«Έφυγε» στα 93 του χρόνια ο ευπατρίδης Λεωνίδας Λόης – Στο Αγρίνιο η κηδεία του

Πανομογενειακή συγκίνηση προκαλεί ο θάνατος του ευπατρίδη και φιλάνθρωπου Ελληνοαμερικανού, Λεωνίδα Λόη (Leonidas Lois), ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 93 ετών.

Ο Λεωνίδας Λόης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διέμενε στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος «Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος» της HANAC (Hellenic American Neighborhood Action Committee), στην Αστόρια, βρέθηκε αναίσθητος προ ημερών, από την γυναίκα που τον βοηθούσε κατ’ οίκον. Αμέσως εκλήθη ασθενοφόρο, αλλά δυστυχώς ήταν αργά, καθώς είχε ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή.

«Ο Λεωνίδας Λόης διέμενε πολλά χρόνια εδώ και ήταν σαν δικός μας άνθρωπος», δηλώνει στον «Ε.Κ.» ο Διευθυντής Κοινωνικών Υπηρεσιών της HANAC, Νίκος Νικολαϊδης, ο οποίος ωστόσο αναφέρει ότι τον τελευταίο καιρό, πιθανότατα και λόγω ηλικίας, η υγεία του είχε κλονιστεί.

«Ηταν ένας καλός και ανοικτός άνθρωπος, πάντα ευδιάθετος. Ομως, τον τελευταίο καιρό έδειχνε πεσμένος. Πριν από ένα μήνα που τον είχα δει, είχε αρχίσει και δυσκολευόταν. Του είχαμε διασφαλίσει βέβαια την παρουσία γυναίκας – βοηθού, ενώ το προσωπικό του κτιρίου τον πρόσεχε ιδιαίτερα».

Τη θλίψη της για την απώλεια του Λεωνίδα Λόη εξέφρασε και η Υποδιευθύντρια Κοινωνικών Υπηρεσιών της HANAC, Σοφία Παγιά.

«Ηταν ευχάριστος άνθρωπος, έγραφε ποιήματα, μου έλεγε ιστορίες για τον πόλεμο αλλά και τα πρώτα δύσκολα χρόνια που πέρασε στην Αμερική», τονίζει η κ. Παγιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τελευταία επιθυμία του Λεωνίδα Λόη ήταν να ταφεί στην Ελλάδα, με την οικογένειά του να ειδοποιείται άμεσα για τον θάνατό του.

«Υπόδειγμα για την ελληνική Oμογένεια»

Ο Λεωνίδας Λόης ήταν γνωστός ως «Leo the Greek», αλλά και «Καραϊσκάκης», καθώς ενσάρκωνε ως έφιππος τον εμβληματικό ήρωα του ’21 στην ελληνική παρέλαση της 5ης Λεωφόρου, ρόλο που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος των Διπλατανιωτών, Γιάννης Νικολόπουλος.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, ενώ ήταν ενεργό μέλος των Συλλόγων Αιτωλοακαρνάνων και Ρουμελιωτών, αλλά και στέλεχος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Παράλληλα, όμως, θα μείνει γνωστός για την αγάπη του για την Ελλάδα, τη φιλανθρωπική δραστηριότητα και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα.

«Ο Λεωνίδας Λόης ήταν ένας υπερπατριώτης. Αγωνίστηκε πολύ για τα εθνικά μας θέματα και πίστευε πολύ στη διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών ηθών και εθίμων. Εργάστηκε και προσέφερε στην Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος αλλά και σε διάφορους συλλόγους που κλήθηκε να υπηρετήσει», ανέφερε στον «Ε.Κ.» για τον εκλιπόντα ο πρόεδρος των Νεοχωριτών Αμερικής, Βασίλειος Κότσαλος, που χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «παράδειγμα για την Ομογένεια».

«Λίγοι είναι αυτοί που έχουν μέσα τους αυτά τα εθνικά και την εθνική υπερηφάνεια. Θα μας λείψει ο Λεωνίδας», καταλήγει ο κ. Κότσαλος.

Ο Λεωνίδας Λόης υπήρξε τακτικός αναγνώστης του «Ε.Κ.», ενώ κατά το παρελθόν είχε ανακοινώσει μέσω της εφημερίδας διάφορες κοινωφελείς δραστηριότητές του, όπως η προσπάθεια συγκέντρωσης δωρεών για το Κοινωνικό Κέντρο του Ι.Ν. Μεταμόρφωσης Σωτήρος στο Ανκορατζ της Αλάσκα.

H κηδεία του Λεωνίδα Λόη θα γίνει αύριο, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αγρινίου στις 11.30 π.μ. Η σορός του θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 10.30π.μ.

www.ekirikas.com

Στο Προεδρικό Μέγαρο η Δημοτική Φιλαρμονική Αμφιλοχίας


Πηγή