Εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας ο Τάκης Λουκόπουλος

Το παζλ των δημοτικών εκλογών στο δήμο Ναυπακτίας παραμένει ανοιχτό, κάτι που είναι και λογικό φυσικά, καθώς απέχουμε από την ώρα της κάλπης 6,5 μήνες. Οι διεργασίες, βέβαια, είναι στο φουλ, και αναμένεται έως και το τέλος του χρόνου τα περισσότερα κομμάτια να έχουν πάρει τη θέση τους. Σήμερα, και βαδίζοντας στα μέσα του Νοέμβρη, αναμφισβήτητα το πλέον σημαντικό ερώτημα που ζητά απάντηση είναι το τι θα κάνει ο νυν δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος. Η απόφασή του, άλλωστε, επηρεάζει άμεσα όχι μόνο το δικό του παραταξιακό χώρο, αλλά και αρκετούς από τους υπολοίπους, που είτε έχουν ήδη πάρει μορφή, είτε οδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η στήλη σήμερα έχει το ρεπορτάζ των όσων ειπώθηκαν στην πρώτη κλειστή επί του θέματος συζήτηση στους κόλπους της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, μία συζήτηση που αναμένεται να έχει συνέχεια.

Τους ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του

Καταρχάς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Τάκης Λουκόπουλος, έκανε το βήμα μπροστά αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του και ανακοινώνοντας, έστω και στον κλειστό κύκλο των παρευρισκόμενων, ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πηγές μας, ο δήμαρχος υπήρξε ξεκάθαρος επ’ αυτού, πετώντας στην ουσία τη «μπάλα» στην απέναντι πλευρά, δηλαδή σε εκείνη των συμβούλων του, περιμένοντας πλέον τις δικές τους αποφάσεις. Χαρακτηριστικό της συζήτησης, αλλά και της στάσης του απέναντι στα γεγονότα, ήταν το ότι έδειξε αποφασισμένος να πάει την απόφασή του έως το τέλος, υποστηρίζοντας ότι δεν επηρεάζεται από τις αποφάσεις στελεχών της παράταξης, καθώς έχει το δυναμικό, στην περίπτωση που κάποιοι αποχωρήσουν, να τους αναπληρώσει.

Οι σίγουρα μαζί του

Ποιοι δήλωσαν πως θα είναι στο πλευρό του. Στην κατηγορία αυτή ανήκει καταρχάς ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σιαμαντάς, ο οποίος όπως αναφέρουν οι πηγές μας δήλωσε ξεκάθαρα πως θα σταθεί στο πλευρό του δημάρχου. Ο ίδιος, άλλωστε, σε δήλωσή του στην «Ε» αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος δήμαρχος, είχε πει ότι το σενάριο αυτό θα πάρει σάρκα και οστά, μόνο εάν ο Τάκης Λουκόπουλος αποσυρθεί από το πολιτικό σκηνικό της περιοχής, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση θα τον στηρίξει. Ταγμένοι και πιστοί στην ομάδα και τη συνέχειά της δήλωσαν επίσης οι Παναγιώτης Κονίδας και Χαράλαμπος Κανέλλος, που έδωσαν το παρών στη συνάντηση, ενώ μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται φυσικά και ο πλέον στενός και έμπιστος συνεργάτης του δημάρχου Κώστας Καρακώστας. Ο τελευταίος, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι απουσίαζε από τη συζήτηση, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο. Κι αυτό γιατί δεν έλειψαν οι υποψίες ότι ήταν στοχευμένη επιλογή, αποφεύγοντας, ίσως, την κατά μέτωπο αντιμετώπιση των όσων θα ακούγονταν, και ακούστηκαν τελικά, από άλλα κορυφαία στελέχη της Πρωτοβουλίας.

