
Την ανάγκη ίδρυσης σχολής Πολιτικής Προστασίας στην Ηλεία υπογράμμισε και κατέθεσε ως πρόταση στο χθεσινό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της ΠΕ Ηλείας ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, στο πλαίσιο της διακηρυγμένης βούλησης της κυβέρνησης να αναμορφώσει όλο το πλαίσιο και να μην ξαναβιώσει η χώρα τραγωδίες όπως στη Μάνδρα και στο Μάτι.

Ο κ.Γεωργιόπουλος τόνισε ότι έχει καθυστερήσει η έναρξη της διαβούλευσης σχετικά με το πώς πρέπει να αναμορφωθεί η Πολιτική Προστασία, για να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική για τους πολίτες. Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ηλεία είναι ο νομός στον οποίο εκδηλώνονται ανά τακτά διαστήματα όλα τα φυσικά και καιρικά φαινόμενα, για αυτό και είναι αναγκαία η εκπόνηση ειδικού σχεδίου και η ίδρυση Σχολής Πολιτικής Προστασίας στον νομό, πρόταση που –όπως αποκάλυψε- την είχε συζητήσει με τον πρ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα.
«Η Ηλεία έχει πληγεί από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, ανεμοστρόβιλους, κλπ. Είναι η περιοχή στην οποία έχουν εκδηλώθει όλα τα ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα. Για αυτό θεωρώ ότι απαιτεί ειδικό σχέδιο με χρηματοδότηση για τη θωράκισή της. Στο πλαίσιο αυτό καταθέτω την πρόταση για την ίδρυση Σχολής Πολιτικής Προστασίας στον νομό, ώστε να έχουμε στελέχη άρτια εκπαιδευμένα σε τέτοιες περιπτώσεις. Οφείλουμε να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να ενεργήσουμε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος προσθέτοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία ενόψει χειμώνα.
«Με τον Κλεισθένη οι καθαρισμοί ρεμάτων και χειμάρρων ανήκουν στην Περιφέρεια για αυτό και ήταν αναγκαία η διαβούλευση για τον συντονισμό με τους δήμους και την Πυροσβεστική. Θα έχουμε ανοιχτές εργολαβίες για έκτακτα φαινόμενα τον χειμώνα. Θέλουμε από δήμους μια καλή συνεργασία για τα πιο επικίνδυνα σημεία και από την άνοιξη θα έχουμε γενικούς καθαρισμούς. Έχουμε μικρά μάτια στην Ηλεία, όπως η Σπιάτζα και ο Άγιος Ηλίας, το Αρκούδι, κ.ά. και δεν πρέπει να είμαστε αδρανείς», σημείωσε.
Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι και οι λοιποί φορείς που συμμετείχαν, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη μειωμένη οικονομική στήριξη από την πολιτεία, αλλά και για το δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων, που δεν διευκολύνει τις παρεμβάσεις.