Δωρεάν υπηρεσίες στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας από το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας


Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας…

…εντάσσεται στο δίκτυο 61 υποστηρικτικών δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας λειτουργεί στην Πόλη μας από το 2012 και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις όπως μετανάστριες, άνεργες, μονογονείς, από εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, εργασιακή σύμβουλο και νομικούς). Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Συγκεκριμένα παρέχονται:

Υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής,
Υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής συμβουλευτικής,
Υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής και
Υπηρεσίες παραπομπής σε ξενώνες, σε νοσοκομεία, σε φορείς απασχόλησης, σε φορείς υποστήριξης παιδιών κ.α.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί σε συνδυασμό με:

Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ, η οποία προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας (σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο),
Τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ,
Τους Ξενώνες Φιλοξενίας και τα Συμβουλευτικά Κέντρα των Δήμων.
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ

Σήμερα το ΣΚ της Πάτρας παρέχει τις υπηρεσίες αυτές σε γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας καθώς και σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις όπως μετανάστριες, αιτούσες άσυλο, γυναίκες με αναπηρία, άνεργες, μονογονείς γυναίκες που επιθυμούν να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση.

Συγκεκριμένα σε:

Γυναίκες που υφίστανται σωματική κακοποίηση από κάποιο μέλος της οικογένειας τους ή το σύντροφό τους,
Γυναίκες που υφίστανται ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική ή λεκτική βία,
Γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού,
Γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking,
Γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, στον κοινωνικό χώρο ή μέσα στην οικογένεια,
Γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μετανάστριες, αιτούσες άσυλο, με αναπηρία κ.α.),
Γυναίκες άνεργες, ή γυναίκες που επιθυμούν να δημιουργήσουν επιχείρηση και
Γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες .
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

θα ήθελα να αναφερθώ σε δυο σημεία που θεωρώ σημαντικά όσον αφορά το νομικό πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας.

1) Μετά και την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ελλάδα με το Ν. 4531/2018 “περί καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας” στις 5 Απριλίου 2018, οι προστατευτικές διατάξεις του Ν. 3500/2006 “περί της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας” εφαρμόζονται πλέον και στους μόνιμους συντρόφους που δεν συνοικούν. Πριν από την κύρωση της εν λόγω Σύμβασης απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των μονίμων συντρόφων στον νόμο για την ενδοοικογενειακή βία ήταν η συγκατοίκηση.

2) Μια από τις άμεσες συνέπειες της ένταξης μιας γυναίκας στο νόμο της ενδοοικογενειακής βίας είναι και το γεγονός ότι δεν υποχρεούται να καταβάλει κάποιο παράβολο για την υποβολή μήνυσης στην Αστυνομία ή στον Εισαγγελέα και η ποινική δίωξη κινείται αυτεπαγγέλτως. Στις περιπτώσεις του αυτοφώρου εγκλήματος, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να έρθει αν κληθεί και να ερευνήσει κάθε καταγγελία (επώνυμη ή ανώνυμη) που λαμβάνει για κάθε έγκλημα προκειμένου να διαπιστώσει αν ισχύει ή όχι.

Θεωρώ πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι από την στιγμή που θα υπάρξει το πρώτο περιστατικό βίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η βία θα επαναληφθεί στο μέλλον και στις περισσότερες περιπτώσεις η έντασή της θα αυξηθεί. Η παύση της ενοχοποίησης των ίδιων των θυμάτων βίας καθώς και η έλλειψη της αποδοχής και της ανοχής απέναντι στο οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο περιστατικό βίας, πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Δεν υπάρχει κάποια επίσημη έρευνα, η οποία να συνδέει άμεσα την εμφάνιση ή την αύξηση της χρήσης της ενδοοικογενειακής βίας με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την παράλληλη αύξηση της ανεργίας. Μιλώντας, όμως προσωπικά ασχολούμενη με τη νομική συμβουλευτική, μπορώ να επισημάνω ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις των γυναικών που ενδιαφέρονται να μάθουν σχετικά με το αν δικαιούνται ή όχι το δικαίωμα της διατροφής είτε για τα ανήλικα τέκνα τους είτε για τις ίδιες και το οποίο μπορούν να επιδιώξουν μέσω κυρίως της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων. Άρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η οικονομική κρίση και η ανεργία λειτουργούν ίσως ως αποθαρρυντικός παράγοντας στις γυναίκες που υφίστανται βία στο να καταφέρουν να ανεξαρτητοποιηθούν και να αποδεσμευτούν από αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό της ψυχολογικής βίας που τους ασκείται.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Ποιες είναι οι διαστάσεις της βίας κατά των γυναικών στην Ελλάδα

Η πλειοψηφία των γυναικών είναι μεταξύ 30 – 50 ετών.

Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας έχουν απευθυνθεί περίπου 1500 γυναίκες από την αρχή της λειτουργίας του έως και σήμερα και οι νέες περιπτώσεις είναι 20 περίπου γυναίκες το μήνα. (δεν δίνονται άλλα στοιχεία που αφορούν το ΣΚ της Πάτρας διότι δεν πρέπει να στοχοποιείται ο τοπικός πληθυσμός).

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων ο δράστης είναι ο σύζυγος ή σύντροφος της συμβουλευόμενης. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι προσέρχονται στο Συμβουλευτικό και άτομα που δεν υφίστανται βία τα ίδια αλλά αναζητούν εξειδικευμένη πληροφόρηση ώστε να βοηθήσουν ένα κοντινό τους άτομο που την υφίσταται. Οι συμβουλευόμενες ανήκουν σε όλα τα μορφωτικά και οικονομικά στρώματα και αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τέλος, τα περισσότερα περιστατικά βίας που δεχόμαστε αφορούν την ενδοοικογενειακή βία.

1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στην ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία.

1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

25.000 γυναίκες αναζήτησαν βοήθεια στα 40 ΣΚ και στους 21 ξενώνες σε όλη την Ελλάδα.

36.000 γυναίκες βρήκαν στήριξη στην 24ωρη γραμμή ΣΟΣ 15900”.


Πηγή