Οι ενστάσεις του Θ. Κοτρωνιά

Ποια είναι όμως αυτά, και τι είπαν; Η «Ε», συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις, φέρνει στο φως τους προβληματισμούς που κατατέθηκαν από σημαντικά μέλη της δημοτικής αρχής. Ο Θωμάς Κοτρωνιάς κατάθεσε τις ενστάσεις του, φωτογραφίζοντας μάλιστα επ’ αυτών έως σήμερα ομοτράπεζούς του συμβούλους. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές μας, μίλησε για συμπεριφορές προσώπων με τις οποίες δεν μπορεί να συμβαδίσει, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα για τον ίδιο είναι πάρα πολύ σημαντικό, και όχι εύκολα προσπελάσιμο. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, άλλωστε, με δήλωσή του στην «Ε» για την επόμενη ημέρα της παράταξης, είχε δώσει το στίγμα τόσο των προβληματισμών του, όσο και του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να χαραχτεί. Χαρακτηριστικά, και ενώ είχε σημειώσει ότι ο δήμαρχος αποτελεί κεφάλαιο για την παράταξη, είχε πει ότι θα πρέπει να ανακοινώσει τις προθέσεις του, χρησιμοποιώντας μάλιστα κατά πολλούς στοχευμένα αυτό τον όρο αντί της «απόφασης».

Σε υπενθύμιση της δήλωσής του είχε τονίσει: «Θεωρώ ότι σύντομα θα ανακοινώσει τις προθέσεις του (σσ ο δήμαρχος) στην ομάδα, θα ακούσει τους προβληματισμούς, τον παλμό της κοινωνίας και μέσα από συλλογικές διαδικασίες θα ληφθούν οι αποφάσεις». Η συνέχεια μάλιστα, εκείνης της τοποθέτησής του στην «Ε», έρχεται καθώς φαίνεται να «κουμπώσει» στην ένσταση που κατέθεσε στη συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς είχε πει: «Σε κάθε περίπτωση η δομή της παράταξης δεν έχει στοιχεία κληρονομικότητας και πολιτικών γραμματίων. Στόχος μου είναι η ενότητα της παράταξης και ο εμπλουτισμός της με νέους ανθρώπους». Και μπορεί το θέμα εκείνης της στιγμής να ήταν η επόμενη ημέρα της Πρωτοβουλίας, ακόμα και χωρίς τον Τάκη Λουκόπουλο, η συγκεκριμένη του τοποθέτηση, όμως, είχε κάνει φανερή την απόσταση που τον χωρίζει πλέον από πρόσωπα της ομάδας. Στο ερώτημα «ποια είναι αυτά;», τα φώτα φαίνεται να πέφτουν πάνω στους πλέον στενούς συνεργάτες του δημάρχου Κ. Καρακώστα και Γ. Σιαμαντά.

Ο προβληματισμός του Α. Κοτσανά

Στην ίδια κατηγορία, των προσώπων που έχουν έντονο προβληματισμό για το εάν θα πρέπει να συνεχίσουν στους κόλπους της παράταξης, ανήκει και ο Ανδρέας Κοτσανάς. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο αντιδήμαρχος κατάθεσε και αυτός τους προβληματισμούς του για το κατά πόσο η ομάδα μπορεί με συγκεκριμένα στελέχη στην πρώτη γραμμή να κάνει το άνοιγμα που έχει ανάγκη τόσο η ίδια όσο και η κοινωνία. Ο Α. Κοτσανάς, με αυτό τον τρόπο, φαίνεται να έδωσε μία περισσότερο πολιτική χροιά στις ενστάσεις που έχει ο ίδιος, πχ για την παρουσία του Κ. Καρακώστα στο ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας, θεωρώντας ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις εάν η παράταξη θέλει να πάει με αξιώσεις στην επόμενη ημέρα. Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, άλλωστε, σε συζητήσεις δεν έχει κρύψει το ότι η Πρωτοβουλία χρειάζεται ένα «σοκ» όχι μόνο εντυπώσεων, αλλά και ουσίας, που να στρέψει τα φώτα και πάλι πάνω στο πρόσωπο του δημάρχου, αναδεικνύοντάς τον ως το δυνατό χαρτί της. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, όμως, αυτό φαντάζει σχεδόν απίθανο, λένε οι δικές του, και όχι μόνο, αναγνώσεις, γεγονός που πηγαίνει κόντρα στις διαθέσεις και τις απαιτήσεις που έχει η κοινωνία από τις παρατάξεις που την εκπροσωπούν.

Η διαφωνία του Γ. Σύψα

Στο πλευρό των έντονα προβληματισμένων στέκεται και ο Γιάννης Σύψας, ο οποίος όπως επίσης αναφέρουν οι πηγές μας, στη δική του τοποθέτηση δεν απέφυγε να δώσει και κομματική χροιά. Ο αντιδήμαρχος φέρεται να υποστήριξε πως η ΕΠ θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από το άρμα του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο την έχουν καθίσει συγκεκριμένα στελέχη, δείχνοντας, και αυτός, για το συγκεκριμένο ζήτηση τον Κ. Καρακώστα. Πηγές μας, που έχουν καλή γνώση των όσων ειπώθηκαν στο εσωτερικό της ομάδας, μας μετέφεραν ότι ο Γ. Σύψας συνέδεσε άμεσα το σκηνικό των δημοτικών εκλογών με τις εθνικές, υποστηρίζοντας ότι ενώ η χώρα κινείται προς μία συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, προς τα εκεί μαρτυρούν όλα τα στοιχεία, η Πρωτοβουλία με τη μπαγκέτα στα χέρια συγκεκριμένων προσώπων είναι σαν να πηγαίνει μαθηματικά στην ήττα.

Θα συζητήσει ο Θ. Κούκουνας

Κλείνοντας την κατηγορία των επιφυλακτικών, ο τελευταίος που θα πρέπει να ενταχθεί σε αυτή, είναι ο Θανάσης Κούκουνας, ο οποίος χωρίς να αναλύσει περεταίρω το πώς βλέπει το αύριο της παράταξης, αρκέστηκε όπως λένε οι πηγές μας να πει ότι τις όποιες αποφάσεις πάρει… θα τις πάρει κατόπιν συζήτησης με τους ανθρώπους που συνεργάζεται χρόνια στην Ενότητα του Πλατάνου, εννοώντας φυσικά τους εκπροσώπους των κοινοτήτων. Ο Θ. Κούκουνας, βέβαια, δεν είναι κρυφό πως αποτελεί εδώ και χρόνια κοινό σώμα με το Θ. Κοτρωνιά, ακολουθώντας οι δύο άνδρες, και οι ομάδες τους τον ίδιο δρόμο. Αυτό άλλωστε, αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο, που τους έχει κατατάξει στην κατηγορία των ισχυρών ορεινών παραγόντων του δήμου, οι επιλογές των οποίων επηρεάζουν άμεσα το εκλογικό αποτέλεσμα.

Προς Περιφέρεια ο Αντ. Φράγκος

Σε συνέχεια των παραπάνω, όμως, υπάρχουν και εκείνοι που φαίνεται ήδη να έχουν ανοίξει την πόρτα της εξόδου, έχοντας πάρει την απόφαση να μην είναι και πάλι υποψήφιοι. Πρώτος στη συγκεκριμένη λίστα, που ήταν μάλιστα παρών στη συζήτηση, είναι ο Αντώνης Φράγκος, ο οποίος μάλιστα φέρεται να ανακοίνωσε την απόφασή του στους συναδέλφους του. Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από τον στίβο των δημοτικών, όχι όμως και από εκείνο των αυτοδιοικητικών, γενικά, αφού όπως αναφέρουν οι πηγές μας έχει πάρει στροφή για την Περιφέρεια. Η είδηση, ότι θα είναι στο ψηφοδέλτιο του Απόστολου Κατσιφάρα, τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει τον κύκλο της στην πόλη, με τον ίδιο βέβαια να μην έχει επίσημα δηλώσει κάτι έως ώρας, μην διαψεύδοντας όμως και τα όσα ακούγονται. Το γιατί φαίνεται να οδηγείται σε αυτή την απόφαση έχει πολύ ενδιαφέρον, αναμένοντας τις όποιες δικές του εξηγήσεις σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα.

