Το Λιμάνι της Κυλλήνης δείχνει το δρόμο – Ολοκληρώνεται το πρωτοποριακό έργο

Στο πλαίσιο του προγράμματος «elemed», το λιμάνι της Κυλλήνης γίνεται το πρώτο λιμάνι όπου εγκαθίσταται υποδομή ηλεκτροδότησης πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και θα είναι έτοιμο τον άλλο μήνα.

Πρόκειται για εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων, μέσω του συστήματος «cold ironing», περιορίζοντας δραστικά τον θόρυβο και τους αέριους ρύπους, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές πλησίον των λιμένων.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ δήλωσε: «Το έργο θεωρείται ίσως το πλέον καινοτόμο έργο στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, όχι μόνο σε κλίμακα μικρής πόλης αλλά κανονικά σε κλίμακα έργου. Είναι ένα έργο υψηλής τεχνολογίας και ακρίβειας. Είναι ένα «πράσινο» έργο το οποίο θα βοηθήσει την περιοχή μας με την απομείωση ατμοσφαιρικών ρύπων. Ο διαγωνισμός έγινε με τις καλύτερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές . Είναι δύσκολο και πρωτοποριακό έργο και τα μηχανήματα που θα τοποθετηθούν είναι πρωτοποριακά και ως σύστημα είναι πρώτη φορά που εφαρμόζεται. Και ας μου επιτραπεί η έκφραση , είναι «ελληνική πατέντα». Τώρα περιμένουμε ειδικά καλώδια από την Γερμανία και η εταιρεία θα τα τοποθετήσει με ασφάλεια σε σύντομο χρονικό διάστημα και είμαστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά»

Ο επιθεωρητής του Lloydστις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κ. Αγγελόπουλος Σταμάτης δήλωσε: «Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα μοναδικό και πολύ σύγχρονο σύστημα που θα εξυπηρετήσει πολύ το λιμάνι στο να μπορέσει το πλοίο να μην ενεργοποιεί όταν είναι στο λιμάνι τις γεννήτριές του. Αυτό σημαίνει και εξοικονόμηση και βελτίωση των περιβαλλοντολογικών συνθηκών. Είναι το πρώτο σύστημα που τοποθετείται και θα λειτουργήσει στην Ελλάδα και θεωρώ ότι θα πετύχει και θα αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλα λιμάνια. Η εγκατάσταση τον άλλο μήνα πιστεύω ότι θα είναι έτοιμη»


Πηγή