ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου: Ανοίγει η αυλαία της Πειραματικής Σκηνής την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου ξεκινάει τον πρώτο κύκλο της Πειραματικής του Σκηνής με το έργο

«Το Μάθημα» του Ευγένιου Ιονέσκο, στις 15 Νοεμβρίου, ώρα 9μ.μ. Η παράσταση θα ανέβει στη ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, μια αίθουσα που από πέρσι διαμορφώθηκε σε θέατρο για τις παραγωγές του οργανισμού.

dhpethe mathima

σημείωμα σκηνοθέτη:

Στο «Μάθημα», αυτό το «κωμικό δράμα» όπως το ονομάζει, ο Ιονέσκο δείχνει την εξουσιαστική διάσταση της εκπαίδευσης αλλά και την παράλογη πλευρά της ανθρώπινης φύσης, τον τραγικό και γελοίο πυρήνα της. Στους ήρωες αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας, γελάμε με τα παθήματά τους και μαζί νιώθουμε οίκτο για τη μοίρα, δηλαδή την τύχη, την συνθήκη που βρίσκονται χωρίς οι ίδιοι να το καταλαβαίνουν και να το θέλουν. Σεβόμαστε αυτό το υπόδειγμα του θεάτρου του παραλόγου και αφήνουμε να μας οδηγήσει σκηνοθετικά και υποκριτικά το ίδιο το κείμενο με το ιδιαίτερο πνεύμα και την δομή του.

Γιώργος Ζιόβας

λίγα λόγια για το έργο:

Στο «Μάθημα» ο Ιονέσκο με πρωτοποριακές τεχνικές ξεδιπλώνει ένα τριαδικό παιχνίδι αποτελούμενο από έναν ευυπόληπτο καθηγητή – τέρας, μια υπηρέτρια με μυστηριώδες

(προφητικό σχεδόν) ύφος και μια μαθήτρια, τόσο ≪χαζή≫ (δεν γνωρίζει ούτε πόσο κάνει

1 +1) κι όμως, τόσο ≪ έξυπνη≫ που έχει απομνημονεύσει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς του πολλαπλασιασμού. Ένα παιχνίδι άσκησης εξουσίας με σαδιστικές διαθέσεις και κακό τέλος. Μια ιστορία τόσο συνηθισμένη (το ιδιαίτερο μάθημα ενός καθηγητή στην μαθήτριά του) όπου όλα συμφωνούν με τις επιδιώξεις – προσμονές του θεατή. Ερωταπαντήσεις σύμφωνα με τα όσα έχουμε διδαχτεί, κοινοτυπίες, δισταγμοί και πνευματώδεις επιδείξεις. Η ιστορία όμως γίνεται ασυνήθιστη. Ρεαλιστική αλλά και grotesque, αποκαλύπτει ένα τρίγωνο ανθρώπων αδύναμων να αντιδράσουν. Στον απόηχο του τριγώνου αυτού, η καταγγελία μιας μαθησιακής διαδικασίας λανθασμένης όπου τα μαθηματικά και η φιλολογία γίνονται όργανα – ≪ μέσα ≫ θανάτου. Κάθε λανθασμένη απάντηση της μαθήτριας μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα τους (και κυρίως το γλωσσικό χάσμα) εκείνο της έλλειψης επικοινωνίας. Σκληρές λέξεις και εικόνες ντυμένες με το υπέροχα ανατρεπτικό χιούμορ του Ιονέσκο. Δεν έχει σημασία αν η μαθήτρια έχει ιδιαίτερα ταλέντα, ικανότητες ή ευφυΐα. Την περιμένει το ίδιο κακό τέλος γιατί απλά απουσιάζει από αυτήν η γνώση. Το μάθημα του καθηγητή τελειώνει έτσι όπως αρχίζει με τον ήχο του κουδουνιού και την υπηρέτρια να ανακοινώνει την άφιξη μιας νέας μαθήτριας. Η γνώση δε θα μπορέσει ποτέ να μεταδοθεί γιατί ο καθηγητής, αυτός ο θεσμικά υπεύθυνος για τη μετάδοση της, θα γίνει το όχημα που θα απομακρύνει για πάντα την μαθήτρια από αυτήν.

μετάφραση: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

σκηνοθεσία / μουσική επιμέλεια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΙΟΒΑΣ

σκηνικό / κοστούμια: ΝΑΝΤΙΑ ΣΚΟΡΔΟΠΟΥΛΟΥ

φωτισμοί: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

βοηθός σκηνοθέτη: ΜΑΓΔΑ ΡΕΝΤΙΦΗ

παίζουν:

Καθηγητής : ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΙΟΒΑΣ

Μαθήτρια: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΛΕΑΝΘΗ

Υπηρέτρια: ΜΑΓΔΑ ΡΕΝΤΙΦΗ

Πρεμιέρα: Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018, ώρα 9μ.μ.

Παραστάσεις: κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 9μ.μ. και Κυριακή στις 6μ.μ.

Κρατήσεις εισιτηρίων:

Τις εργάσιμες ημέρες στο τηλέφωνο: 26410-21158 από τις 9.00π.μ – 13.00μ.μ.

Η πώληση εισιτηρίων θα γίνεται στο Ταμείο του θεάτρου την ημέρα της παράστασης

Πέμπτη – Παρασκευή από τις 20.00- 21.00

και Κυριακή από τις 17.00 -18.00

Τιμή εισιτηρίου: 10 €, γενική είσοδος

Την ιδιαιτερότητα της παράστασης την καθορίζει ο περιορισμένος αριθμός Θεατών(25) ανά παράσταση. Οι κρατήσεις εισιτηρίων γίνονται καθημερινά στο τηλέφωνο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.(26410 21158,46452) και ώρες γραφείου.


Πηγή