Ανακοίνωση για τα σκουπίδια του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/βαθμιας Λευκάδας

ΘΕΜΑ: «Συμμετοχή του Συλλόγου μας στην κινητοποίηση για τα σκουπίδια»

Συνάδελφοι,
Ο νόμος, ο εργολάβος, ο διαγωνισμός και η γραφειοκρατία αποτελούν την μόνιμη επωδό μιας αδιέξοδης διαχειριστικής «πολιτικής» στην οποία έχει επιδοθεί, με την ανάληψη των καθηκόντων της, η παρούσα δημοτική αρχή που διανύει πλέον τον πέμπτο χρόνο θητείας της.

Όλα αυτά ανακυκλώθηκαν απ’ το Δήμαρχο Λευκάδας και στη συνάντηση που ακολούθησε μετά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα σκουπίδια με τη συμμετοχή του Συλλόγου μας.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας κατάφερε να εκθέσει την ανεπάρκεια των επιλογών του σε κοινή θέα (φορέων, μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών). Αναλώθηκε στο να παρουσιάσει ένα αφήγημα οριστικής λύσης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων με χρονικό ορίζοντα διετίας παραπέμποντάς το ουσιαστικά στη θητεία της επόμενης δημοτικής αρχής.

Παρόλο που δέχθηκε ότι «σε μερικούς μαθητές λόγω ειδικών προβλημάτων μπορεί να τους δημιουργήθηκε πρόβλημα», είχε όμως εκτιμήσει την κατάσταση και γι αυτό δεν έδωσε εντολή να κλείσουν τα σχολεία!! Δεν απάντησε βέβαια, αν «συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την υγεία των μαθητών που τα σχολεία τους γειτνιάζουν με τη χωματερή;»

Ανάμεσα στα άλλα ανέφερε ότι ο δεματοποιητής θα δοθεί, μετά από διαγωνισμό, σε εργολάβο, μια και ο δήμος δεν έχει προσωπικό να τον λειτουργήσει!!

Απαντήσεις σε ερωτήματα που έμπαιναν επιτακτικά από τους παρευρισκόμενος όπως «για ποιο λόγο άναψε η φωτιά;» δεν δόθηκαν ποτέ.

Συνάδελφοι, η υπόθεση των απορριμμάτων «βρωμάει» απ’ όπου κι αν την πιάσει κανείς. Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον πως η μιζέρια των σκουπιδιών και η εισπνοή των τοξικών ρύπων είναι μια μπίζνα αρκούντως αποδοτική για τα ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα που θα αναλάβουν να λειτουργήσουν τις όποιες υποδομές έχουν ή πρόκειται να κατασκευαστούν. Ένα θέμα πανελλαδικής εμβέλειας και ενδιαφέροντος που οι πλάτες των OTA αδυνατούν να το σηκώσουν, η κεντρική εξουσία φρόντισε συνειδητά να τους το φορτώσει, με τη συναίνεσή τους φυσικά, αποποιούμενη τις ευθύνες της και οδηγώντας στη λύση της ιδιωτικοποίησης.

Η συνολική υλοποίηση ενός πανελλαδικά ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων βάσει αυστηρότατων περιβαλλοντικών όρων προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας δεν θα καλλιεργούσε ανάγκη ούτε για μεγαλοεργολάβους των σκουπιδιών ούτε για οργίλους δημάρχους.

Το σωματείο μας θα συνεχίσει να επιδιώκει την αποκάλυψη όλων των σκοτεινών πτυχών του θέματος, των ευθυνών που υπάρχουν διαχρονικά και την ενημέρωση όλων των πολιτών με τελικό στόχο την απομάκρυνση της βραδυφλεγούς χωματερής που υπάρχει μέσα στην πόλη μας για τριάντα πέντε και πλέον χρόνια.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΤΙΓΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


Πηγή