Έκπληξη και θυμός για τους γονείς του Μπακαρί από την απόφαση του δικαστηρίου – Έκρηξη χαράς για τους γο […]

Πιστεύαμε από την αρχή στο παιδί μας. Ευχαριστούμε πολύ την ελληνική δικαιοσύνη που τον απάλλαξε» ήταν τα πρώτα λόγια του πατέρα του πατρινού μπάρμαν (γεννήθηκε και έζησε για πολλά χρόνια στην πόλη) που βρέθηκε κατηγορούμενος για τη δολοφονίας του Μπακάρι Χέντερσον, στη Ζάκυνθο το καλοκαίρι του 2017.

Τρεις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν

Η πολύκροτη δίκη ολοκληρώθηκε σήμερα με την απόφαση του δικαστηρίου η οποία αθωώνει τους τρεις από τους εννέα κατηγορουμένους.

Ένοχοι οι 6 από τους 9 κατηγορούμενους για τον θάνατο του Μπακάρι στη Ζάκυνθο – "Δεν νομίζω ότι αυτό είναι δικαιοσύνη" είπε η μητέρα του – ΒΙΝΤΕΟ

Το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο της Πάτρας τον απάλλαξε καθώς έκρινε ότι στο θύμα προκάλεσε απλή σωματική βλάβη.

Ο τρίτος και ο τέταρτος κατηγορούμενος επίσης απαλλάσσονται καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι προκάλεσαν απλή σωματική βλάβη.

Οι ποινές

Από εκεί και πέρα, ο πρώτος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη με ποινή 15 έτη φυλάκισης.

Ο πέμπτος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για θανατηφόρα σωματική βλάβη με ποινή 5 έτη. Ο έκτος, ο έβδομος, ο όγδοος και ένατος κατηγορούμενος κρίθηκαν ένοχοι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Το δικαστήριο αποφάσισε ποινή 9 έτη για τον έκτο, τον έβδομο, και τον όγδοο και 10 έτη για τον ένατο.

Το δικαστήριο δεν δέχτηκε να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινές και αναμένεται οι καταδικασθέντες να οδηγηθούν στη φυλακή.

«Λυπάμαι γι αυτό που συνέβη στον Αμερικάνο αλλά όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο δεν υπήρχε ούτε πρόθεση ούτε ήταν υπεύθυνος για ό,τι συνέβη. Περίμενα αυτή τη στιγμή της δικαίωσης και πραγματικά κι εγώ και η μητέρα του και η αδελφή του είμαστε συγκινημένοι.

"Περίμενα αυτή τη στιγμή της δικαίωσης"

"Ο γιος μου έμεινε 17μήνες στη φυλακή. Ήξερα ότι το παιδί μου δε λέει ψέματα.

Η πρώτη του αντίδραση ήταν η αμηχανία αλλά πάντα είχε στραμμένο το βλέμμα του στους γονείς του και την οικογένεια του. Είναι ένα εξαιρετικό παιδί, κοινωνικό.

Δεν πίστεψε κανείς στο νησί ότι αυτό το παιδί είχε βλάψει άνθρωπο. Σήμερα ήταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου τουλάχιστον 50 φίλοι του. Θέλω να ευχαριστήσω τους δικηγόρους του παιδιού μου για την προσπάθεια τους» ανέφερε ο πατέρας του πατρινού μπαρμαν.

"Δεν νομίζω ότι αυτό είναι δικαιοσύνη για μια δολοφονία"

Απογοητευμένοι με τις ποινές που αποφάσισε το δικαστήριο εμφανίστηκαν οι γονείς του Μπακάρι. Η μητέρα του μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε:

"Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Αμερική θα ήταν άλλο το αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε. Τον πέταξαν και τον χτυπούσαν σαν σκυλί γύρισαν πίσω χωρίς τύψεις για αυτό που προκάλεσαν.

Δεν υπάρχουν τύψεις για τη χαμένη ζωή του παιδιού μου . Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση . Δεν νομίζω ότι αυτό είναι δικαιοσύνη για μια δολοφονία. Σκότωσαν έναν άνθρωπο με άγριο τρόπο" είπε και ξέσπασε σε κλάματα.

"Μία κακή μέρα για την δικαιοσύνη"

"Την πρώτη φορά που ήρθαν στην Ελλάδα οι γονείς του Μπακάρι πήραν μαζί τους το παιδί τους μέσα σε ένα φέρετρο. Στην αγόρευσή μου ζήτησαν αυτή τη φορά να φύγουν έχοντας τη δικαίωση του. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Είναι μία απόφαση που συγκλόνισε την οικογένεια γιατί ουσιαστικά οι ποινές δεν είναι ανάλογες για ένα τόσο βίαιο έγκλημα που διεπράχθη.

Μέχρι τη Δευτέρα θα ζητήσουμε με αίτηση την άσκηση Εφέσεως από την εισαγγελία έτσι ώστε πραγματικά να αποδοθεί δικαιοσύνη. Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη αλλά θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να αποδοθεί αυτό πρέπει στον κάθε κατηγορούμενο" δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Ανδρέας Πάτσης.

Τι είχε πει στην απολογία του μπάρμαν

Σύμφωνα με όσα είχε πει στην απολογία του, όταν την είδε να κλαίει και να βρίσκεται σε αυτή την άσχημη κατάσταση θέλησε να πιάσει τον Μπακάρι και «να τον παραδώσει στις αρχές για αυτό που είχε κάνει». Όπως ανέφερε θα το έκανε για οποιονδήποτε.

"Το θύμα με πλησίασε απειλητικά και ήθελα να αμυνθώ"

Σύμφωνα με την απολογία του το θύμα τον πλησίασε απειλητικά και με πρόθεση να τον χτυπήσει κι έτσι εκείνος έβαλε τα χέρια του μπροστά στο κεφάλι του έτσι ώστε να αμυνθεί. Τελικά όμως μεταξύ εκείνου καιτου θύματος βρέθηκε ένας από τους υπόλοιπους κατηγορούμενος.

«Είχα φοβηθεί. Αν δεν προέκυπτε άλλο πρόσωπο μεταξύ μας, θα είμαι χτυπήσει. Εγώ ήθελα απλά να αμυνθώ.

Η βία δεν ήταν ποτέ η πρώτη λύση για εμένα. Λόγω χαρακτήρα ποτέ δεν έμπλεκα σε καβγάδες. Από εκεί και πέρα είδα πλήθος ανθρώπων πάνω από το θύμα. Ήμουν σοκαρισμένος και έφυγα από το σημείο όταν άκουσα ότι κάποιος είχε καλέσει την αστυνομία προκειμένου να επιστρέψω στο μπαρ» ανέφερε.

Ο μπάρμαν ανέφερε επίσης πως όταν έφευγε ήρθαν άλλα δύο άτομα να χτυπήσουν τον Μπακάρι κι εκείνος τους είπε χαρακτηριστικά «Τι πάτε να κάνετε;»

"Η βία δεν ήταν ποτέ λύση για εμένα"

Λίγη ώρα αφού είχε επιστρέψει στο μπαρ η ασφάλεια ζήτησε από εκείνον και τον πρώτο κατηγορούμενο να πάνε στο αστυνομικό τμήμα .


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    22 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία