ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας: Νέο πρόγραμμα για την στήριξη μικρών αγροτικών εκματελλεύσεων

Στην παρουσίαση ενός νεοσύστατου προγράμματος που στόχο θα έχει τη στήριξη μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, προχώρησε χθες η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας και Αρχαίας Ολυμπίας (ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας) στα κεντρικά γραφεία της στον Πύργο, στη συμβολή των οδών Κοκκίνου και Τάκη Πετροπούλου.

Ο λόγος για το νέο μέτρο «6.3 Ενίσχυση των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων», του οποίου την παρουσίαση προς τον αγροτικό κόσμο ανέλαβε η Γεωπόνος και Μελετήτρια της ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας Φιλιώ Μουσταφέρη.

Η Φιλιώ Μουσταφέρη

Η νεαρή γεωπόνος εστίασε αρχικά στο σκοπό του προγράμματος, που δεν είναι άλλος από τη στήριξη μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων με οικονομικό μέγεθος εκμετάλλευσης από 5.000 έως και 8.000 ευρώ, εκφρασμένη σε τυπική απόδοση. Η βοήθεια της ΕΑΣ κατά την έναρξη του προγράμματος αναμένεται να είναι καθοριστική, αφού ο υπολογισμός από τους αγρότες είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Το κομμάτι αυτό πρόκειται να καλυφθεί πλήρως από την υπηρεσία της ΕΑΣ και τους υπαλλήλους της, που θα καλύψουν κάθε ανάγκη του αγροτικού κόσμου. «Βάση επίσημων εγγράφων και από επικαιροποιημένους δείκτες, φαίνεται ότι αυτή η κατηγορία έχει μειωμένα εισοδήματα από το 2010 και επιθυμία του υπουργείου είναι να στηρίξει τους αγρότες αυτούς», τόνισε η κ. Μουσταφέρη και συνέχισε παρουσιάζοντας τους στόχους του προγράμματος, που είναι οι εκμεταλλεύσεις να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τη γεωργική τους δραστηριότητα, ούτως ώστε να είναι ικανές να υποστηρίξουν την επαγγελματική ενασχόληση των κατόχων τους και να είναι βιώσιμες.

Το ποσό ενίσχυσης που εγγυάται το πρόγραμμα αυτό για το δικαιούχο φτάνει τα 14.000 ευρώ, τα οποία θα προσφέρονται σε δυο δόσεις. Αρχικά, η πρώτη δόση που θα φτάνει το 70% του ποσού θα δίνεται με την ένταξη στο πρόγραμμα, ενώ το υπόλοιπο 30% θα αποδίδεται με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Για την ένταξη τους θα ληφθούν υπόψη και τα παρακάτω κριτήρια: η συνάφεια επαγγελματικών προσόντων όπου θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στη γυναικεία κοινωνική επιχειρηματικότητα, η συμμετοχή των αγροτών σε συνεργασίες, συστήματα ποιότητας και δράσεις για το περιβάλλον, τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και ο τόπος κατοικίας τους που πρέπει να βρίσκεται σε μικρές κοινότητες. Ακόμα, είναι ενδεικτικό πως θα επιλεχθούν και όσοι συμμετέχουν σε ομάδες παραγωγών, υποψήφιοι που έχουν στόχο τη βιολογική παραγωγή ή την ολοκληρωμένη διαχείριση και υποψήφιοι με μικρότερα εισοδηματικά κριτήρια.

Η ΕΑΣ Ηλείας-Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία και με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορυφής, αναλαμβάνουν να ενημερώσουν τους υποψήφιους παραγωγούς αν μπορούν να συμμετέχουν, τον τρόπο που θα το πετύχουν και τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν την εκμετάλλευσή τους. Για περαιτέρω λεπτομέρειες, ο αγροτικός κόσμος που ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα μπορεί να επισκέπτεται ελεύθερα τα κεντρικά γραφεία της ΕΑΣ Ηλείας-Αρχαίας Ολυμπίας καθημερινά τα πρωινά πρωί.


Πηγή