Δυτική Αχαΐα: Ξεκινά μάχη για την αδικία με τις ελιές

Αναστάτωση επικρατεί, τις τελευταίες ημέρες, στον αγροτικό κόσμο της Δυτικής Αχαΐας, αφού οι 3.600 αιτήσεις ελαιοπαραγωγών για ζημιές από ανεμοθύελλα, δάκο και άλλες ασθένειες, δεν έπεισαν το ΕΛΓΑ. Σαν «κεραυνός», έπεσε έγγραφη απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού, ότι οι πληγέντες καλλιεργητές δεν θα αποζημιωθούν, αφού οι εκτιμητές του κατέληξαν ότι το ποσοστό των ζημιών είναι κάτω του 20%, σε αντίθεση με την εικόνα των ίδιων των αγροτών και των θεσμικών τους φορέων, ότι αυτό αγγίζει το 70%! Απλουστεύοντας μια κατάσταση ιδιαιτέρως δύσκολη, ο ΕΛΓΑ ενημέρωσε αρμοδίως, ότι η απόφασή του είναι όλοι οι κάτοχοι ελαιοστασίων απλά να πάρουν πίσω τα τέλη της εκτίμησης που είχαν καταβάλει για ζημιές…και μόνο αυτό.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Οι αντιδράσεις ήσαν αλυσιδωτές, με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας να λέει ότι οι ζημιές από την κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου είναι πολλές και εμφανείς που συνάδουν με ανεπανάληπτη απώλεια σοδειάς του ελαιολάδου, ενώ δάκος και αρρώστιες που κατέστρεψαν τον καρπό – λίγο πριν αυτός μαζευτεί – έχει ως αιτία τις βροχές του Ιουλίου και του φθινοπώρου. «Θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να καλύψει απόλυτα αυτές τις απώλειες σε λάδι και υποχρεούται η πολιτεία να μελετήσει το θέμα και να προβεί σε τροποποίηση της σημερινής απαγορευτικής διάταξης περί μη δικαιολογημένης και νόμιμης καταβολής χρημάτων" σημειώνει ο Γιώργος Βεσκούκης. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Αντίδραση με παράλληλη ανάληψη πρωτοβουλίας, κατεγράφη και από τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, με τον Δήμαρχο Χρήστος Νικολάου, να βλέπει παλιότερες έγκαιρες παρεμβάσεις του στο υπουργείο και στον ΕΛΓΑ, να πέφτουν αναίτια στο κενό. Έτσι, επιμένοντας στην οικονομική στήριξη των πληγέντων ελαιοπαραγωγών για τη θεραπεία του μεγάλου αρνητικού αντίκτυπου στην τοπική κοινωνία και οικονομία, επικοινώνησε με τους Δημάρχους Αιγιάλειας και Ερυμάνθου Θανάση Παναγόπουλο και Θάνο Καρπή αντίστοιχα, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες δυσοίωνες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και του τρόπου πολιτικής στήριξης των αγροτών. Από κοινού και οι τρεις αποφάσισαν να κινηθούν προς κάθε κατεύθυνση, για την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο των αγροτικών οικογενειών της υπαίθρου τους, με πρώτη κίνηση μία συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και συναρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Κάλεσαν δε τον πολιτικό κόσμο του Νομού να συνδράμει στην όλη προσπάθεια.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ Ο κ. Νικολάου, χαρακτήρισε την τελευταία απόφαση του ΕΛΓΑ «αποκλεισμό για χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς, που προκαλεί θλίψη, αφού δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα που όλοι βιώνουν στην περιοχή», καθιστώντας σαφές, ότι δεν θα επιδείξει παθητική στάση. «Αντιτάσσουμε την εικόνα της απόγνωσης και των τραγικών αδιεξόδων των συνδημοτών μας, που και εμείς καθημερινά καταγράφουμε. Όλοι μαζί θα συνεργαστούμε και στο τέλος θα δικαιώσουμε τον νευραλγικό κλάδο των αγροτών. Η τοπική αυτοδιοίκηση και το σύνολο των αγροτικών φορέων, καλούμαστε να δώσουμε μια μάχη, στην Ελλάδα και στην Ε.Ε, ώστε να προστατεύψουμε τη γη μας, τα προϊόντα μας και τον παραγωγικό μας ιστό», τονίζει ο δήμαρχος, φανερά ενοχλημένος από την εξέλιξη των πραγμάτων.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    24 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Αχαΐα