Ευθύμης Λέκκας: Ο σεισμός στην Ζάκυνθο ήταν 7,1 Ρίχτερ!

Μέγεθος 7,1 και όχι 6,4 Ρίχτερ, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, ήταν ο μεγάλος πρόσφατος σεισμός της 26ης Οκτωβρίου στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα. Σε μια αποστροφή του λόγου του, στην ημερίδα για τις φυσικές καταστροφές, ζήτησε συγνώμη από τους συναδέλφους του και τόνισε ότι το μέγεθος του σεισμού υποεκτιμήθηκε λόγω δυσλειτουργίας στους σταθμούς μέτρησης που βρίσκονται κοντά στην εστία. «Μπούκωσαν τα μηχανήματα» είπε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας το πρόβλημα στη μεγάλη ένταση του φαινομένου, θέτοντας όμως αυτό σε αντιδιαστολή με τις σχετικά μικρές συνέπειες στις υποδομές του νησιού.

Ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ έριξε τη βόμβα και συνέχισε την ομιλία του.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το μέγεθος του σεισμού υποεκτιμήθηκε λόγω δυσλειτουργίας στους σταθμούς μέτρησης που βρίσκονται κοντά στην εστία

Εξήγησε πώς λειτουργεί η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισιμικότητας και προσέθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν αντίστοιχοι φορείς εκτίμησης των πλημμυρικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών. Οταν μετά το πέρας της ομιλίας τον ρωτήσαμε σχετικά, μας εξήγησε ότι το μέγεθος αυτό υπολογίστηκε και από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο USGS.

Η επίσημη μέτρηση

Υπενθυμίζεται ότι η κλίμακα Ρίχτερ είναι λογαριθμική και η διαφορά ανάμεσα σε έναν σεισμό των 6 Ρίχτερ με έναν 7 βαθμών αντιπροσωπεύει 31,5 φορές μεγαλύτερη έκλυση ενέργειας και δεκαπλάσιο πλάτος δονήσεων.

Πηγές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα λεγόμενα του κ. Λέκκα, αλλά ανέφεραν ότι το μέγεθος των 6,4 Ρίχτερ ήταν αυτό που υπολογίστηκε προκαταρκτικά, ενώ η τελική επίσημη μέτρηση είναι 6,8 βαθμοί.

Ως προς το ενδεχόμενο κάποιοι σεισμογράφοι να «μπουκώσουν», εξηγούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί, ονομάζεται «κλιπάρισμα», αλλά αφορά μόνο τους πολύ κοντινούς σταθμούς μέτρησης. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, διαθέτει δίκτυο 150 σταθμών και μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα πολλών σεισμογράφων, λαμβάνοντας υπόψη ποιοι έχουν κλιπάρει.

Πηγή: ethnos.gr


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    14 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία