Ανοιχτή Επιστολή – Ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη σχετικά με τις επισκευές σχολικών κτιρίων

Από το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ

Ανοιχτή επιστολή – Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη

Κύριε Περιφερειάρχη,

Το τελευταίο διάστημα μετά από την κινητοποίηση της ΕΛΜΕ-ΚΙ – Μαθητών – Γονέων στις 5/10/2018, καθώς και μετά την πρόσφατη μεγαλειώδη κινητοποίηση Μαθητών, Εκπαιδευτικών και Γονέων την Παρασκευή 2/11/2018 με αιτήματα την καταδίκη του νέου νόμου για το Λύκειο και την διεκδίκηση σύγχρονων, ασφαλών και επαρκών σχολικών υποδομών, προέκυψαν σοβαρά ερωτήματα από τις απαντήσεις και τη στάση των υπευθύνων, κ. Δημάρχου και κ. Αντιπεριφερειάρχη, που απαιτούν εδώ και τώρα απαντήσεις και διευκρινίσεις, αφού ενδεχομένως να υποκρύπτουν πολύ δυσάρεστες και επικίνδυνες εξελίξεις για την σχολική στέγη στο νομό.

Πιο συγκεκριμένα και στις δύο αυτές κινητοποιήσεις ένα από τα αιτήματα του λαϊκού κινήματος (ΕΛΜΕ-ΚΙ, ΕΚΚΙ, Μαθητές, Ένωση και συλλόγους Γονέων ) εκτός των άλλων ήταν να μην φιλοξενηθούν ξανά μαθητές και εκπαιδευτικοί σε τρία συγκεκριμένα, τσακισμένα από τους σεισμούς του 2014, σχολεία (ΓΕΛ Ληξουρίου, 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου) ακόμη και αν επισκευαστούν. Οι λόγοι που επιβάλλουν την μη χρήση τους για σχολική στέγη είναι πολλοί και σοβαροί και ίσχυαν και πριν ακόμη από τους σεισμούς, πολύ δε περισσότερο μετά από αυτούς. Είναι κτίρια ακατάλληλα, ανεπαρκή και παρωχημένα που βρίσκονται σε κορεσμένες πολεοδομικά και οικιστικά περιοχές, με ασφυκτικά περιθώρια κίνησης των μαθητών και των Μέσων μεταφοράς, αυξάνοντας τους διάφορους κινδύνους. Δεν έχουν τους στοιχειώδεις κατάλληλους χώρους και εγκαταστάσεις για σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία (αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες εκδηλώσεων, κλπ), ενώ η επισκευή τους τώρα είναι προσαρμοσμένη στην λογική κόστους – οφέλους και δεν προβλέπει όσα απαιτεί ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός αλλά ο ΚΑΝΕΠΕ. Ειδικότερα υπενθυμίζουμε για το ΓΕΛ Ληξουρίου ότι οι ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. το είχαν εντάξει στην κατηγορία Δ στην πρώτη τους εκτίμηση δηλαδή κατεδαφιστέο. Γενικότερα δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ασφαλούς και απρόσκοπτης εκπαιδευτικής διαδικασίας και εγκατάλειψης σε κατάσταση κινδύνου.

Το παραπάνω αίτημα διατυπώθηκε στην Δ. Αρχή και στις δύο κινητοποιήσεις καθώς και στο Δ. Συμβούλιο, όταν το θέμα έφερε για συζήτηση ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου. Η Δ.

Αρχή απαντώντας στο αίτημα διαβεβαίωσε, σε όλους τους τόνους, ότι «..δεν πρόκειται να επισκευαστεί το παλιό σχολικό συγκρότημα που στέγαζε το 2ο-3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου αφού έχει ιδιοκτησιακά κωλύματα…» και άρα συμπερασματικά δεν θα ξαναμπούν μαθητές εκεί. .

Σε αντίθεση όσων λέγονται από την Δ. Αρχή και τον κ. Δήμαρχο, διαπιστώνουμε την δρομολόγηση της διακήρυξης της δημοπρασίας που γίνεται από τις ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. του παλιού σχολικού συγκροτήματος που στέγαζε το 2ο-3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου. Αυτό ήταν αναμενόμενο, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται από την ένταξη αυτού του έργου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Προφανώς επίκειται και η αντίστοιχη διαδικασία για το ΓΕΛ Ληξουρίου, για το οποίο ο κ. Δήμαρχος δεν βάζει άλλα προσκόμματα για να επισκευαστεί, αν και ισχυρίζεται ότι δεν συμφωνεί να μπουν ξανά οι μαθητές μέσα, όταν θα γίνει κάτι τέτοιο (;) .

Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις όπως:

1. Μπορεί πλέον τώρα που είναι ήδη σε εξέλιξη η διακήρυξη της δημοπρασίας και ενόψει της πραγματοποίησής της στις 14/12/2018, να εγγυηθείτε ώστε τα συγκεκριμένα σχολεία να στεγαστούν σε νέα σχολικά συγκροτήματα; Αν ΝΑΙ ποια είναι η προοπτική στέγασης του 2ου και 3ου Γυμνασίων Αργοστολίου σε νέα σχολικά συγκροτήματα, καθώς επίσης και του ΓΕΛ Ληξουρίου που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα; Αν πάλι ΟΧΙ γιατί σιωπάτε συμμετέχοντας έτσι άμεσα στην ενδεχόμενη παραπλάνηση των ταλαιπωρημένων μαθητών εκπαιδευτικών και γονέων από την Δημοτική Αρχή;

2. Αν και εφόσον συντονιστείτε τελικά με το αίτημα όλων των φορέων για νέα σχολικά συγκροτήματα για ποιες χρήσεις προορίζετε, τους συγκεκριμένους επισκευασμένους χώρους, πλην της αποκλειόμενης από όλους εκπαιδευτικής σχολικής χρήσης;

3. Ποια είναι η προοπτική και τι θα κάνετε ώστε να αποσπαστούν ή να εξαιρεθούν από το Υπερταμείο, οι χώροι που προορίζονται και είναι κατάλληλοι για νέα σχολικά συγκροτήματα που επείγουν στο νομό μας (Ξενία, Ράγια) καθώς και για να αρθούν άλλα πραχτικά προβλήματα σε άλλες περιοχές (Άγιος Αντώνιος- Ληξούρι) η να εξευρεθούν καινούργιοι χώροι (Μεσοβούνια) ώστε να υπάρξει άμεση προοπτική να λυθεί με σύγχρονο και ασφαλή τρόπο η σχολική στέγη;

Όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος και ο Λαός του νομού περιμένει απαντήσεις και όχι άλλες αναβολές.

Αργοστόλι 8/11/2018

ΤΟ Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ


Πηγή