Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου από την Αντιπεριφερειάρχη Χρ. Σταρακά και σχεδιασμός για την χειμερινή περίοδο

Η διεκδίκηση περισσότερων πόρων για δράσεις προστασίας από φυσικές καταστροφές κυριάρχησε κατά τη χθεσινή (25.10.2018) συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στην Ι. Π. Μεσολογγίου (Διοικητήριο). Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου του τρέχοντος έτους καθώς και ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις και παγετό κατά τη χειμερινή περίοδο 2018-2019.

«Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2018 είχε εξαιρετικά αποτελέσματα για την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη φετινή αντιπυρική περίοδο οι καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και τη συντονισμένη δράση τους, είτε αφορά στην πρόληψη είτε στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Η Περιφερειακή Ενότητα ήταν παρούσα σε όλα τα συμβάντα παρέχοντας όλα τα αναγκαία μέσα για την υποβοήθηση του έργου των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών», επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, η οποία ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που επανειλημμένα εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, καθώς και τις εθελοντικές ομάδες για τη συνεισφορά τους.

«Η Αιτωλοακαρνανία, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, έχει πάνω από 700 χείμαρρους και ρέματα γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα για πλημμυρικά φαινόμενα. Η ιδιόμορφη γεωμορφολογία της συμβάλλει στην ανάπτυξη μεγάλου αριθμού ρεμάτων με μικρές σχετικά λεκάνες απορροής, στις οποίες κυριαρχούν οι έντονες κλίσεις που συντελούν στη γρήγορη αποστράγγισή τους. Μας προβληματίζει έντονα γιατί το κεντρικό κράτος δεν έχει προβεί ακόμα στην αντιπλημμυρική θωράκιση ανάντη και κατάντη της Ιόνιας Οδού μετά και τις περσινές καταστροφές. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετά και τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα έχει τεθεί ως προτεραιότητα από τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα και για πρώτη φορά εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων. Συγκεκριμένα για την Αιτωλοακαρνανία εντάχθηκαν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ και ξεκινούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες. Επιπλέον, έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση συντήρησης και αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, με τις εργασίες να ξεκινούν άμεσα, ενώ τις επόμενες μέρες υπογράφεται η σύμβαση για την αποκατάσταση αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμών ρεμάτων Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, ένα έργο που αφορά τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περσινού χειμώνα. Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη Τεχνικού Δελτίου για την χρηματοδότηση ολοκληρωμένης μελέτης για την οριοθέτηση ρεμάτων και αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας. Επίσης στο τελικό στάδιο δημοπράτησης βρίσκεται μια ακόμη εργολαβία ύψους 2.200.000 € σε για αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ρέματα και χείμαρρους. Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας θα προβεί σε προληπτικούς καθαρισμούς ρεμάτων και χειμάρρων, που έχουν ιστορικό πλημμυρών με το δικό της μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και με μισθωμένα μηχανήματα προκειμένου να μειώσουμε την απειλή για την ζωή και την περιούσια των πολιτών. Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζουμε να διεκδικούμε ακόμα μεγαλύτερους πόρους ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις υποδομές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας από τις φυσικές καταστροφές», κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης.

Μετά τις τοποθετήσεις όλων των παριστάμενων, αποφασίστηκαν τα έργα και οι δράσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα από τις έκτακτες ανάγκες λόγω πλημμυρών, χιονοπτώσεων, παγετού και γενικώς έντονων καιρικών φαινομένων, κατά τη χειμερινή περίοδο 2018-2019.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Χριστίνα Σταρακά και συμμετείχαν: οι Δήμοι της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο διοικητής και εκπρόσωπος των νοσοκομείων Αγρινίου-Μεσολογγίου, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, η ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ, ο προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο υπεύθυνος Μηχανημάτων Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, οι Δασάρχες Αγρινίου, Ναυπάκτου, Αμφιλοχίας, εκπρόσωποι από το 2/39 Σύνταγμα Πεζικού και την 131 Σμηναρχία Μάχης, καθώς και εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων.

sinedriasi (1)

sinedriasi (2)

sinedriasi (3)

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου την Δευτέρα


Πηγή