Αλέξανδρος Αρδαβάνης: Όταν η ποίηση συναντά την Ιατρική

Ο Αλέξανδρος Σ. Αρδαβάνης γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κεφαλονιά.

Η νέα ποιητική συλλογή του ογκολόγου Αλέξανδρου Σ. Αρδαβάνη, υπό τον τίτλο «Ανασυνειδησία – ιπποκρατίδης τύραννος και τυραννούμενος» παρουσιάσθηκε χθες στη Στοά του Βιβλίου

Μπορεί ένας γιατρός να είναι ταυτόχρονα ποιητής; Ο ογκολόγος Αλέξανδρος Σ. Αρδαβάνης που πρόσφατα εξέδωσε την νέα ποιητική του συλλογή απαντά βεβαίως ναι, και αυτό όχι μόνο γιατί ο ίδιος γράφει, αλλά γιαί πιστεύει ότι η Ιατρική είναι ποίηση καθ' αυτή, είναι τέχνη, όπως λέει, από την εποχή των πρώτων ιατρών. Ως Τέχνη, άλλωστε, ορίζεται η ιατρική από τον πρώτο επαγγελματία γιατρό τον Ιπποκράτη και τον όρκο του.

Η όγδοη λογοτεχική εμφάνιση του Αλέξανδρου Αρδαβάνη – έχουν προηγηθεί τέσσερις ποιητικές συλλογές και τρεις συλλογές διηγημάτων – τιτλοφορείται «Ανασυνειδησία – ιπποκρατίδης τύραννος και τυραννούμενος», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη και χθες Δευτέρα, έγινε η παρουσίασή της στη Στοά του Βιβλίου. «Είναι μάλλον έπαρση να θεωρήσω εαυτόν ποιητή», είπε σε συνέντευξή του με αφορμή την έκδοση της συλλογής ο γνωστός ογκολόγος, διευθυντής στο Νοσοκομείο Αγιος Σάββας και πρόσθεσε, δίνοντας το στίγμα για το περιεχόμενό της: «Θα έλεγα πως και αυτή η μικρή συλλογή θραυσμάτων της καθημερινότητάς μου είναι μια ματαιόδοξη απόπειρα έμμετρης αφήγησης που συνήθως δεν εκπληρώνεται».

Την ποιητική συλλογή παρουσίασαν στη Στοά του Βιβλίου ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Γ. Παπαγεωργίου και ο δικηγόρος και συγγραφέας Νίκος Καραβέλος, οι οποίοι έκαναν εκτενή αναφορά στο «βιωματικό, ποιητικό έργο» του Αλέξανδρου Αρδαβάνη.
Παίρνοντας το λόγο στην κατάμεση αίθουσα της Στοάς, ο κ.Αρδαβάνης εξήγησε την πρώτη λέξη στον τίτλο της συλλογής, την «ανασυνειδησία» , που όμως είπε, είναι δική του και προέρχεται μέσα από παιχνίδι με τις λέξεις «αναστοχάζομαι» και «αναθεωρώ».
Αποσπάσματα από τη συλλογή διάβασαν οι ηθοποιοί Μαριέττα Σγουρδαίου και Ελένη Καλαρά.

Ο Αλέξανδρος Σ. Αρδαβάνης γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κεφαλονιά.
Σπούδασε Ιατρική στη Θεσσαλονίκη και μετά την προβλεπόμενη για τους νέους γιατρούς περιπλάνηση στην επαρχία εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Ασκεί την Ογκολογία στην Αθήνα καθώς είναι γιατρός στον Αγιο Σάββα. Όπως σημειώνει, η υπαρξιακή αγωνία του είναι άφθονη, ίσως γιατί βρέθηκε στην «καλή μεριά», χωρίς την ασφυκτική πίεση του βιοπορισμού.

Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και τρεις συλλογές μικρών πεζών.

viv1
viv2
viv3
viv4
viv5
viv7
viv6
protothema.gr


Πηγή