Ανακοινώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ
45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1973

Συνάδελφε-σσα: Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου από τις μέρες εκείνες που ο λαός μας αποφάσισε να σηκώσει το ανάστημα του ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, ενάντια στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματά του φασισμού, ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ.

Η επταετή στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε τον Απρίλη του 67, ήταν ένα φασιστικό σάπιο καθεστώς. Η εξουσία της αστικής τάξης δεν άλλαξε χέρια την περίοδο εκείνη. Αυτό που άλλαξε ήταν η μορφή εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης, του κεφαλαίου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Η χούντα, στήριξε και διεύρυνε το κέρδος της ολιγαρχίας, όμως από την άλλη έβαλε στον γύψο τα λαϊκά εισοδήματα και τους λαϊκούς αγώνες. Όποιος τολμούσε να αντισταθεί έπαιρνε στη σειρά το δρόμο για την εξορία και τις φυλακές με επακόλουθο τον εγκλεισμό, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες. Όμως αυτοί οι αγωνιστές κράτησαν ψηλά τη σημαία της σύγκρουσης με την αστική τάξη και το φασιστικό καθεστώς Η παράνομη λειτουργία των πολιτικών, φοιτητικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων έδωσε πνοή και κουράγιο στο λαό και στην πάλη του. Πρωτοπόρο ρόλο είχαν και τότε οι εξόριστοι κομμουνιστές που με την αλύγιστη στάση τους και με την παράνομη δράση τους έδωσαν ανατρεπτικό περιεχόμενο στους αγώνες, έπαιξαν καταλυτικό και αναντικατάστατο ρόλο στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης και στην κορύφωσή της, το 1973, με τις καταλήψεις πρώτα το Φλεβάρη στη Νομική και στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου από την νεολαία και το λαό ήταν η αρχή για το γκρέμισμα του φασισμού. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974, η χούντα κατέρρευσε. . Η τραγωδία της Κύπρου με την εισβολή και κατοχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχει τη σφραγίδα της χούντας και των ιμπεριαλιστών δυνάμεων ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας. Αποδείχτηκε για άλλη μία φορά ότι καμία προστασία δεν παρέχουν για το λαό οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Οι φωνές που ενώθηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ζητώντας «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» αντηχούν στους σημερινούς αγώνες για πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τη νεολαία και το λαό. Ιδιαίτερα, τα συνθήματα «Εξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ» στις πύλες του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ. Σήμερα που τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν πάνω από το Αιγαίο, τα Βαλκάνια και την Ανατ. Μεσόγειο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δυναμώσουμε τον αγώνα με αιτήματα Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ, «Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σχεδιάζουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για άλλη μια χρονιά θα «τιμήσει» στα λόγια την εξέγερση για να θάψει το αντιιμπεριαλιστικό – ανατρεπτικό της περιεχόμενο. Είναι η κυβέρνηση που έχει γεμίσει την Ελλάδα με βάσεις του ΝΑΤΟ, με ορμητήρια εγκλημάτων σε βάρος των λαών που μετατρέπουν τη χώρα μας σε «μαγνήτη» στρατιωτικών συγκρούσεων και πολέμων. Που «ξεπλένει» μέχρι και τον Τραμπ και μπλέκει τη νεολαία στα πολεμικά σφαγεία των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ!

Όταν ο λαός παλεύει κανένας ταξικός του αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Και τότε κάποιοι έλεγαν «η χούντα είναι πανίσχυρη». Η Ιστορία τούς διέψευσε. Ο λαός με τις θυσίες του και τους αγώνες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση και στη συμπόρευση της νεολαίας με το εργατικό κίνημα. Αυτός είναι ο δρόμος και σήμερα.
Οι σημερινοί υμνητές της χούντας, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, θα έχουν την ίδια τύχη των χουντικών και των άλλων ειδώλων τους, (Χίτλερ). Όλοι αυτοί ανήκουν στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Συνάδελφε-σσα: Έλα μαζί μας, να δυναμώσουμε παντού τον αγώνα κατά του κεφαλαίου και την εξουσία του, κατά του ΝΑΤΟ και ΕΕ, κατά των κυβερνήσεων της αστικής τάξης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλπ) που στόχο είχαν και έχουν τα λαϊκά δικαιώματα και τα λαϊκά εισοδήματα. Έλα μαζί μας να παλέψουμε, για το δίκιο του λαού, για μια νέα κοινωνία. Την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και της ζωής με σύγχρονα δικαιώματα!».

