Βουλιαράτες Βορείου Ηπείρου: Έψαλλε στην επίσημη δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου η Αγρινιώτισσα Χρυσούλα Τασολάμπ […]

Στην επίσημη Δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου έψαλλε η Χρυσούλα Τασολάμπρου από το Αγρίνιο, η οποία αναφέρει:

«Ἀνδρῶν γὰρ ἐπιφανῶν πᾶσα γῆ τάφος»

Είμαστε ο μόνος λαός που εορτάζει την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κι αυτό γίνεται γιατί βγήκαμε νικητές. Όλοι οι άλλοι λαοί παραδόθηκαν εν μια νυχτι.

Η συγκίνηση μου αυτές τις μέρες δεν περιγράφεται με λόγια. Ήρθα στη Βόρειο Ήπειρο ως επίσημη καλεσμένη με την ιδιότητα της ιδρύτριας Ελληνικών και Διεθνών Πολιτιστικών Σωματείων που προάγουν τον Ελληνικό Πολιτισμό δια μέσω της Ελληνικής μουσικής και κατέθεσα στέφανο τιμής στο στρατιωτικό νεκροταφείο στις Βουλιαράτες.

Πάτησα στα μέρη που έλαβε χώρα η Γιγαντομαχία του έπους 1940 -’41

Τεπελένι, Δερβιτσάνη, Κλεισούρα, Βουλιαράτες. Εδω όπου έπεφταν νεκροί Έλληνες και Ιταλοί στρατιώτες.
Κάποιοι ενταφιάστηκαν πρόχειρα από συμπολεμιστές τους, άλλοι πάλι θάφτηκαν κοντά στα στρατιωτικά ιατρεία και νοσοκομεία όπου ξεψυχούσαν. Ενταφιασμένοι εκατοντάδες σε χωράφια σ΄αυτά τα αιματοβαμμένα υψώματα.
Πολλοί εγκαταλείφθηκαν γιατί δεν ήταν εφικτή η ταφή τους λόγω του δρυμούς ψύχους. Σ΄αυτό το κακοτράχαλο έδαφος άταφοι νεκροί, άγνωστοι στρατιώτες, κάποιοι έγιναν βορρά σε αγρίμια και ουδέποτε αναγνωρίστηκαν.

Μαζί μου ο κος Δασκαλάκης Γεώργιος, πρώην προξενικός ακόλουθος Ελληνικής πρεσβείας Τιράνων ο οποίος κατέθεσε στεφάνι ως εκπρόσωπος Δήμου Αγρινίου, ο οποίος είχε απελαθεί το 1994 ένεκα εθνικών ελληνοαλβανικών τριβών (η απέλαση έγινε από τις αλβανικές αρχές).
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πεσόντων Ηρώων ’40-’41 πρωην υπουργός κ. Γεώργιος Σούρλας.
Η Ελληνίδα πρέσβης κ. Σουρανή
Και η φιλόξενη πρόεδρος της Επιτροπής Μειονοτήτων του υπουργικού Συμβουλίου παρά τω πρωθυπουργώ της Αλβανικής Κυβέρνησης κ. Κωνσταντίνα Μπεζιανη.
Οι εκδηλώσεις μνημης έγιναν σε συνεργασία με αρχές της Αλβανικής Κυβέρνησης.

Το πρωί είχα την Αρχιερατική άδεια και ευλογία να ψάλλω μόνη μου την επίσημη Δοξολογία της ημέρας παρουσία του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου.
Το απόγευμα ήμουν στα αποκαλυπτήρια της «Δεροπολίτισσας» στη Δερβιτσάνη, δωρεά του Μιχάλη Σέρβου ευεργέτη και πρεσβευτή του Ελληνικού Πολιτισμού».

tasolamprou-xrisoula (1)

tasolamprou-xrisoula (2)

tasolamprou-xrisoula (3)

tasolamprou-xrisoula (4)

tasolamprou-xrisoula (5)


Πηγή