Η απόλυτη επιβεβαίωση της «Ε»

Για όλα τα παραπάνω βέβαια, και το κλίμα που επικρατεί εντός της δημοτικής αρχής, η «Ε» με αναλυτικό της δημοσίευμα σας είχε ενημερώσει από τις αρχές Ιουνίου. Με τον τίτλο «Η σκακιέρα της Πρωτοβουλίας και η «θυσία» του αξιωματικού», είχαμε κάνει την αποτύπωση μία ισχυρής τάσης που υπάρχει εντός της παράταξης, σύμφωνα με την οποία, όπως τότε αναφέραμε, «ο δήμαρχος θα πρέπει κάποια στιγμή να «απεγκλωβιστεί» από τη γραμμή πάνω στην οποία τον έχει τοποθετήσει το στενό του περιβάλλον». Πηγαίνοντας ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά, μάλιστα, είχαμε γράψει: «Και επειδή το συγκεκριμένο περιβάλλον δεν είναι γενικό και αόριστο, η κριτική εστιάζει στον Κώστα Καρακώστα, τον άνθρωπο που, καλώς ή κακώς, έχει παγιωθεί στην κοινωνία ότι αποτελεί τον αποκλειστικό σύμβουλο του Τ. Λουκόπουλου, τον άνθρωπο που ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω του, οδηγώντας τον, κατά την ίδια πάντα άποψη, στην όλο και μεγαλύτερη απομόνωση». Η συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας έρχεται σε κάθε περίπτωση να επιβεβαιώσει εκείνο το ρεπορτάζ, στο οποίο υπήρχαν κι άλλες αναφορές που ο χρόνος τις έφερε μπροστά μας.

Το εάν η ομάδα των συμβούλων (ή κάποιοι εξ αυτών) που έχει διατυπώσει τις παραπάνω ενστάσεις, πάει έως τέλους τις αντιρρήσεις της, σπάζοντας της γέφυρες με την παράταξη, σήμερα δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. Αυτό που είναι πάντως δεδομένο είναι η ανακοίνωση του δημάρχου στους συνεργάτες του ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι η απόφαση αυτή δεν εξαρτάται από τη στάση των υπολοίπων. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Στην περίπτωση που βασικά στελέχη της Πρωτοβουλίας, με ισχυρή ψηφοσυλλεκτική ικανότητα, χωρίσουν το δρόμο τους, κατά πόσο είναι σε θέση να τους αναπληρώσει; Από την άλλη, βέβαια, το βάρος αυτή τη στιγμή φαίνεται να περνά στη δική τους πλευρά, αφού οι αποφάσεις τους, για το που τελικά θα τους βρει η επόμενη ημέρα, μόνο εύκολες δεν είναι.

Υγ: εκτός των παραπάνω προσώπων, υπάρχουν και στελέχη της παράταξης που δεν ήταν στη συζήτηση, και που η στάση που θα κρατήσουν, έχει τη δική τους ιδιαίτερη σημασία. Ο Χρήστος Σαλαμούρας την Τετάρτη δήλωσε ότι στηρίζει το δήμαρχο στο έργο του, όπως το ίδιος έκανε και η Αγγελική Σμπούκη, κι αυτό καταγράφεται ως στίγμα τη δεδομένη στιγμή. Ο Νικος Κοστογιάννης φαίνεται πως έχει αποφασίσει την έξοδο, όπως το ίδιο με τη συμπεριφορά του δείχνει και ο Π. Κοτίνης. Τέλος περισσότερο στους εντός, παρά στους εκτός θα κατατάσσαμε τον Π. Σωτηρόπουλο.

Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ Ναυπάκτου

Αγρίνιο: Σκούπα… για την προβολή της ιστορίας (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)


Πηγή