«Αρχίζει η περίοδος των εκθέσεων, τα πρώτα μηνύματα…»,του Διoνύση Μάμαλου.

Τουρισμός «Αρχίζει η περίοδος των εκθέσεων, τα πρώτα μηνύματα…»,του Διoνύση Μάμαλου.

Ανοίγει τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου τις πύλες της ο W.T.M. στο Λονδίνο και ουσιαστικά ανοίγει τον χορό της περιόδου των διεθνών τουριστικών εκθέσεων και παράλληλα σηματοδοτεί την λήξη της περιόδου για το 2018.

Βρισκόμαστε λοιπόν στο μεταίχμιο για να γίνει και να κάνουμε τον απολογισμό της περιόδου που κλείνει οσονούπω και να αφουγκραστούμε τα πρώτα μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο, που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες όσον αφορά τον δικό μας προορισμό. Και θα εξηγήσω παρακάτω το γιατί, αφού προηγουμένως οφείλω να απαντήσω στο ερώτημα, το οποίο μετά επιτάσεως θέτουν κάποιοι, αν θα πρέπει να συμμετέχουμε στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, όπως στη W.T.Mή στην ΙΤΒ του Βερολίνου, με δεδομένο ότι φέτος αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ακόμα και ενδεχομένως και την επόμενη θερινή περίοδο, το σοβαρό πρόβλημα με τα απορρίμματα.

Απαντώ λοιπόν για να απαλειφθούν οι όποιες ενστάσεις με συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν θα πρέπει να συμμετέχουμε στην κορυφαίο ή από τις κορυφαίες στην Ευρώπη και στον κόσμο διεθνή τουριστική έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στην χώρα που αποτελεί την βασική αγορά προέλευσης για τον τουρισμό μας, αφού φέτος ήρθε το 40% των τουριστών από τη Βρετανία και σε μία έκθεση όπου πέρσι κλείστηκαν 3 δισεκατομμύρια λίρες συμβόλαια; Θεωρώ ότι η απάντηση δίνεται από μόνη της. Βεβαίως το ερώτημα που ανακύπτει είναι το κατά πόσο προετοιμασμένοι θα πρέπει να είναι οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι, οι οποίοι θα μας εκπροσωπήσουν στην έκθεση και οι οποίοι, σίγουρο είναι, ότι θα βομβαρδιστούν από ερωτήματα σχετικά με το πρόβλημα των απορριμμάτων. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι πειστικές και να μην αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών.

Και είναι θετικό επίσης ότι η Κέρκυρα στο Λονδίνο, θα έχει αυτόνομο περίπτερο, μετά την συνεργασία του Επιμελητηρίου και του Δήμου, γεγονός που αποδεικνύει στη Βρετανική αγορά τον σεβασμό μας προς αυτούς που μας τιμούν, παραδοσιακά, με την επιλογή τους να αποτελεί το νησί μας ένα από τα θερινά τους θέρετρα για τις διακοπές τους.

Η επόμενη τουριστική περίοδος θα είναι μια εξόχως δύσκολη περίοδο για τον τουριστικό μας προορισμό και απαιτείται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τον τουρισμό, ιδιαίτερη προσοχή αλλά και από τους θεσμικούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να λυθεί ή να αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θα είναι καταστροφικό αν δεν δοθεί λύση. Η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερη γιατί πλέον αλλάζει το «περιβάλλον» με τις γειτονικές μεσογειακές χώρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα, όπως Τουρκία, Αίγυπτος και λοιπές, να έχουν ανοίξει τις αγορές τους. Όπερ σημαίνει ότι το «πλεονέκτημα» που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, σιγά, σιγά απαλείφεται και μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου ο ανταγωνισμός αυξάνεται και πάλι και θα πρέπει να αντέξουμε και να αποδειχτούμε ανταγωνιστικοί στις νέες συνθήκες. Και ένα επίσης σημείο, το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει γιατί «εξαρτόμαστε» από την Βρετανική αγορά σε μεγάλο βαθμό είναι το Brexit και οι επιπτώσεις του. Όλα αυτά θα τα προσεγγίσουμε κατά τη διάρκεια των εκθέσεων για να εξάγουμε συμπεράσματα και οι αρμόδιοι να λάβουν τα μέτρα τους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 04-11-2018.


Πηγή