Αχαΐα: Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν τα μέλη της Κοινοτοπίας (φωτο)

Μια διαφορετική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μέλη και φίλοι της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr κατά την επίσκεψή τους στο δενδροπερίβολο βιολογικής καλλιέργειας του Επαμεινώνδα Οικονόμου στην Ερυμάνθεια Αχαΐας.

Οι εκατό περίπου επισκέπτες του κτήματος με τη βοήθεια του υπεύθυνου του όλου εγχειρήματος Επαμεινώνδα Οικονόμου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πληροφορίες για τη βιολογική γεωργία και την πιστοποίηση του κτήματος, για την παραγόμενη ποιότητα των προϊόντων και το μικροκλίμα της περιοχής, για τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού και τέλος για τη χρήση εδάφους και νερού με γνώμονα τις δυνατότητες για μια αειφορική ανάπτυξη.

Κατόπιν έγινε επίδειξη τεχνικής του πως μπορούμε να ξεσπυρίσουμε τον καρπό και στυψίματος ροδιών και μετά δοκιμή φρέσκου χυμού από την παραγωγή του κτήματος. Ακολούθησε περιήγηση στο δενδροπερίβολο με τη δυνατότητα να επιλέξει και συλλέξει όποιος ήθελε καρπούς από τα δένδρα.

Το κτήμα Οικονόμου έκτασης 16 στρεμμάτων στους πρόποδες του διάσημου βουνού Ερύμανθος -γνωστού από τον 4ο άθλο του Ηρακλή και τη θανάτωση του Ερυμάνθιου Κάπρου- έχει 1000 περίπου ροδιές της ποικιλίας Wonderful και 200 δένδρα της ποικιλίας Acco.

Η ποικιλία Wonderful είναι η πιο ευρέως καλλιεργούμενη. Συγκομίζεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, έχει μεγάλο μέγεθος καρπού (400-600gr), ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα φλοιού, βαθύ κόκκινο χρώμα σπόρων, ημίσκληρα σπέρματα και γλυκόξινη γεύση. Είναι η καταλληλότερη ποικιλία για παραγωγή χυμού.

Η ποικιλία Acco είναι πρώιμη και συγκομίζεται τέλος Σεπτέμβρη με μικρομεσαίο μέγεθος καρπού (300-400gr), εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα φλοιού και σπόρων, μαλακό σπέρμα και γλυκιά γεύση. Αυτό την κάνει εξαιρετική πρόταση για επιτραπέζια κατανάλωση.

Για όσους δε κατάφεραν να συμμετάσχουν στην οικοξενάγηση και θα ήθελαν σχετικές πληροφορίες ή να γευτούν τον παραγόμενο χυμό ή το που μπορούν να τον προμηθευτούν μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία της Κοινο_Τοπίας 2615.002009 ή με τον Επαμεινώνδα Οικονόμου, στο fb και στο [email protected]

Μερικά από τα οφέλη του ροδιού όπως αυτά καταγράφονται σε σχετικά εγχειρίδια είναι: a) ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση, β) ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, γ) βελτιώνει τη μνήμη, δ) βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου ε) ανακουφίζει την οστεοαρθρίτιδα, στ) παρέχει πολλά αντιοξειδωτικά, ζ) καταπολεμά τη φλεγμονή η) επιβραδύνει τη γήρανση, θ) προστατεύει τα νεφρά, ι) αναζωογονεί το ήπαρ, κ) ρυθμίζει το μεταβολικό σύνδρομο, λ) προστατεύει από τη νόσο αλτσχάιμερ.

Αχαΐα: Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν τα μέλη της Κοινοτοπίας (φωτο) Αχαΐα: Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν τα μέλη της Κοινοτοπίας (φωτο) Αχαΐα: Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν τα μέλη της Κοινοτοπίας (φωτο) Αχαΐα: Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν τα μέλη της Κοινοτοπίας (φωτο) Αχαΐα: Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν τα μέλη της Κοινοτοπίας (φωτο)


Πηγή