Από το 1965 έχουν χαθεί 26 μέτρα παραλίας από το Μονοδένδρι μέχρι τον Αλισσό και τα Νιφορέικα

Ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο της διάβρωσης στη δυτική Αχαϊα και τις δυτικές περιοχές του δήμου Πατρέων όπως το Μονοδένδρι, τα Βραχνέικα, τα Τσουκαλαίικα, τα Νιφορέικα, το Καλαμάκι και ο Αλισσός, λόγω του αμμώδους εδάφους των ακτών. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές από το 1965 χάθηκαν μέχρι και 26 μέτρα παραλίας. Ο δε ποταμός Πείρος έχει ήδη χάσει 100 μέτρα από το πλάτος στις εκβολές του.

Από τη μελέτη που ξεκίνησε από το 2007, προκύπτουν ανεξέλεγκτες επιχωματώσεις με ακατάλληλα υλικά, έργα που εξυπηρετούν άσχετες λειτουργίες και προκαλούν πρόβλημα στην ακτογραμμή, παράνομοι εξώστες επιχειρήσεων εστίασης πάνω στον Αιγιαλό, παραλιακοί δρόμοι κατασκευασμένοι πάνω στον Αιγιαλό, ακατάλληλα τοιχία προστασίας οικοπέδων κ.α.

Στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα όπου και παρουσιάστηκε η μελέτη αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών, προτάθηκαν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τα 13,6 «προβληματικά» χιλιόμετρα της ακτογραμμής Πατρών και Δυτικής Αχαϊας.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν θα χρειαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια λιμενικά έργα προϋπολογισμού 23,6 εκατ. Ευρώ. Αναλυτικά, το κόστος για τις παρεμβάσεις προστασίας στα Βραχναίικα, Τσουκαλέικα, Μονοδένδρι ανέρχεται στα 15,8 ευρώ, για το τμήμα Νιφορέικα, Καλαμάκι 5,7 ευρώ και για τον Αλισσό 2,1 ευρώ.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    8 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία