Απεργία – Στάση Εργασίας σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
Διεκδικούμε αγωνιστικά, μαχητικά με απεργία στις 28 Νοέμβρη. Όλοι στο Εργατικο Κέντρο στις 10.00π.μ.

Εδώ και τώρα αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

Κατάργηση του Ν. Αχτσιόγλου-Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους και επαναφορά των ΣΣΕ.

Το ΕΚΚΙ σε συνέχεια των αγωνιστικών αποφάσεων για απεργία στις 28 Νοέμβρη , καλεί το σύνολο των σωματείων του νομού να συζητήσουν, να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις για να δυναμώσει και να επεκταθεί μέσα από συλλογικές διαδικασίες το απεργιακό κλίμα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Να μπουν στη μάχη όλα τα Διοικητικά Συμβούλια, να οργανώσουν την προετοιμασία της απεργίας, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 και η επίτευξη νέων «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων, προβλέπει για μία ακόμα φορά γονάτισμα του λαού και παράλληλα σημαντική μείωση των φόρων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αποτυπώνεται στο χαρτί και στην πράξη η πραγματική έννοια της «κανονικότητας» και της «ανάπτυξης» που αναφέρει η κυβέρνηση. Ανάπτυξη για να μπουκώσουν με νέα κέρδη τα σεντούκια της μεγαλοεργοδοσίας, με εργασιακά κάτεργα, χωρίς δικαιώματα.

Τα ψίχουλα που τάζει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ελέω προεκλογικής περιόδου, δεν αλλάζουν τη ζωή της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που στενάζει από το διαρκές χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα και τους φόρους. Κανένας από τους 700 περίπου μνημονιακούς νόμους δεν πρόκειται να καταργηθεί καθώς έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις για επιτήρηση και δημοσιονομικά μέτρα έως το 2060!

Ήρθε η ώρα να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο!

Να δώσουμε με ενότητα ενιαίο και συντονισμένο αγώνα. Να μην δεχτούμε καμιά αναμονή και ανοχή. Να απαντήσουμε στα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η ΝΔ. Κανείς δεν θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων τους από την έναρξη της κρίσης, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας. «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες-Όχι τα κέρδη των λίγων».

Κανείς να μην πιστέψει τα ψέματα και τις απάτες της κυβέρνησης!

Μέσα από επικοινωνιακό κουρνιαχτό η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τη νύχτα μέρα! Διαλαλεί πως θα αυξήσει τον κατώτερο μισθό αλλά η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), καταψήφισαν για μια ακόμα φορά την πρόταση των 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων, για την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751€!

Στην ουσία εφαρμόζουν τον Νόμο Βρούτση του 2ου μνημονιου που πλέον μετονομάζεται σε Νόμο Αχτσιόγλου – Βρούτση. Είναι ο Νόμος που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση αποκαλούσε Νόμο-δολοφόνο και πως θα τον καταργούσε άμεσα. Είναι ο νόμος που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και η κυβέρνηση με τον εκάστοτε Υπουργό θα καθορίζει τον κατώτερο μισθό, με κριτήρια την «παραγωγικότητα», την «ανταγωνιστικότητα», την «απασχόληση» και την «ανεργία», δηλαδή όλο το αντιδραστικό πλαίσιο που τσάκισε και τσακίζει τους μισθούς.

Την ίδια στιγμή με πανηγυρισμούς και με επαίνους, αναφέρονται στην τάχα επεκτασιμότητα των ελάχιστων κλαδικών ΣΣΕ που έχουν υπογραφεί ως σήμερα και αφορούν ελάχιστους εργαζόμενους. Κοροϊδεύουν στα μάτια τους εργαζόμενους καθώς η συντριπτική των κλάδων βρίσκεται χωρίς συλλογική σύμβαση εδώ και χρόνια. Συζητούν τάχα για επεκτασιμότητα των συμβάσεων όταν οι 9 στους 10 κλάδους δεν έχουν καν σύμβαση! Και δεν έχουν, διότι αυτά προβλέπουν οι νόμοι των μνημονίων που διατηρεί ανέπαφους η κυβέρνηση.

Με την κατοχύρωση του νόμου Βρούτση αλλά και τη δυνατότητα της εργοδοτικής άρνησης για τη μη προσκόμιση του μητρώου μελών, δόθηκε σήμα στις εργοδοτικές οργανώσεις να μην ανησυχούν! Ότι μπορεί τώρα λόγω προεκλογικής περιόδου να γίνεται συζήτηση για “δέκα πάνω-δέκα κάτω” στο εισόδημα αλλά η γενική πολιτική μισθών θα παραμένει ανέπαφη και δε θα επιστρέψουμε σε “παθογένειες του παρελθόντος” όπως αναφέρει συχνά-πυκνά ο ΣΕΒ για τις συλλογικές συμβάσεις και τις αυξήσεις.

