Συνέντευξη τύπου της Δημοτικής Παράταξης “Ζακυνθινή Αναγέννηση”:Προβληματική η λειτουργία του ΦΟΔΣΑ-Καταρρευση […]

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν την Παρασκευή 12/10 , τα μέλη της Δημοτικής Παράταξης “Ζακυνθινή Αναγέννηση” Μαρία Βλασοπούλου, Ακης Ζήβας και Αντώνης Κασσιμάτης με θέμα την προβληματική λειτουργία του ΦΟΔΣΑ και την κατάρρευση της ανακύκλωσης με την μετατροπή του ΚΔΑΥ σε ανεξέλεγκτη χωματερή.

Στην συνέντευξη τα μέλη της παράταξης παρέχοντας και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σχολίασαν ειδικότερα

1. Την απαξίωση της μεγάλης προσπάθειας των ευαισθητοποιημένων πολιτών, να στηρίξουν την προσπάθεια της ανακύκλωσης σαν ουσιαστικό αντίβαρο στις επαναλαμβανόμενες κρίσεις διαχείρισης απορριμάτων, που βιώνουν την τελευταία διετία.

2. Την απόφαση της μονο-παραταξιακής διοίκησης του ΦΟΣΔΑ, να αναθέσει προ διετίας και με αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιωτική εταιρεία την λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού. Αυτή την επιλογή, κατήγγειλε η “Ζακυνθινή Αναγέννηση” σαν υπεύθυνη για την σημερινή μετατροπή του, σε χωματερή ανακυκλώσιμων υλικών, με την ουσιαστική εγκατάλειψη εκ μέρους του ιδιώτη της προώθησης των ανακυκλώσιμων υλικών στην σχετική αγορά. Ακόμα καταγγέλθηκε η συνεχής ασυνέπεια του συγκεκριμένου ιδιώτη στην καταβολή δεδουλευμένων του προσωπικού

3. Την ακύρωση της υλοποίησης του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμάτων του Δήμου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Εθνικού και Περιφερειακού σχεδιασμού με την Διαλογή στην Πηγή και την συνεχή μείωση του όγκου των σύμμεικτων απορριμάτων που θα χρειάζονται επεξεργασία και τελική διάθεση. Και τούτο παρά την απρόσκοπτη ροή χρηματοδοτήσεων από την Περιφέρεια και την Πολιτεία . Τελικά η ταφή των απορριμάτων στον Σκοπό τείνει να μετατραπεί σε απλή δεματοποίηση τους στον Λίβα.

4. Την μαύρη τρύπα αδιαφάνειας, που συνιστά η οικονομική λειτουργία του ΦΟΣΔΑ με την τεχνητή και ανεξέλεγκτη διόγκωση του κόστους αποκομιδής των απορριμάτων, η οποία οδηγεί σε αυξήσεις των δημοτικών τελών χωρίς καμία βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών καθαριότητας.

5. Ειδική αναφορά έγινε στην υπέρογκη διόγκωση του κόστους των καυσίμων κίνησης των απορριμματοφόρων. Η προμήθεια, η αποθήκευση και η τελική τους διάθεση στα απορριμματοφόρα στερείται οποιουδήποτε πιστοποιημένου έλεγχου. Αναφορά ακόμα έγινε και σε μη συμβατικά προβλεπόμενη προμήθεια καυσίμων για την λειτουργία των ηλεκτρογεννητριών στις εγκαταστάσεις του Λίβα.

6. Η “Ζακυνθινή Αναγέννηση” θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα σε εκτός ημερησίας διάταξης διαδικασία προκειμένου να δοθούν στοιχεία και εξηγήσεις. Ενώ μελετά και το ενδεχόμενο αίτησης παρέμβασης των ελεγκτικών μηχανισμών.

7. Ακόμα θεωρεί επείγουσα την καταγγελία της σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία λειτουργίας του ΚΔΑΥ καθώς και την ενεργοποίηση ρητρών αποζημίωσης προς τον ΦΟΣΔΑ εκ μέρους του. Ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας του ΚΔΑΥ μπορεί να αξιοποιήσει την ενίσχυση του Δήμου με προσωπικό στα πλαίσια των 150 συμβάσεων 8μηνης κοινωφελούς εργασίας. εκ των οποίων 50 στον τομέα της καθαριότητας.


video:zante news time


Πηγή