2 εκ. ευρώ για ΔΕΗ – Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε…λογαριασμούς – Οι μειωμένες επιχορηγήσεις στα χρόνια της […]

Έχετε αναρωτηθεί πόσο κοστίζει το τηλέφωνο και το ρεύμα στο Πανεπιστήμιο Πατρών; Δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί το ύψος των λογαριασμών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη Οικονομικών Χρήστο Μπούρα. Την ίδια ώρα η τακτική ετήσια επιχορήγηση που λαμβάνει το ΑΕΙ της Πάτρας είναι μειωμένη κατά το ήμισυ τουλάχιστον , αυτής που δινόταν το 2009.

«Το 2009 η επιχορήγηση ήταν περίπου 12 με 15 εκ. ευρώ. Πλέον είναι 6 εκ. και με την έκτακτη χρηματοδότηση το πολύ πολύ να αγγίζουμε τα 7 εκ. ευρώ. Όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το Πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή δεν χρωστάει πουθενά. Θεωρώ πως είναι από τα λίγα Πανεπιστήμια στη χώρα, που δεν έχει οφειλές στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ και οι προμηθευτές του, αν δεν έχουν κάποιο πρόβλημα ασφαλιστικής, φορολογικής ενημερότητας και δεν υπάρχει εμπλοκή με τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πληρώνονται το πολύ σε ένα, δύο μήνες».

Ο κ. Μπούρας υποστηρίζει ότι έγινε σημαντική περιστολή της δαπάνης. Παραδείγματος χάριν η ΔΕΗ το 2014 ήταν 2.700.000 ευρώ και σήμερα είναι περίπου 2 εκ. Ο ΟΤΕ ήταν 300.000 και τώρα είναι 100.000. «Βρήκαμε τρόπους να αξιοποιήσουμε έστω και αυτά τα λίγα χρήματα της επιχορήγησης, προτάσσοντας το εκπαιδευτικό , διδακτικό και ερευνητικό έργο, ώστε αυτό να υποστεί τη λιγότερη ζημιά. Επίσης , επειδή στη χώρα δεν υπάρχει εμπιστοσύνη εμπλακήκαμε σε ένα σύστημα διαγωνισμών, το οποίο αντιλαμβάνομαι ότι είναι χρήσιμο, αλλά είναι και πολύ γραφειοκρατικό. Υλοποιούμε περίπου 100 με 120 διαγωνισμούς τον χρόνο, για προμήθειες, οι οποίοι έχουν μια τεράστια γραφειοκρατία.

Απευθείας αναθέσεις υπογράφονται μόνο κάτω από 20.000 και όταν προκύπτουν σοβαρά προβλήματα. Έχουμε κάνει έναν προγραμματισμό ο οποίος στην αρχή είχε δυσκολίες, τώρα η κατάσταση βελτιώνεται αλλά παραμένει αυτή η γραφειοκρατία. Εκτιμώ ότι το σύστημα προμηθειών και διαγωνισμών θα δουλεύει καλύτερα αν σταματήσει αυτή η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις».


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    27 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία