Τελική αναμέτρηση Λονδίνου-Βρυξελλών

Τελική αναμέτρηση Λονδίνου-Βρυξελλών

Αναμφίβολα πρόκειται για τα πλέον κρίσιμα 24ωρα, τόσο για την πορεία της βρετανικής κυβέρνησης όσο και για την ίδια συνοχή της Ε.Ε. μεσοπρόθεσμα, λόγω του Brexit. Μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών του περασμένου Σαββατοκύριακου, σήμερα και αύριο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής µε τη συμμετοχή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, το κεντρικό ζήτημα που θ’ απασχολήσει τους πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών – µελών, είναι η επίτευξη της τελικής συμφωνίας για την ομαλή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σε µη συμφωνία, η έξοδος της Βρετανίας θα είναι άμεση και απότομη µε ότι αυτό συνεπάγεται στην ομαλότητα των εμπορικών και άλλων συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών. Συνέπεια αυτού, η απελευθέρωση φυγόκεντρων δυνάμεων ένθεν κακείθεν, που θα προκαλέσουν τεκτονικές δονήσεις σε Βρυξέλλες και Λονδίνο. Ήδη στην Βρετανία εντείνεται η φημολογία για παραίτηση της Τερέζας Μέι.

Από την άλλη, µη µας διαφεύγει της προσοχής η τρέχουσα ευρωπαϊκή πολιτική συγκυρία, µε τις επικείμενες ευρωεκλογές και το “ευρωσκεπτικιστικό” κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Αυτό σημαίνει ότι, οι επικείμενες εκλογές θα αποκτήσουν χαρακτήρα υπαρξιακό για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εκλογές θα αφορούν την ουσία της ύπαρξης της Ε.Ε. και αυτό είναι το τελευταίο που επιθυμούν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Εκμεταλλευόμενος αυτή τη συγκυρία της µη συμφωνίας των δύο πλευρών ως τώρα, ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, παρενέβη µε δηλώσεις του προβλέποντας ότι «Θα υπάρξει ένα ακόμα δημοψήφισμα για το Brexit στο μέλλον».

Ο Μπράουν δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) θα υποστηρίξουν όλοι µία νέα εκλογική αναμέτρηση για το ζήτημα, ενώ πρόσθεσε ότι η μεταβατική περίοδος θα έπρεπε να επεκταθεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο. Και σε αυτό, όπως είπε, είναι ανένδοτος. Υπό αυτό το πρίσμα, οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και

ως είναι φυσικό θα εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια για να εξευρεθεί συναινετική λύση στο “διαζύγιο” µε την Βρετανία. Εξετάζεται ακόμη και η πρόταση (αυτό που ζήτησε ο Μπράουν) ότι το Brexit να πάρει “αναβολή” ως το 2022! Οι οιωνοί ωστόσο, δεν είναι και τόσο καλοί.

Η κατάσταση πράγματι θεωρείται πολύ σοβαρή μετά την αποτυχία να γεφυρώσουν το χάσμα Λονδίνο και Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των ομάδων επαφής το Σαββατοκύριακο. Και είναι σαφές ότι μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής δεν έχει και τόσο εύκολο έργο.

Ούτε βεβαίως το έργο της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι εύκολο, αν συνυπολογίσουμε τη δήλωση – τελεσίγραφο του υπουργού Εξωτερικών που έκανε προχθές. Ο Τζέρεµι Χαντ, δήλωσε ότι μια συμφωνία Brexit µε την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυνατή µε καλή θέληση, αλλά ότι υπάρχουν όμως θέματα που εξακολουθούν να εκκρεμούν: «Νομίζω ότι όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη ότι ο πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ποτέ δεν θα υπογράψει συμφωνία που δεν είναι σύμφωνη µε το γράμμα και το πνεύμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος»!

Με λιγότερο λοιπόν από έξι μήνες πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, και οι δύο πλευρές εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν συμφωνία σχετικά µε σχέδιο συμφωνίας απόσυρσης, καθορίζοντας τους όρους του διαζυγίου, μια μεταβατική περίοδο και μια λύση στα χερσαία σύνορα.

Απόστολος Ρόσσιος

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/345004-Telike-anametrese-Londinoy-Bryxellon ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

The post Τελική αναμέτρηση Λονδίνου-Βρυξελλών appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή