«Έρχονται κατοχικές μέρες» – Αβέβαιο το μέλλον για τους ελαιοκαλλιέργειες του Κολιρίου

Δύσκολες αναμένεται να είναι οι εναπομείνουσες μέρες μέχρι το τέλος του χρόνου για τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Κολιρίου, αφού η φετινή συγκομιδή λαδιού αποδείχθηκε κατώτερη του αναμενόμενου. Φόβος και έντονη ανησυχία είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα για τους κατοίκους, αφού το βασικό τους εισόδημα δέχθηκε σοβαρό πλήγμα μιας και προερχόταν κυρίως από το λάδι.

Τόσο η καθυστερημένη δακοκτονία, όσο και ο μύκητας Γλοιοσπόριο έχουν μειώσει δραματικά την παραγωγή λαδιού φέτος, με τις καταστροφές στα κτήματα να ξεπερνούν ακόμα και το 70% σε αρκετές περιπτώσεις. Η ελιά αποτελεί για δεκαετίες ολόκληρες βασικό οικονομικό πόρο της κοινότητας, ενώ ως δεύτερη επιλογή είναι το αμπέλι. Δείγμα της τεράστιας ενασχόλησης των κατοίκων με την ελαιοκαλλιέργεια είναι ο αριθμός των δέντρων που ξεπερνάει τις 250.000, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των γεωγραφικών ορίων της κοινότητας.

Όαση θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι προηγούμενες χρονιές, αφού το λάδι απέδωσε πολύ παραπάνω από τα τραγικά επίπεδα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ορισμένοι αγρότες, οι οποίοι από 3-4 τόνους κατάφεραν να βγάλουν φέτος το πολύ 200 κιλά, αριθμός άκρως απαγορευτικός. Ακόμα και η ποιότητα του παραγόμενου λαδιού είναι απογοητευτική, αφού η παραγωγή πολλών αγροτών είχε υψηλό βαθμό οξέων. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει ένα «ντόμινο» και στην τιμή, η οποία εκτιμάται ότι θα πέσει κατακόρυφα. Πλέον ο φόβος του κόσμου είναι έκδηλος, καθώς καθένας σκέφτεται τρόπους προκειμένου να καταφέρουν να αντέξουν το υπόλοιπο διάστημα μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Χωρίς ελπίδα οι αγρότες

Αγανακτισμένοι είναι οι αγρότες του Κολιρίου, που γίνονται μάρτυρες ενός εκ των χειρότερων ετών για τις ελαιοκαλλιέργειες του τόπου τους και του νομού γενικότερα. Κουίζ για δυνατούς λύτες αναμένεται να είναι το υπόλοιπο διάστημα μέχρι το τέλος του κόσμου για τους κατοίκους, οι οποίοι καλούνται να βρουν εσπευσμένα λύσεις για να βγάλουν το διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του χρόνου. Ακόμα και «κατοχικές μέρες» πιστεύεται ότι θα ζήσουν οι κάτοικοι σύμφωνα με τα λεγόμενά τους. Παρακάτω ακολουθούν δηλώσεις αγροτών που αντίκρισαν το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής της φετινής χρονιάς

Στάθης Δημητρακόπουλος-Πρόεδρος Τ.Κ. Κολιρίου: «Οι καλλιεργητές έχουν πάθει ζημιά που ενδέχεται να ξεπεράσει το 70%, με την ποιότητα του παραγόμενου λαδιού να είναι μηδενική. Με κανένα τρόπο δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους και αυτό οφείλεται στο ότι η πολιτεία και η Περιφέρεια δε μεριμνούν ώστε το είδος της Κολιρέικης ελιάς να είναι έτοιμο από Μάιο για ψεκασμούς. Όταν οι δακοκτονίες αργούν, ο δάκος αναπτύσσεται και φυσικό επακόλουθο είναι να υπάρχουν αρρώστιες. Αυτό οδηγεί στην απώλεια καλλιεργειών και πτώση της τιμής του λαδιού. Πρέπει να το κοιτάξουν οι υπεύθυνοι, αφού για τους περισσότερους αποτελεί βιοποριστικό επάγγελμα. Θεωρώ όμως πως αυτή η κατάσταση είναι προϊόν εντολών, προκειμένου οι αγρότες να «σβήσουν». Το βασικό εισόδημα προέρχεται από τις ελιές, που φτάνουν τις 250.000. Όταν 3 τόνοι παράγουν 200 κιλά, είναι δύσκολο να επιβιώσει κανείς. Πρέπει η πολιτεία, οι βουλευτές του νομού και η τοπική αυτοδιοίκηση να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα».

Σωτήρης Παλαιολόγος-Αγρότης: «Οι καλλιέργειες φέτος πήγαν χάλια. Δεν μαζέψαμε τίποτα. Ο περισσότερος καρπός έμεινε στα δέντρα και σάπισε. Η ΔΑΟΚ δεν πραγματοποίησε τις δακοκτονίες τη στιγμή που έπρεπε και ιδού τα αποτελέσματα. Το γλοιοσπόριο ήταν αυτό που αποτελείωσε τις καλλιέργειες. Από 3 τόνους που μάζεψα, έβγαλα μόνο 150 κιλά λάδι».

Φώτης Τσαγκρής-Αγρότης: «Οι περίεργες καιρικές συνθήκες και η καθυστέρηση των δακοκτονιών έχουν οδηγήσει τους ελαιοπαραγωγούς σε άθλια κατάσταση. Το κράτος θα πρέπει να βοηθήσει, αλλιώς ο κόσμος θα «σβήσει» και θα κάνει μαύρα Χριστούγεννα. Το βασικό εισόδημα για το χωριό είναι η ελαιοκαλλιέργεια και ιδιαίτερα η βρώσιμη ελιά που φέτος έχει επηρεαστεί σημαντικά και δεν έχουμε ούτε για να φάμε σπίτι μας. Θα φτάσουμε να αγοράζουμε από το εξωτερικό. Αναμένουμε βοήθεια από το κράτος, αλλιώς θα υποφέρουμε και θα περάσουμε κατοχικές μέρες».

Δήμος Παλαιολόγος-Αγρότης: «Οι ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια ήταν τεράστιες. Σ’ άλλους έφτανε το 70% και σε άλλους το 30%, με τον καρπό να σαπίζει και όσο περνάει ο καιρός να γίνεται χειρότερα. Σε αρκετά σημεία που το σάπισμα ήταν έντονο, πολλοί επέλεξαν να μην κάνουν συγκομιδή αφού ήταν ανούσιο. Όσον αφορά τα ελαιόδεντρά μου, είχα ζημιές περίπου 30%. Από 5 Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή, με τα οξέα να ανεβαίνουν όσο περνάει ο καιρός και μένει πάνω στα δέντρα ο καρπός».


Πηγή