Εκκενώθηκε το Νοσοκομείο Αμαλιάδας στο πλαίσιο άσκησης ετοιμότητας (PHOTOS)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρέθηκε χθες το μεσημέρι το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η εκκένωσή του από προσωπικό και ασθενείς και την ίδια ώρα σήμανε συναγερμός στο ΕΚΑΒ, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας, την Αστυνομία, στον στρατό και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, καθώς χρειάστηκε να επιχειρήσουν στον χώρο.

Τα παραπάνω φυσικά και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά αποτελούν μέρος της άσκησης ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Νοσοκομείο με την συμμετοχή όλου του προσωπικού και των παραπάνω υπηρεσιών.

Με επιτυχία η ‘Άπις’!

Ο τίτλος της άσκησης ήταν ‘Άπις’ και στόχος ήταν να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα μετά από εκδήλωση σεισμού, με εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων ‘Σώστρατος’ και ‘Περσέας’.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ότι σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την Ζάκυνθο, ακολουθώντας πλήθος μετασεισμών. Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας εμφάνισε ρωγμές στους τοίχους, σε εξωτερικά κλιμακοστάσια, σε κολώνες, ενώ κατέρρεαν δευδοροφές και υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού. Παράλληλα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά και στα μαγειρία του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί ένα άτομο σε ασανσέρ, ένα άτομο στην ταράτσα του Νοσοκομείου, ενώ εγκλωβισμός καταγράφηκε και στο χώρο της αιμοδοσίας.

Η κινητοποίηση είναι άμεση και δίνεται εντολή εκκένωσης του Νοσοκομείου. Στον προαύλιο χώρο στήνονται τέσσερις σκηνές από τον στρατό και με φορεία, καροτσάκια αλλά και αγκαλιά μεταφέρονται εκεί οι ασθενείς, παράλληλα με τον αναγκαίο εξοπλισμό του Νοσοκομείου.

Οι υπαίθριες σκηνές μετατρέπονται σε ιατρεία, ενώ την ίδια στιγμή στο χώρο εισέρχονται και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας, που αναλαμβάνουν να κατασβήσουν την πυρκαγιά και ταυτόχρονα απεγκλωβίζουν τα άτομα που έχουν εγκλωβιστεί σε ασανσέρ και χώρους του Νοσοκομείου. Για την απομάκρυνση της γυναίκας που είχε εγκλωβιστεί στην ταράτσα του Νοσοκομείου, η Πυροσβεστική έκανε χρήση μεγάλου κλιμακοφόρου οχήματος.

Όλα βαίνουν καλώς και η επιχείρηση στέφεται με απόλυτη επιτυχία.

Το πραγματικό ήταν η βροχή!

Τα παραπάνω βεβαίως ήταν το φανταστικό σενάριο που έφεραν σε πέρας οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου αλλά και οι πυροσβέστες και όσοι ακόμη ενεπλάκησαν στην άσκηση.

Το πραγματικό του θέματος ήταν η ισχυρή βροχόπτωση που διήρκησε καθ’ όλη την διάρκεια της άσκησης, η οποία ωστόσο δεν στάθηκε εμπόδιο και οι εργαζόμενοι, που είχαν αναλάβει όλους τους ρόλους ακόμη και των ασθενών, απέδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν στα δύσκολα.

Η άσκηση τελέστηκε υπό την εποπτεία του διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ. Υ) Νικόλαου Παπαευσταθίου, παρουσία του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλου, του διοικητή του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Γιάννη Λέντζα και του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας Κώστα Χριπάτσιου.

Να σημειωθεί ότι ήταν η 76η άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο.

Δείτε φωτογραφίες από την άσκηση:

Οι σκηνές είχαν στηθεί στο προαύλιο του Νοσοκομείου
Η σκηνή που προοριζόταν για τα ορθοπεδικά περιστατικά
Νοσηλευτικό προσωπικό μετέφερε τους ασθενείς στο προαύλιο
Στο χώρο υπήρχε και στρατός για την παροχή βοήθειας
Ακολούθησε η μεταφορά ασθενών με καροτσάκια και φορεία
Οι ασθενείς σε φορεία μεταφέρθηκαν μέσα στις σκηνές
Στο χώρο έφθασε και η Αστυνομία
Υπό βροχή η μεταφορά ασθενών στις σκηνές
Η σκηνή για τον παθολογικό τομέα
Πυροσβέστης ανεβαίνει στο τμήμα αιμοδοσίας για την διάσωση εργαζόμενου
Η στιγμή που ο εργαζόμενος απεγκλωβίζεται με ασφάλεια
Το κλιμακοφόρο της Πυροσβεστικής εισέρχεται στην πίσω πλευρά του Νοσοκομείου
Το καλάθι του κλιμακοφόρου πλησιάζει στην ταράτσα που βρίσκεται άτομο και καλεί σε βοήθεια
Η στιγμή της διάσωσης του ατόμου από την ταράτσα
Με ασφάλεια η διάσωση από την ταράτσα
Ο διοικητής της Π.Υ. Αμαλιάδας Κώστας Χριπάτσιος, ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος και ο αναπληρωτής διοικητής Γιάννης Λέντζας με εκπρόσωπο του Ε.Κ.ΕΠ.Υ.


Πηγή