Είναι μεγάλη πρόκληση η συνεχιζόμενη κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους απόμαχους της δουλειάς για τη “μη περικοπή των συντάξεων” και το “τέλος των μνημονίων”. Έφεραν σε σύνολο 21 μειώσεις στις συντάξεις, πρόσθεσαν και άλλες πάνω στις προηγούμενες. Πετσόκοψαν την κατώτερη σύνταξη από τα 486 στα 384 ευρώ. Πετσόκοψαν και μετέτρεψαν σε φιλοδώρημα τις επικουρικές. Έκοψαν το ΕΚΑΣ, μείωσαν και άλλο με το νέο τρόπο υπολογισμού του Κατρούγκαλου, με αναπλήρωση το 40% από το 70% και τόσα άλλα. Και τώρα παρουσιάζουν σαν νίκη, ότι δε θα κόψουν από τους υπερήλικες, αλλά με αντίμετρα θα κόψουν από τους νεότερους. Χωρίς ίχνος ντροπής παρακαλάνε δημόσια να φύγουν οι συνταξιούχοι από τη ζωή για να πιάσουν τους δημοσιονομικούς δείκτες τους!

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!

Κλιμακώνεται η επίθεση κυβέρνησης, τραπεζών και μηχανισμών του αστικού κράτους ενάντια στη λαϊκή κατοικία και τα χρεωμένα νοικοκυριά, με μπαράζ πλειστηριασμών, χαρατσιών και φοροληστείας αλλά και με βιομηχανία διώξεων σε όσους αντιστέκονται. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει στήσει τον τελευταίο χρόνο βιομηχανία διώξεων καθιστώντας «ιδιώνυμο» αδίκημα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Καμία συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία!

Η πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η «αναβάθμιση» της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ σημαίνουν αναβάθμιση των κινδύνων για το λαό, αφού η χώρα, οι υποδομές της, οι Ένοπλες Δυνάμεις της, συμμετέχουν σε σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι και μπαίνουν στο στόχαστρο πολεμικών αναμετρήσεων.

Βάζει τη χώρα μας ακόμα πιο βαθιά στο παιχνίδι του ελέγχου των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της. Μας εμπλέκει ακόμα περισσότερο στην αντιπαράθεση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών πόλων οι οποίοι δεν διστάζουν να λύσουν τις διαφορές τους με πόλεμο, καταστροφές, σκοτωμούς και ξεριζωμούς.

Διεκδικούμε αγωνιστικά, μαχητικά με απεργία στις 28 Νοέμβρη!

Καμία συνθηκολόγηση με τα ελάχιστα, με τους άθλιους μισθούς, με την κακοπληρωμένη εργασία των ολιγόμηνων προγραμμάτων απασχόλησης, με την ανεργία.

Μόνο η δική μας πάλη, η αγωνιστική δράση, η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, μπορεί να ανατρέψει τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές, για να μπουν οι δικές μας ανάγκες μπροστά!

Διεκδικούμε:

 • Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751€ για όλους.
 • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους
 • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 • Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώτερου μισθού.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις!
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
 • Απαιτούμε υποδομές εδώ και τώρα, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης για να μην πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή, να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι.
 • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ

Στάση εργασίας, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018, από τις 10:00 έως τις 13:00

6

Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διεκδικούμε την υγεία των σύγχρονων αναγκών!!!
Τετάρτη 28/11, τρίωρη στάση σε όλο το Δημόσιο στο Νομό με κεντρική συγκέντρωση 10 πμ στο ΕΚΚΙ!!!

Το ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργοστολίου (ΓΝΝΑ) και ειδικότερα στο μικροβιολογικό τμήμα, καθώς και στο χειρουργικό και παθολογικό τομέα. Στους εν λόγω τομείς και τμήμα, που είναι τσακισμένα από τη χρόνια υποστελέχωση σε μόνιμο προσωπικό, ασκείται απαράδεκτη πίεση ακόμη και για την όποια άδεια ή απουσία δικαιούται το εναπομείναν προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν οι συνάδελφοι γιατροί του δημοσίου και το λοιπό προσωπικό να μην μπορούν να πάρουν ό,τι δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος και ο κάθε δημόσιος υπάλληλος, εξαιτίας των ελλείψεων. Ούτε είναι δυνατόν πχ. ο ίδιος γιατρός να έχει, ταυτόχρονα, την ευθύνη για τη χειρουργική κλινική, τα χειρουργεία και τα επείγοντα (ΤΕΠ). Από την άλλη, η απουσία ειδικευόμενων γιατρών, που κάλυπταν τα κενά, μετατρέπεται σε «πυροκροτητή» που «σκάει» την κατάσταση, ακυρώνοντας, πρακτικά και ουσιαστικά, τη δυνατότητα λειτουργίας τους.

