Θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγίου Γερασίμου στην Πάτρα και Εορτασμός

Ιερός Ναός Αγίου Γερασίμου Πατρών

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γερασίμου στην Πάτρα που υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από το πέρασμα του Εγκέλαδου στις 8 Ιουνίου 2008, απεκαταστάθη, από το Σύλλογο των εν Πάτραις Κεφαλλήνων στον οποίον ανήκει και πλέον την ημέρα που εορτάζεται η ανακομιδή του σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου θα δοθεί και πάλι στην Θεία Λατρεία.

Ο Σύλλογος των εν Πάτραις Κεφαλλήνων ιδρύθηκε το 1874 με συνένωση των δύο σωματείων Κεφαλλήνων που προϋπήρχαν. Το έτος 1881 εκτίσθη ο ναός του Αγίου Γερασίμου, με χρήματα από οικονομικές ενισχύσεις των Κεφαλλήνων της πόλης, που είχαν αρχίσει να δημιουργούν μεγάλη παροικία, για να είναι το σημείο αναφοράς τους και σύνδεσμος με το νησί τους. Είναι γνωστή άλλωστε η ευλάβεια των όπου γης Κεφαλλήνων για τον Άγιο Γεράσιμο.

Ο Αρχιτέκτων που ανέλαβε το σχέδιο και την επίβλεψη, ήταν ο Δημήτριος Λυκούδης, Κεφαλλήν μηχανικός του Δήμου Πατρέων και μέλος του Συλλόγου. Ο ναός είναι ιδιοκτησία του Συλλόγου και λειτουργεί ως ενοριακός από το 1940. Μέχρι τότε, από την ίδρυση του λειτουργούσε με ειδική άδεια. Είναι γνωστός σε όλη την Πάτρα για την ιδιότυπη αρχιτεκτονική του που βασίζεται στην Επτανησιακή σχολή, με χαρακτηριστικό δείγμα τις αγιογραφίες του. Πραγματικό στολίδι ο μεγάλος και φροντισμένος κήπος του. Ο Ναός συγκαταλέγεται στους 10 παλαιότερους Ναούς της Πάτρας και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Κεφαλλήνες της Πάτρας.

Ο σεισμός του 2008 επέφερε μεγάλη καταστροφή στη στατική επάρκεια του κτιρίου και βύθισε τη σκεπή του. Από το 2009 άρχισαν οι ενέργειες του Συλλόγου, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης και επισκευής του σεισμόπληκτου Ιερού Ναού με δαπάνες του Συλλόγου, των ευλαβών Κεφαλλήνων της πόλης μας και δωρητών που είδαν τη μεγάλη προσπάθεια και βοήθησαν.

Παρά τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τις εργασίες αποκατάστασης και κυρίως την οικονομική δυσπραγία, με τη βοήθεια του Αγίου και την καθοδήγηση και φροντίδα του σεπτού Ποιμενάρχου κ.κ. Χρυσοστόμου, οι εργασίες έφτασαν στο τελικό στάδιο και είναι έτοιμος ο ναός να λειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένος.

***

Την Παρασκευή 19/10/2018 και ώρα 5.30 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυστόστομος θα τελέσει τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γερασίμου Πατρών, ο οποίος μετά από το πλήγμα που υπέστη στον σεισμό του 2008, αποκατεστάθη πλήρως ανακαινισμένος και παραδίδεται στη θεία λατρεία.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της πανηγύρεως.

  • Την Παρασκευή 19.10.2018 και ώρα 5:30 το απόγευμα θα τελεσθεί ο Αγιασμός των Θυρανοιξίων και εν συνεχεία ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.
  • ΩΡΑ 10:00 μ.μ. έως 12:30 π.μ.: Θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία.
  • Το Σάββατο 20.10.2018 και ώρα 7:00 – 10:30 το πρωί, θα τελεσθεί ο Όρθρος, ακολουθία επί της σαλευθείσης Αγίας Τραπέζης και εν συνεχεία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.
  • Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 6:00 μ.μ.: Θα τελεσθεί Αναστάσιμος Εσπερινός και Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος στους δρόμους της Ενορίας (Ιεροθέου – Κορίνθου – Β. Ηπείρου – Ακτή Δυμαίων).

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Η Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Τζόγια Καππάτου Αρίστη Ιγγλέση


Πηγή