ΕΛΜΕΖ : «Για το ζήτημα της ασφάλειας των μαθητών από τους σεισμούς» – «Η κατάσταση αποτελεί κίνδυνο-θάν […]

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ, «με αφορμή τον πρόσφατο πολύ ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί μας, και στη σκιά των πανηγυρισμών Δήμου-Περιφέρειας-εμπλεκόμενων κρατικών φορέων, εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της αναφορικά με την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία» επισημαίνει με Δελτίο Τύπου και προσθέτει αναλυτικά… "Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή οι μαθητές στα σχολεία του νησιού μας με ευθύνη του Υπουργείου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης κυριολεκτικά στοιβάζονται. Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία των τμημάτων του νησιού έχουν ως εξής:

01-20 μαθητές

21-24 μαθητές

25-30 μαθητές

30 μαθητές και άνω

ΣΥΝΟΛΟ

Πλήθος τμημάτων

39

65

31

1

136

Ποσοστό

28,68%

47,79%

22,79%

0,74%

100,00%

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή

  • τα θρανία των μαθητών δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τοίχους ή παράθυρα
  • και οι δύο μαθητές κάθε θρανίου πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης διαφυγής από διαδρόμους τόσο αριστερά, όσο και δεξιά του θρανίου
  • οι διάδρομοι εντός τάξης πρέπει να έχουν το απαραίτητο πλάτος και να μην καλύπτονται από προσωπικά αντικείμενα των μαθητών (τσάντες κτπ)
  • οι έξοδοι των τάξεων πρέπει να είναι τέτοιου μεγέθους ώστε οι μαθητές να μπορούν ανεμπόδιστα να βγουν από την τάξη
  • οι εξωτερικοί διάδρομοι και τα κλιμακοστάσια πρέπει να είναι επαρκή αριθμητικά και με κατάλληλο πλάτος, ώστε να μπορεί να γίνει ομαλά η εκκένωση του κτηρίου.
  • είναι απαραίτητη η ύπαρξη ολοκληρωμένων συστημάτων πυρασφάλειας, ειδικά στα εργαστήρια, όπως και η ύπαρξη συστήματος συναγερμού.

Η κατάσταση στα περισσότερα σχολεία στο νησί είναι σχεδόν στον αντίποδα. Αυτή η κατάσταση αποτελεί κίνδυνο-θάνατο, μια και σε περίπτωση σεισμού είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί συνωστισμός και πανικός στην προσπάθεια εκκένωσης των αιθουσών. Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι στο ζύγι και της παρούσας κυβέρνησης μπαίνει από τη μια η ανθρώπινη ζωή και από την άλλη η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο κρατικός προϋπολογισμός αντί να κατευθύνεται στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μοιράζει απλόχερα στους μεγάλους επιχειρηματίες φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και ανακεφαλαιοποιήσεις. Ως εδώ! Οι ζωές οι δικές μας και των μαθητών μας δε θα παίζονται στα ζάρια της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ απαιτεί εδώ και τώρα:

  1. Πλήρη έλεγχο με σύγχρονα τεχνικά μέσα και μεθόδους όλων των σχολικών κτηρίων και υποδομών του νησιού – άμεση συντήρηση και αποκατάσταση όλων των βλαβών στις σχολικές υποδομές.
  2. Κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές στα Γυμνάσια και τη Γενική Παιδεία στα Λύκεια, 15 στις κατευθύνσεις των Λυκείων, 10 στα εργαστήρια του ΕΠΑΛ – Άμεσο «σπάσιμο» των τμημάτων.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ σε περίπτωση παράτασης της διακοπής των μαθημάτων λόγω σεισμού επιφυλάσσεται να ζητήσει ειδική μεταχείριση των μαθητών της Γ΄Λυκείου ως προς τις Πανελλήνιες εξετάσεις και τη μοριοδότησή τους. Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ θα καλέσει τους συναδέλφους, τους γονείς και τους μαθητές σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Ζακύνθου στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να ασκήσουμε πίεση στην κατεύθυνση της ικανοποίησης βασικών κανόνων ασφάλειας και των σύγχρονων αναγκών των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών."


Πηγή