Η θέση σου είναι με το εργατικό-λαϊκό κίνημα στον αγώνα ενάντια σε όλους αυτούς!
Έτσι τιμάμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και έδωσαν και την ζωή τους!
Κάνε το αποφασιστικό βήμα και έλα στη συγκέντρωση που διοργανώνει το εργατικό κέντρο το Σάββατο 17 Νοεμβρίου και ώρα 6:00 μμ στον Αγ. Μηνά.

Το ΔΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΑ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Συμπληρώνονται 45 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967.

Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων, στους νέους και τις νέες της Αντι-ΕΦΕΕ. Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, που πρωτοστάτησαν στον αγωνιστικό λαϊκό ξεσηκωμό, έδρασαν γενικά στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας και των διώξεων της χούντας. Η ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεών του και η ίδρυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, το 1968, αποτέλεσαν παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιδικτατορική πάλη, καθώς και ενάντια στη διαλυτική δράση του οπορτουνισμού.

Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, το 1967, αποδεικνύει το χαρακτήρα της αστικής εξουσίας, ως δικτατορίας του κεφαλαίου, που παίρνει διάφορες μορφές για την εξυπηρέτηση των κερδών και των συμφερόντων του. Η δικτατορία, καθ’ όλη την επταετία ’67-’74, υπηρέτησε «διά πυρός και σιδήρου» τα συμφέροντα της αστικής τάξης σε βάρος του λαού. Υλοποίησε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή.

Αναδεικνύει, ακόμα, ότι ο αντικομμουνισμός, που ήταν επίσημη ιδεολογία της χούντας, αποτελεί πάντα τον προπομπό συνολικότερης επίθεσης κατά των εργαζομένων και του λαού. Η χούντα χτύπησε με μανία, με το ρόπαλο και με το χαφιέ, τα εργατικά, λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

Υπήρξε ένα διεφθαρμένο καθεστώς, που βασάνισε, εξόρισε, δολοφόνησε τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, ως «σιδερένια φτέρνα» του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι στις πύλες του Πολυτεχνείου δέσποζαν τα συνθήματα «Εξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ», στους οποίους σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανοίγει τις πύλες και τα παράθυρα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Η κυβέρνηση, με την ουσιαστική συμφωνία και στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, στο όνομα της λεγόμενης γεωπολιτικής αναβάθμισης, βαθαίνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας, Κίνας, άλλων δυνάμεων, με επίκεντρο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαδρόμων στρατηγικής σημασίας. Ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, με τεράστιους κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής, ενώ ήδη έχουν χυθεί ποταμοί αίματος στη Συρία, στην Υεμένη και αλλού, που συνοδεύονται με στρατιές προσφύγων.

Γι’ αυτούς τους λόγους ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά – λαϊκά στρώματα να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και τους νεκρούς της πάλης ενάντια στη δικτατορία, με τη μαζική, αγωνιστική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του τριήμερου εορτασμού και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Να διαδηλώσουν ενάντια στα κάθε λογής καλέσματα για «εθνική ενότητα» και «υπομονή» στο όνομα της «εξόδου της χώρας από τα μνημόνια» και τον κυβερνητικό εμπαιγμό της «δίκαιης ανάπτυξης», πάνω στα συντρίμμια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, βάζοντας στο επίκεντρο τη διεκδίκηση των δικών τους αναγκών.

Να απομονώσουν τους σύγχρονους υμνητές της χούντας, τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του εθνικισμού, του φασισμού, του αντικομμουνισμού.

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, όλη η αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας, τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος δεν βρήκαν τη δικαίωσή τους με τη μετάβαση απ’ τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον Ιούλη του 1974. Η περίοδος της μεταπολίτευσης, της λεγόμενης «καλύτερης δημοκρατίας στην Ελλάδα», δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα εργατικά – λαϊκά προβλήματα, παρά τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που επιτεύχθηκαν σε προηγούμενες συνθήκες, όπου ο συσχετισμός δύναμης και η ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος βοηθούσαν σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Αποδεικνύεται ότι οι όποιες κατακτήσεις και παραχωρήσεις στον καπιταλισμό είναι προσωρινές. Οι κρίσεις, η ανεργία, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Όσες κυβερνήσεις επέλεξαν να διαχειριστούν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα ακολούθησαν αντιλαϊκές πολιτικές. Η «επόμενη μέρα» για το λαό, με πραγματική διέξοδο προς όφελός του, μπορεί να ξημερώσει με τη διαμόρφωση μιας νικηφόρας κοινωνικής συμμαχίας, που θα παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στο ίδιο το βάρβαρο και ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, με στόχο την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό. Αυτός ο αγώνας μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να αντιπαλεύει το φασισμό, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για το λαό.

15/11/2018


Πηγή