Αγρίνιο: Μεγάλη η συνεισφορά του Εργαστηρίου ΔΕΑΠΤ στην εξάλειψη των ελληνοποιήσεων (ΦΩΤΟ)

Το Εργαστήριο Φυτικής Παραγωγής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΔΕΑΠΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει και δραστηριοποιείται στο Αγρίνιο επισκέφθηκε χθες το απόγευμα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Σκοπός της επίσκεψής της ήταν η ενημέρωση για την ερευνητική προσπάθεια που διενεργείται στο εργαστήριο από την επιστημονική ομάδα με στόχο τον έλεγχο της αυθεντικότητας και πιστοποίησης και της γεωγραφικής προέλευσης αγροτικών προϊόντων, τα οποία λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους έχουν αποκτήσει υψηλή αναγνωσιμότητα και συνεπώς υψηλότερη προστιθέμενη αξία (ΠΟΠ, ΠΓΕ, κ.α).

Με την μεθοδολογία που έχει αναπτυχθεί γίνεται διαχωρισμός ομοειδών αγροτικών προϊόντων με βάση την περιεκτικότητά τους σε διαφορετικά σταθερά ισότοπα (π.χ. C, N, O, H και S). Η μέθοδος βασίζεται στον προσδιορισμό της αναλογίας των σταθερών ισοτόπων που αποτελούν βασικά δομικά συστατικά των βιολογικών ενώσεων, όπως τα 13C/12C, 15N/14N, 18O/16O και 2Η/1Η. Συμπληρωματικά, άλλα στοιχεία, όπως 34S/32S μπορούν να συμπεριληφθούν για να αυξήσουν τη διακριτική ικανότητα της μεθόδου. Το εργαστήριο διαθέτει την κρίσιμη μάζα απασχολούμενων ερευνητών αλλά και τον απαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό (Σύστημα προσδιορισμού ισοτοπικού λόγου με φασματοσκοπία μάζας «IRMS»).

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Φυτικής Παραγωγής Άγγελος Πατάκας ενημέρωσε την υφυπουργό για τα αποτελέσματα της πολύχρονης ερευνητικής προσπάθειας με σκοπό τον έλεγχο της αυθεντικότητας των αγροτικών προϊόντων και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων.

Από την πλευρά της η κα Τελιγιορίδου έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου, ενώ εξέφρασε και την πρόθεση του υπουργείου να στηρίξει τέτοιες ερευνητικές προσπάθειες που στοχεύουν στην μείωση ή ακόμα και εξάλειψη του προβλήματος των ελληνοποιήσεων.

Νικολέτα Τζώρτζη – ypaithros.gr


Πηγή