Δυτική Ελλάδα – Η πρόταση του υπουργείου για το φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου Παραπείρου (video […]

Πρόταση του υπουργείου Υποδομών για τη λειτουργία του φράγματος Πείρου – Παραπείρου στην Αχαΐα, κατατέθηκε σε ευρεία σύσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, στα γραφεία της Περιφέρειας στην Πάτρα.

Όπως ανακοινώθηκε, εντός του Νοεμβρίου θα γίνει η έμφραξη του φράγματος, ενώ σε ημερίδα που πρόκειται να διεξαχθεί θα παρουσιαστεί η δομή του Φορέα Διαχείρισης του έργου, μετά την κατάθεση απόψεων, επί της πρότασης, από τους φορείς.

Ο κ. Σπίρτζης παρέδωσε τον φάκελο με την πρόταση του Υπουργείου, για τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης του φράγματος, στον κ. Κατσιφάρα και στους Δημάρχους Πατρέων Κώστα Πελετίδη, Ερύμανθου Θάνου Καρπή και τον Αντιδήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Θανάση Ραυτακόπουλο.

Ειδικότερα, η πρόταση περιλαμβάνει, την οικονομική και στελεχιακή συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα τρία πρώτα χρόνια, για την εύρυθμη λειτουργία του Φορέα.

Στη συνέχεια με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους τοπικούς φορείς, θα συζητηθεί ο τρόπος συνέχισης της λειτουργίας και της μετοχικής σύνθεσης. Σε πρώτη φάση, στο Φορέα Διαχείρισης θα μετέχουν, το Υπουργείο Υποδομών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι Δήμοι Πατρέων, Ερύμανθου και Δυτικής Αχαΐας.

«Το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς και τη χώρα. Ένα έργο που έρχεται από πολύ παλιά. Είναι η ώρα να γίνει η έμφραξη και ταυτόχρονα να συσταθεί ο Φορέας Διαχείρισης.

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, η Περιφέρεια, μαζί με τους Δήμους που εκφράζουν και την τοπική κοινωνία, να ανοίξουν την ατζέντα, να είναι γνώστες της προετοιμασίας που έχει κάνει το Υπουργείο και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να απαντήσουμε.

Στόχος, να έχουμε ένα έργο ολοκληρωμένο, λειτουργικό, αλλά και ένα έργο που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής, γιατί αφορά στην ύδρευση της Πάτρας, των όμορων Δήμων, αλλά και τη ΒΙΠΕ, είναι ένα έργο του μέλλοντος», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.

Στη συνέχεια, η Δήμαρχος Ερυμάνθου κατέθεσε στον Υπουργό μελέτη για τη β΄ φάση του φράγματος, η οποία αφορά επέκτασή του, την οποία παρέλαβε ο Υπουργός, προκειμένου να εξεταστεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συνεχιστεί.

2018.11.10 – ΠΔΕ – Σύσκεψη στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με Σπίρτζη (Κατσιφάρας & Σπίρτζης)

Επίσης, σε ό,τι αφορά το θέμα της ολοκλήρωσης της Ολυμπίας Οδού και κυρίως το μέρος κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου, ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε πως, αμέσως μετά την έγκριση των 6 τμηματικών εργολαβιών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε εκδήλωση στον Πύργο, θα παρουσιαστούν η πορεία υλοποίησης του έργου και η επιλογή των διαγωνιστικών διαδικασιών του.

«Για εμάς, είναι το μεγαλύτερο θέμα και ιδιαίτερα σημαντικό έργο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι «ακόμα και μία ώρα μετά από κάθε συνάντηση θα μπαίνει το ίδιο θέμα».Εξάλλου, ενημέρωσε τον Υπουργό για την Επιτροπή για την παρακολούθηση του έργου, που ήδη έχει συσταθεί και εκπρόσωπός της θα παρευρίσκεται πλέον σε κάθε συνάντηση. Στη συνάντηση συμμετείχε η Περιφερειακή Σύμβουλος Εύη Βεργοπούλου, η οποία εκπροσωπούσε την Επιτροπή.

2018.11.10 – ΠΔΕ – Σύσκεψη στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με Σπίρτζη (Στιγμιότυπα)


Πηγή