Ερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για τον βιολογικό καθαρισμό Λιαπάδων.

Π.Ι.Ν Ερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για τον βιολογικό καθαρισμό Λιαπάδων.

Ερώτηση με θέμα, «σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ΜΠΕ για την παρέμβαση στο βιολογικό καθαρισμό Λιαπάδων και τη σύνδεση του κλειστού αποχετευτικού αγωγού του Νοτίου – Ανατολικού τμήματος με το δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού», καταθέτει στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση.

Σύμφωνα με την ερώτηση των κ.κ. Γουλή, Κορφιάτη, «παρότι έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια από την έγκριση ποσού 145.000 ευρώ από το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ καμία παρέμβαση δεν έχει αρχίσει. Ο λόγος απ’ ότι είπε ο Περιφερειάρχης σε προηγούμενη επερώτηση μας είναι ότι οι Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ι.Ν. και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Ελλάδας δεν εγκρίνουν την κατασκευή παράκαμψης (bypass) λίγο πριν τον βιολογικό καθαρισμό για να διοχετεύονται το χειμώνα βρόχινα νερά και λύματα στη θάλασσα για να μην υπερφορτώνεται και παθαίνει ζημιές ο βιολογικός καθαρισμός. Είναι γνωστό ότι το αποχετευτικό σύστημα του οικισμού Λιαπάδων είναι πανροϊκό, όπως συμβαίνει και σε πολλούς άλλους οικισμούς της Κέρκυρας ακόμα και της Πόλης.

Προξενεί αρνητική εντύπωση αλλά και κυρίως αρνητικές συνέπειες η μη έγκριση της ΜΠΕ και ιδίως για το τμήμα του έργου που αφορά τη σύνδεση του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού του Ν-Α τμήματος με τον κεντρικό αγωγό. Το έργο αυτό συνίσταται στην τοποθέτηση σωλήνα 150μ περίπου και 2 αντλιών. Έχει μια αυτοτέλεια και δεν συνδέεται με το bypass. Αυτό το τμήμα του έργου θα λύσει το πρόβλημα των λυμάτων σε 100 οικογένειες και οικογενειακές επιχειρήσεις και κατά συνέπεια πρέπει να εγκριθεί άμεσα ώστε να ξεκινήσει το έργο.

Επίσης κατά τη γνώμη μας πρέπει να εγκριθεί η ΜΠΕ που αφορά το bypass. Για τώρα δεν υπάρχει άλλη λύση. Τυχόν πρόταση για διαχωρισμό βρόχινων νερών από τα αστικά λύματα στο αποχετευτικό δίκτυο του οικισμού των Λιαπάδων είναι μεγάλο έργο, απαιτεί μεγάλα ποσά και πολύ χρόνο».


Πηγή