Ε.Α.Σ.: Έβαλαν χέρι στις Επιδοτήσεις ντόπιων ΑγροΚτηνοτρόφων

Ανακοίνωση απο τον Αγροτικό Συνεταιρισμό

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης τονίζει ότι προ δυσάρεστων εκπλήξεων βρέθηκαν ντόπιοι ΑγροΚτηνοτρόφοι, καθώς οι πρόσφατες πληρωμές της Βασικής Επιδότησης της προκαταβολής (70%) δηλαδή και όχι της εξόφλησης, έγιναν … όπως έγιναν, με πολλούς αποκλεισμούς και γιγάντιο εμπαιγμό.

Με βοναπαρτική λογική παρακρατήθηκαν μικρά ή μεγάλα ποσά από την Επιδότηση με αποτέλεσμα πολλοί ντόπιοι Παραγωγοί να πληρώθηκαν μεν…. να μην είδαν το χρώμα του χρήματος δε.

Σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΘιακοΚεφαλονίτες Παραγωγοί πλήττονται από υψηλότατα βάρη σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ή σκέφτονται να τα παρατήσουν, τα προβλήματα για τις ντόπιες αγροτικές οικογένειες μεγεθύνονται ακόμη περισσότερο από τις ψαλιδισμένες Επιδοτήσεις όταν η Κοινοτική νομοθεσία αναφέρει ότι «τα χρήματα των Κοινοτικών Επιδοτήσεων πρέπει να καταλήγουν ακέραια στα χέρια των δικαιούχων».

Για ακόμα μία φορά ο ντόπιος ΑγροΚτηνοτροφικός κόσμος ταλαιπωρείται βάναυσα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται εις βάρος του στο πλαίσιο του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» από τον διαχειριστή των Επιδοτήσεων ΟΠΕΚΕΠΕ. Για το επίμαχο θέμα των βοσκοτόπων ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρήκε άμεσα την λύση και, κατά το κοινώς λεγόμενο, έβαλε χέρι στις Επιδοτήσεις των Παραγωγών κρατώντας ποσά ως μισθώματα για κατανεμηθέντα Δημόσια βοσκοτόπια που ούτε τα χρειάζονται ούτε πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσουν.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ λοιπόν, πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τόσο τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων όσο και τις προσωπικές επιστολές του Παναγή Δρακουλόγκωνα, Αντιπεριφερειάρχη Κεφ/νιάς & Ιθάκης, περί μη παρακράτησης Επιδοτήσεων ως μισθώματα εικονικών βοσκοτόπων.

Υπενθυμίζεται ότι με την περίφημη «τεχνική λύση» κατανεμήθηκαν στους Παραγωγούς εικονικά βοσκοτόπια τα οποία «βαφτίστηκαν» ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ, χωρίς το Δημόσιο να έχει κυριότητα σ΄ αυτά, προκειμένου να εισπράξει μισθώματα για τα τρία τελευταία χρόνια. Το οξύμωρο είναι ότι οι ΑγροΚτηνοτρόφοι ως κάτοχοι ιδιόκτητων Βοσκοτόπων και Αγροτεμαχίων έχουν πληρώσει χρήματα για εγγραφή των εν λόγω εκτάσεων στο Κτηματολόγιο και κάθε χρόνο πληρώνουν φόρους βάση Ε9 καθώς και τον ΕΛΓΑ.

Ποια, πραγματικά, είναι η αξιοπιστία και το κύρος του ΟΠΕΚΕΠΕ όταν τα ζώα της Κατωγής εξακολουθούν να εμφανίζονται ότι βόσκουν καθημερινά στα Φάρσα και Διλινάτα ενώ τα Ρυσιάνικα και Πυλαρινά ζώα εξακολουθούν να εμφανίζονται ότι καθημερινά κάνουν το δρομολόγιο βοσκής έως το Ξενόπουλο, Σκάλα και αντίστροφα.

Ο Ε.Α.Σ ζητά την άμεση συμμόρφωση των Εθνικών Κανονισμών με τους Κοινοτικούς και να επιστραφούν στους δικαιούχους τα χρήματα που παρακρατήθηκαν παρανόμως για βοσκοτόπια που το Δημόσιο δεν έχει στα Νησιά μας. Πρόκειται άλλωστε για χρήματα που προορίζονται για την στήριξη του Πρωτογενούς τομέα, του πλέον παραγωγικού ιστού της Περιφέρειας.
Παρεμπιπτόντως : Ποια παρακράτηση/ποινή θα επιβάλλει στον εαυτό της η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους καταλογισμούς εκατομμυρίων ευρώ με πρόστιμα από Ευρωπαϊκούς ελέγχους που πληρώνει ο Ελληνικός λαός ;

Από τον Ε.Α.Σ. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ


Πηγή