ΑΚΙΔΑ – Να τεθεί θέμα στο ΔΣ το ζήτημα καταστροφής της ελαιοπαραγωγής


Η καταστροφή των ελαιοπαραγωγών να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Κατά κοινή ομολογία η καταστροφή στην παραγωγή ελαιολάδου τη φετινή χρονιά, είναι συνολική. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων χρόνων. Οι ζημιές οφείλονται, χωρίς αμφιβολία, σε ακραίες και ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες, οι οποίες δεν μπορούσαν να προβλεφθούν ούτε και να ανατραπούν. Το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, θα υποστεί σημαντική μείωση,με σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή,κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την βοήθεια της πολιτείας.

Χρειάζεται άμεσα να διερευνηθεί και εκτιμηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για χορήγηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τον φυσικό ασφαλιστικό φορέα της αγροτικής παραγωγής.

Παράλληλα θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή έκτακτης ειδικής ενίσχυσης, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις απρόβλεπτων από τους παραγωγούς ζημιών στην φυτική και ζωική παραγωγή άλλων χωρών και περιοχών.

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα, πρέπει να απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας που συνεδριάζει στις 15/11, όπου και θα πρέπει η συζήτηση αυτή να καταλήξει και σε συγκεκριμένα αιτήματα προς το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης.

Η παράταξή μας σε συνεννόηση και με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και με τις άλλες παρατάξεις θα ζητήσει να γίνει συζήτηση για το θέμα αυτό προ ημερησίας διατάξεως στη συνεδρίαση αυτή.


Πηγή