Ερώτηση Φ. Βάκη σχετικά με την παραχώρηση του ακινήτου της Κασσιόπης.

Κοινωνία Ερώτηση Φ. Βάκη σχετικά με την παραχώρηση του ακινήτου της Κασσιόπης.

Ερώτηση «σχετικά με την παραχώρηση του ακινήτου της Κασσιόπης στην Κέρκυρα» κατέθεσε η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι μετά τον αρχικό διαγωνισμό του 2013 για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του ακινήτου έκτασης 490 στρεμμάτων, με τον οποίο το ακίνητο πέρασε για 99 χρόνια στην NCH Capital, ακολούθησε το 2017 ένας ακόμη διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ, αυτή τη φορά για την κυριότητα τμήματος του οικοπέδου, όπου μπορούν να κτιστούν 27.000 τ.μ. Σημειώνεται, επίσης, ότι τα εν λόγω οικοδομήσιμα τετραγωνικά μέτρα πέρασαν στην κυριότητα της NCH Capital τουλάχιστον έξι φορές φθηνότερα από τις εμπορικές αξίες της περιοχής, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο.

Η Φ. Βάκη αναφέρει πως την αντίθεσή τους στη δημιουργία τουριστικής μονάδας και πολυτελών κατοικιών με χαρακτηριστικά real estate στο ακίνητο της Κασσιόπης, εκφράζουν επανειλημμένως τόσο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος Κέρκυρας, όσο και κάτοικοι και φορείς πολιτών του νησιού. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η επένδυση στο ακίνητο της Κασσιόπης εξαρχής θεωρήθηκε μη συμφέρουσα λόγω του χαμηλού τιμήματος που καταβλήθηκε, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που θα συντελείτο στο οικοσύστημα του Ερημίτη, αλλά και εξαιτίας της προβλεπόμενης κατάργησης του μοναδικού ναυτικού οχυρού που έχει τον έλεγχο της ασφάλειας των στενών με την Αλβανία.

Ρωτά, τέλος, τον Υπουργό Οικονομικών α) αν προτίθεται να ελέγξει τους όρους τόσο της σύμβασης παραχώρησης της εκμετάλλευσης για 99 χρόνια του ακινήτου της Κασσιόπης που υπεγράφη το 2013, όσο και το σκεπτικό της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την πλήρη κυριότητα των 27.000 οικοδομήσιμων τετραγωνικών μέτρων εντός του ίδιου ακινήτου το 2017 και β) αν εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης της αρχικής σύμβασης (2013) και του διαγωνισμού που έλαβε χώρα το 2017.


Πηγή