Το 1ο ΓΕΛ Πύργου στην Σαραγόσα: «Hola» ήταν υπέροχα

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε από τη Σαραγόσα της Ισπανίας η αντιπροσωπεία της Ομάδας Erasmus του 1ου Λυκείου Πύργου, που ταξίδεψε για την εκπαιδευτική συνάντηση με θέμα «Φως, γραμμές και ζωή (Light, lines and life)» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Erasmus +» που υλοποιεί, με τίτλο ««S.M.Art, Science Meets Art».

Στο πρόγραμμα, στο οποίο το 1ο Λύκειο Πύργου έχει ρόλο συντονιστή, συμμετέχουν έξι ακόμα σχολεία από την Ιταλία, την Ισπανία, την Τσεχία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία, και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2019.

Φως, γραμμές και ζωή

Στην Ισπανία ταξίδεψαν οι μαθήτριες Αρετή Γκρέκου, Χριστίνα Ζάγκλη, Ειρήνη Ζέζα και Μαρία Καλοφώνου, συνοδευόμενες από τις καθηγήτριες Ολυμπία Ρεντζέλου και Γεωργία Ταγαρίδη, που έτυχαν θερμής υποδοχής – όπως και οι υπόλοιπες αποστολές από τα συνεργαζόμενα σχολεία – από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου «I.E.S. La Azuccarera» στη Σαραγόσα. Εκεί, συμμετείχαν σε εργαστηριακές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές επισκέψεις με τις οποίες ήρθαν σε επαφή με το φαινόμενο του φωτός και την προέκταση του φαινομένου στην τέχνη και τις εφαρμοσμένες επιστήμες. Συγκεκριμένα, πήραν μέρος σε εργαστήρια όπου γνώρισαν τις κυανογραφίες, κατασκεύασαν πρωτότυπες φωτογραφίες και πειραματίστηκαν με τις ακτίνες του φωτός. Επίσης, παρακολούθησαν από εξειδικευμένο προσωπικό εργαστήρια με τη χρήση των προγραμμάτων «Stopmotion» και «Tinckercard» στο Κέντρο Τέχνης και Τεχνολογίας Etopia.

Γνωριμία με την πόλη και τον πολιτισμό

Η πρωτεύουσα της Αραγονίας επεφύλασσε στους μαθητές πολλές ευχάριστες στιγμές κατά την ξενάγησή τους στην πόλη. Αξιοποιώντας την εφαρμογή «Seppo» περιηγήθηκαν με τους Ισπανούς συμμαθητές τους στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πόλης. Τις εντυπώσεις κερδίζει ο εμβληματικός καθεδρικός ναός της Basílica de Nuestra Señora del Pilar, που δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία, δίπλα στον ποταμό Έμπρο. Εξαιρετικές ήταν οι εντυπώσεις των μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών από την επίσκεψή τους στο αραβικό παλάτι Αλχαφερία καθώς και στο Μουσείο Οριγκάμι. Στο τελευταίο παρακολούθησαν ένα ακόμη ενδιαφέρον εργαστήριο.

Εκτός από την πρωτεύουσα Σαραγόσα, η περιοχή της Αραγονίας είναι γνωστή μεταξύ άλλων για την αρχαία πόλη Ταραθόνα, η οποία κατοικείται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. Κοντά στην πόλη βρίσκεται το βουνό Μονκάγιο και το ιστορικό κινστερσιανό μοναστήρι Βολουέρα.

Σε όλα αυτά τα μέρη οι μαθητές είχαν την τύχη να ξεναγηθούν χάρη στην φιλόξενη κι ακούραστη διάθεση των Ισπανών οικοδεσποτών τους.

«Ραντεβού» στην Τσεχία

Η επόμενη συνάντηση των συμμετεχόντων σχολείων έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2019, και τη «σκυτάλη» στην εκπαιδευτική δράση και φιλοξενία θα έχει η τσέχικη πόλη του Μπρνο.

( * Hola, σημαίνει «γεια» στα ισπανικά)


Πηγή