Το σώμα στην Πάτρα και το βλέμμα στην Ευρώπη – ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Τρεις έφηβοι, ένας Έλληνας, ένας Σύριος, και ένας Αφγανός, ονειρεύονται μία ελεύθερη και άνετη ζωή σε μια “τέλεια” Ευρώπη. Μέσα από τις αγωνιώδεις προσωπικές τους διαδρομές, που τους φέρνουν πιο κοντά στο όνειρό τους, διαπιστώνουν πως τέλεια Ευρώπη δεν υπάρχει και πως τα όνειρά τους μπορούν να ακυρωθούν μέσα από σκληρές πρακτικές και εφιαλτικές καταστάσεις.

Ο 16χρονος Ανδρέας ζει στην Πάτρα με την οικογένειά του και ονειρεύεται το μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη για σπουδές και για δουλειά. Το μεγάλο εμπόδιο είναι η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικογένειά του, αλλά και η δική του δυσκολία να προσαρμοστεί στη σκληρή πραγματικότητα. Ο 16χρονος Σύριος πρόσφυγας Αμπντάλα ζει σε έναν ξενώνα για ανήλικους άστεγους.

Ο 17χρονος Αφγανός Αλή Ρεζά ζει στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ΑΒΕΞ και προσπαθεί κάθε μέρα να περάσει παράνομα από το λιμάνι στην Ιταλία. Έχουν και οι τρεις τα ίδια όνειρα και αγωνίζονται, ο καθένας με το δικό του τρόπο του, να τα πραγματοποιήσουν. Η ταινία παρακολουθεί τις ζωές τους σε Πάτρα, Βιέννη και Στοκχόλμη. Κι όλα αυτά σε μια δυσοίωνη ευρωπαϊκή πραγματικότητα που σύντομα μπορεί να μετατραπεί σε όνειρο – εφιάλτη γι’ αυτούς που εκπατρίζονται για να επιβιώσουν βιολογικά και οικονομικά.

Αυτό είναι το σενάριο του ντοκιμαντέρ «Ευρώπη το Όνειρο» το οποίο ξεκίνησε να γυρίζεται στην Πάτρα πριν τρία χρόνια και συνέχισε και στο εξωτερικό.

Η ηθοποιός Αννέτα Παπαθανασίου και ο σκηνοθέτης Άγγελος Κοβότσος δημιούργησαν μια ταινία που μιλά για ένα «καυτό» θέμα. Μπορεί το μεταναστευτικό να έχει περιοριστεί στην Πάτρα πια σε σχέση με την εποχή των γυρισμάτων , όπου στον Λαδόπουλο και την ΑΒΕΞ ζούσαν εκατοντάδες αλλοδαποί, ωστόσο το ζήτημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, δεν έχει λήξει ούτε για την Πάτρα ούτε για την Ευρώπη.

Η προβολή του έχει ξεκινήσει ωστόσο ακόμα είναι άγνωστο αν, πότε και πού θα προβληθεί στην Πάτρα. Όπως εξηγεί στο thebest.gr η Αννέτα Παπαθανασίου ακόμα αυτό δεν έχει καθοριστεί , ενώ παραδέχεται ότι η διανομή στην Περιφέρεια είναι δύσκολη , δεδομένου ότι δεν έχει ανατεθεί σε εταιρεία η ευθύνη να το διανείμει.

Στις 20 και 21 Οκτωβρίου θα γίνουν δύο ακόμα προβολές στον Δαναό στην Αθήνα στις 4 το απόγευμα και θα ακολουθήσει συζήτηση. Η ταινία, παραγωγή της Top Cut-Modiano , τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου ελληνικού ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Aegean Docs 2018

Το ντοκιμαντέρ πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, έχει προβληθεί στη Μυτιλήνη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, στο Ευρωκοινοβούλιο για τους υπαλλήλους του και έπονται η Κρήτη, η Λάρισα , η Σόφια και το Άμστερνταμ.

Επίσης ακόμα δεν έχει κανονιστεί η προβολή στις χώρες του εξωτερικού στις οποίες έγιναν γυρίσματα. «Έχει αλλάξει πολύ η κατάσταση στην Ευρώπη, ως προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και δεν είναι μόνο για τον Αφγανό το πρόβλημα, κάποιες φορές μπορεί να είναι και για τον Έλληνα. Επειδή πραγματεύεται τέτοια θέματα η ταινία μας κι επειδή όλα τα τηλεοπτικά κανάλια που προβάλλουν ντοκιμαντέρ είναι δημόσια, δεν το προτιμούν για να το προβάλλουν. Μιλάω για κάποιες χώρες που έχουν αλλάξει και την πολιτική τους απέναντι στου πρόσφυγες και ειδικά Αυστρία και Σουηδία».

To ιστορικό των γυρισμάτων:

«Επί τρία ολόκληρα χρόνια παρακολουθήσαμε τις ζωές τριών εφήβων – νέων που ζουν στην Πάτρα, μέχρι να νοιώσουμε ότι οι ιστορίες κλείνουν τον κύκλο τους. Τα γυρίσματα ήταν για μας μια μεγάλη περιπέτεια. Από την καχυποψία, τα εμπόδια στην κινηματογράφηση και την εκδίωξη εκ μέρους των συγκατοίκων του από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΑΒΕΞ όπου διέμενε ο Αλή Ρεζά, έως τη δυσκολία εντοπισμού του όταν «το’ σκασε» για την Ευρώπη μια που δεν μιλούσε καμιά ξένη γλώσσα και ήταν και αναλφάβητος. Καταφέραμε να τον εντοπίσουμε στην Στοκχόλμη μέσω των φωτογραφιών που αναρτούσε στο Facebook. Ή τη μεγάλη πρόκληση να αποδώσουμε τα συναισθήματα του Αμπντάλα κινηματογραφώντας την πλάτη του καθώς απαγορευόταν να κινηματογραφήσουμε το πρόσωπό του. Και τέλος ο αγώνας μας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της οικογένειας του Αντρέα και να μας εκμυστηρευτούν τις οικονομικές και άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν».

Τα γυρίσματα στην Πάτρα εκτός από την παραλιακή, στο νέο λιμάνι έγιναν και στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και Ευάλωτων Πληθυσμών αιτούντων άσυλο (ΣΤΕΓΗ PLUS +) στην Πάτρα.

Στο μέλλον το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί και στην ΕΡΤ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σενάριο – Σκηνοθεσία : Αννέτα Παπαθανασίου και Άγγελος Κοβότσος

Φωτογραφία : Δημήτρης Κορδελάς

Ήχος : Αντώνης Σαμαράς

Μοντάζ : Χρόνης Θεοχάρης

Μουσική : Μαρία – Χριστίνα Κριθαρά

Παραγωγή : TopCut-Modiano

Συμπαραγωγή ΕΡΤ

Με την υποστήριξη του ΕΚΚ και του CreativeEurope / Media


Πηγή