Υπέρ της διάσπασης του Δήμου Κεφαλονιάς ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων

Ο σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 26 Οκτωβρίου στο χώρο του Ξενία και συζήτησε το θέμα που αφορα την πιθανή διάσπαση του Δήμου Κεφ/νιας και κατα πλειοψηφία αποφάσισε τα παρακάτω

Ο Δήμος Κεφ/νιας δημιουργήθηκε με την συνένωση των επτά Δήμων και της μιας Κοινότητας στα πλαίσια του Καλλικράτη Ν 3852/10 . Ας τολμήσουμε να κάνουμε ένα απολογισμό της οκτάχρονης πορείας μας με αφορμή τις συζητήσεις για την διάσπαση του Δήμου Κεφ/νιας .

Πριν οκτώ χρόνια έγινε μια τεράστια προσπάθεια για την σύσταση και λειτουργία του νέου Δήμου , με την ακούραστη συμβολή των υπηρετούντων υπαλλήλων που συνενώθηκαν . Η Δημοτική Αρχή όμως εφαρμόζοντας από την αρχή την πολιτική της επιλογή συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες στο κέντρο και ερήμωσε τις Δημοτικές Ενότητες παρά την βούληση του Νομοθέτη . Τους στέρησε την δυνατότητα της υλοποίησης του προγραμματισμού και σχεδιασμού της τοπικής διοίκησης και ανάπτυξης . Τα κέντρα των πρώην Δήμων αποδυναμώθηκαν , οι δραστηριότητες μετεφέρθησαν στο κέντρο μαζί με τους υπαλλήλους που ξαφνικά και δίχως καμιά μέριμνα από το Δήμο υποχρεώθηκαν με ίδια έξοδα σε καθημερινή μετακίνηση από την Έρυσσο , την Πύλαρο , το Ληξούρι κλπ .

Οι τοπικές Αγορές ερήμωσαν αφού η μετακίνηση πλέον είχε προορισμό το Αργοστόλι . Η γνωστή ρήση «τα παράπονά σου στο Δήμαρχο έγινε άπιαστο όνειρο . Οι ανάγκες της καθημερινότητας δεν καλύπτονται πλέον . Το μάζεμα των στερεών αποβλήτων γίνεται αραιά και με δυσκολία .

Η δημιουργία παράνομων χωματερών με την συναίνεση ή όχι της κεντρικής διοίκησης είναι πια γεγονός . Η αλλαγή των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού στα μακρινά χωριά σπάνια διαδικασία . Οι πολίτες εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους . Η διοίκηση του Δήμου απόμακρη , αδιάφορη για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας ψελλίζει την συνήθη δικαιολογία για όλα φταίνε οι προηγούμενοι . Το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου συρρικνώθηκε από 2013 , με την συνταξιοδότηση υπαλλήλων και δεν διεκδικήθηκε πρόσληψη νέου προσωπικού απεναντίας η δημοτική αρχή με απόφαση του Δ.Σ απεμπόλησε την δυνατότητα να τροποποιήσει τον ΟΕΥ και να δημιουργήσει είκοσι νέες θέσεις εργασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του τότε υπουργού.
Πιστή στην πολιτική αντίληψη της επιχειρηματικής διαχείρισης του Δήμου και με εργαλεία την ΕΔΑΚΙ ,την ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΠΕ και την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ νοικιάζει εργαζόμενους για την λειτουργία του Μύρτου, Πλατύ Γιαλού των Σπηλαίων Δρογκαράτης και Μελισσάνης, Ναυαγοσωστών αρνούμενη να ζητήσει προσωπικό για τις έκτακτες ανάγκες με την διαδικασία του ΑΣΕΠ καθώς και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού . Οι υπηρεσίες αποδυναμώνονται με μετακινήσεις Διευθυντών και αναπλήρωσή τους από υπαλλήλους που δεν κατέχουν τα προσόντα έως και σήμερα . Υπάρχουν νευραλγικές υπηρεσίες στελεχωμένες από έναν μοναδικό υπάλληλο δίχως το ν ορισμό αναπληρωτή , σύμφωνα με την Νομοθεσία . Ο διακτινισμός των υπαλλήλων συνήθης πρακτική για την Δημοτική Αρχή . Επιπλέον επισημαίνεται η κατασπατάληση των πόρων με την αλόγιστη παραχώρηση αυτοκινήτων όχι στους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά στους αιρετούς . Η εγκατάλειψη της δημοτικής περιουσίας ενδεικτικά αναφέρουμε τον Θαλασσόμυλο , το Μαιστράτο , κτίριο Καμπάνας προβληματίζουν για τον τρόπο που η τοπική αιρετή διοίκηση προασπίζεται τα συμφέροντα των Δημοτών τους οποίους εκπροσωπούν . Η οκτάχρονη λοιπόν εμπειρία μας διδάσκει ότι ο ενιαίος Δήμος Κεφ/νιας απέτυχε και η κοινωνία ζητά επιτακτικά το σπάσιμο του Δήμου Κεφ/νιας άποψη την οποία στηρίζει και ο σύλλογος των δημοτικών υπαλλήλων . Η σύσταση τριών Δήμων σύμφωνα με τις υπάρχουσες επαρχίες κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης για την στελέχωση με την πρόσληψη του μονίμου απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού , όλων των ειδικοτήτων , τον απαιτητό εξοπλισμό για την λειτουργία τους , με την επάρκεια των οχημάτων και μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού και την απαραίτητη για την λειτουργία τους χρηματοδότηση . Βασική προϋπόθεση που συμπληρώνει την πρόταση οι δημοτικές αρχές που θα εκλεγούν , να είναι οραμρτικές ,ικανές ,ανιδιοτελείς και με πρόγραμμα Σε διαφορετική περίπτωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Κεφαλονιά θα συνεχίσει την κατηφορική πορεία της με αρνητικές συνέπειες τόσο για τους υπηρετούντες στην Αυτοδιοίκηση όσο για τους πολίτες της Κεφ/νιας .

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σταματούλα Τσιμάρα Ιωάννης Μικελάτος


Πηγή