθηκε είτε κάπου στην Αλβανία είτε ακόμη και στην Ιταλία και να έζησε για ένα χρονικό διάστημα αλλά μπορεί και πέθανε.

Προ δύο ετών, η ελπίδα για τους αγνοούμενους του έπους του 1940-1941 που, είτε σκοτώθηκαν και έμειναν σε κάποιο τάφο χωρίς ταυτότητα, είτε τραυματίστηκαν σοβαρά και τους περιέθαλψαν άγνωστοι, αναθερμάνθηκε.

Η Ελληνική κυβέρνηση, μετά από συμφωνία που υπέγραψε ο Υπουργός Αμύνης, ανέλαβε να συγκεντρώσει τα ονόματα νεκρών που δεν έχουν εντοπιστεί από τότε ενώ στην Αλβανία, όπως έγραψε η εφημερίδα Πελοπόννησος, ξεκίνησαν εκταφές και αναγνωρίσεις, μέσω της διαδικασίας ταυτοποίησης DNA.

Στην περίπτωση του Δημήτρη Γούβη, είχε υπάρξει ενημέρωση από το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών στην οικογένεια Γούβη ώστε να δοθεί δείγμα DNA, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η σχετική διαδικασία (δηλαδή η πρώτη φάση για τον πιθανό εντοπισμό της σορού του πατέρα του).

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός όπως έγραψε η εφημερίδα Πελοπόννησος, ότι το όνομα του Δημήτρη Γούβη δεν συγκαταλέγεται στους νεκρούς καθώς η καταγραφή ξεκίνησε στο ΓΕΣ, μετά τον πόλεμο. Εκείνη τη δύσκολη περίοδο μόνο ο Ερυθρός Σταυρός κατέγραφε τους τραυματίες υπό αντίξοες συνθήκες και με όσα μέσα μπορούσε.

Τέλος να αναφέρουμε πως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην περιοχή της Κλεισούρας, αν και ο Δημήτρης Γούβης ήταν στη μάχη στο ύψωμα πιο πέρα. Προς το παρόν η οικογένεια Γούβη αναμένει την διαδικασία DNA και ελπίζει ότι η ελληνική Πολιτεία θα ξεκαθαρίσει άμεσα τη διαδικασία.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    26 Οκτωβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία