Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στη Ζάκυνθο – Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών

Μετά τον ισχυρό σεισμό και τους μετασεισμούς του, που έπληξαν απόψε το νησί μας, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τις πρώτες αυτοψίες των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Λιμεναρχείου, Π.Ε. Ζακύνθου, Δήμου Ζακύνθου, καθώς και όλων των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων Ζακύνθου, δεν αναφέρθηκαν ανθρώπινοι τραυματισμοί και σοβαρές υλικές ζημιές.
Για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, οι Παιδικοί Σταθμοί καθώς και οι δημόσιες Υπηρεσίες , θα παραμείνουν κλειστά.

Οι μηχανικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ζακύνθου και του Δήμου Ζακύνθου διενεργούν ελέγχους σε όλα τα Σχολεία και Δημόσια Κτίρια.
Το Συντονιστικό όργανο της Π.Ε. Ζακύνθου είναι σε συνεχή επιφυλακή και λειτουργία, σε συνεργασία με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δήμο Ζακύνθου, Αστυνομική Δ/νση Ζακύνθου, και Λιμεναρχείο Ζακύνθου.
Ο κύριος σεισμός ήταν 6,4 Ρίχτερ και έγινε στη 1.54' τα ξημερώματα. Η δόνηση αναστάτωσε όλη τη Δυτική Ελλάδα, ενώ έγινε αισθητός και στην Αθήνα.
Υλικές ζημιές καταγράφονται σε διάφορες περιοχές με σημαντικότερη τη ζημιά στον Πύργο του Καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αλλά και μια ρωγμή στον προβλήτα του λιμανιού της Ζακύνθου.. Η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου διακόπηκε για περίπου μία ώρα και οι κάτοικοι, ανάστατοι, βγήκαν στους δρόμους και στις Πλατείες . Στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή.
Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα. Μισή ώρα πριν την εκδήλωση της δόνησης των 6,4 Ρίχτερ είχε σημειωθεί κι άλλη σεισμική δόνηση, στο ίδιο σημείο, μεγέθους 5,1 βαθμών Ρίχτερ. Λίγα λεπτά μετά τον κύριο, ακολούθησε μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ. Ενώ στις 3:00 σημειώθηκαν δύο ακόμα μετασεισμοί, που είχαν ένταση 4,8 βαθμών Ρίχτερ και ακόμα έναν 4,9 Ρίχτερ. Περίπου είκοσι λεπτά αργότερα σημειώθηκε ακόμα ένας μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ.
Στο μεταξύ , όπως ανέφερε λίγο νωρίτερα μιλώντας στο in.gr ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έχουν γίνει δεκάδες μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 5,5 Ρίχτερ. Εκτίμησε, πως η δόνηση των 6,4 Ρίχτερ κατά πάσα πιθανότητα ήταν η κύρια, ενώ πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν ισχυρότατοι μετασεισμoί που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 6 με 6,2 Ρίχτερ.








Πηγή