Η κανονικότητα και οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί προσλήψεων και κάλυψης των αναγκών με «κόλπα» (με φαντάρους – γιατρούς, με μερικές προκηρύξεις χωρίς μέτρα ώστε οι θέσεις να πληρωθούν κλπ.) καταρρέουν στις πλάτες του λαού των νησιών μας και των ασθενών. Κυβέρνηση και διοίκηση επιλέγουν τώρα (μέχρι να δούμε τι άλλο θα εφεύρουν), τη σιωπή, την παρελκυστική τακτική, ενώ συνεχίζουν τις μετακινήσεις προσωπικού από περιφερειακές δομές. Το Μαντζαβινάτειο καλείται ξανά «να δώσει τον οβολό του» (με μετακίνηση και του μικροβιολόγου), μετατρεπόμενο σε Νοσοκομείο «φάντασμα» που ούτε λειτουργεία Κέντρου Υγείας δε μπορεί να έχει. Οι υπόλοιπες δομές υγείας έχουν υπερβεί τα όρια συναγερμού και απογύμνωσης. Για τη τραγική κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης έχουμε αναφερθεί αναλυτικά, χωρίς να έχουν γίνει βήματα επίλυσης. Στη Σάμη έχουν προκύψει 3 λήξεις θητείας γιατρών που κάναν αγροτικό, άδεια του προς συνταξιοδότηση Διευθυντή, ενώ υπάρχουν μόνο 3 νοσηλεύτριες οι οποίες δεν μπορούν να καλύπτουν όλες τις βάρδιες. Άλλα Αγροτικά Ιατρεία, που καλύπτουν μεγάλες περιοχές όπως η Λειβαθώς ή οι Πρόννοι, είναι για μέρες κλειστά λόγω μετακινήσεων προσωπικού. Για να αναφερθούμε μόνο, ενδεικτικά, σε κάποια παραδείγματα. Επιπλέον, όπως έχουμε τεκμηριώσει, ο ΕΟΠΥΥ τοπικά έχει αποψιλωθεί κι οι ασφαλισμένοι του είναι ουσιαστικά ακάλυπτοι.

Το ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ είχε προειδοποιήσει για τις εξελίξεις και είχε αποκαλύψει τις κυβερνητικές ψευδολογίες και τους άσφαιρους διαξιφισμούς των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ). Η εργατική τάξη, το λαϊκό κίνημα των νησιών μας, στο οποίο το ΝΤ θα δώσει τις δικές του δυνάμεις, καλείται να πάρει στα χέρια του την υπόθεση για μια ακόμη φορά.

Τώρα συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

 • Να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα, που «παγώνουν» και ακυρώνουν τη λειτουργία τμημάτων και τομέων.
 • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΓΝΝ Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του Νομού.
 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και του επικουρικού προσωπικού που εργάζονται σήμερα στα Νοσοκομεία.
 • Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα και οι δομές (ΜΕΘ, Ψυχιατρική, χειρουργεία, ΕΚΑΒ, κέντρα υγείας κλπ) με πλήρη στελέχωσή τους.
 • Να σταματήσει η ποινικοποίηση της εργασίας των συναδέλφων.
 • Να υπάρξει αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού του 2014, με πλήρη θωράκιση του κτιρίου στο Αργοστόλι και να λυθούν – με όλα τα μέτρα ασφάλειας – τα προβλήματα στο υποσταθμό της ΔΕΗ που είναι στο υπόγειο.
 • Να σταματήσει η «κινητικότητα» των συναδέλφων εντός και εκτός του Νομού.
 • Να επανέρθει η οργανικότητα των δομών υγείας στην προ του 2012 κατάσταση.
 • Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση – κατάργηση νοσοκομείου ή άλλης δομής υγείας.

Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό!!

 • Δίνουμε συνέχεια και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις για την υγεία στις 28/11, μέρα γενικής απεργίας στον ιδιωτικό τομέα. Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, κατόπιν αιτήματος του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης, προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης, την Τετάρτη στις 28/11, 10 πμ με 1 μμ. Συμμετέχουμε στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στις 10 πμ.
 • Καλούμε τα σωματεία του δημοσίου, ειδικά όσα δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, να «πάρουν πάνω τους» την υπόθεση, να στηρίξουν τη στάση εργασίας στις 28/11 και τη συγκέντρωση, με τις αποφάσεις και την συμμετοχή τους.

Αργοστόλι 26/11/2018

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος

Σοφία Μισαηλίδου


Πηγή