Αιτωλοακαρνανία: Όλα έτοιμα για την Black Friday

Πως θα υποδεχθούν… την αυριανή ημέρα οι Εμπορικού Σύλλογοι Αγρινίου και Μεσολογγίου

Ούτε κρύο ούτε ζέστη προκαλεί στον Εμπορικό Σύλλογος Αγρινίου, η Black Friday (αύριο Παρασκευή 23 Νοεμβρίου) τη στιγμή που ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσολογγίου, είναι σαφώς πιο θετικός απέναντι στο Αμερικάνικο έθιμο που ήρθε στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Παναγιώτης Μπεσίνης, επισήμανε ότι ήδη το «έθιμο» αυτό που «ήρθε» στην Ελλάδα έχει εκφυλιστεί, καθώς έχει μετατραπεί σε Black Week!

panagiotis-mpesinis
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Παναγιώτης Μπεσίνης

Ο κ. Μπεσίνης τόνισε συγκεκριμένα στη «Σ»: «με τον τρόπο που γίνεται στην Ελλάδα η Black Friday σύντομα θα εκφυλιστεί περισσότερο απ’ ότι ήδη έχει εκφυλιστεί. Από την πλευρά των καταναλωτών στοιχεία έδειξαν πως υπάρχει ενδιαφέρον για την ημέρα αυτή, συνεπώς σαν Εμπορικός Σύλλογος συνιστούμε οι επαγγελματίες να είναι τυπικοί βάσει του σχετικού νομοθετικού πλαισίου των εκπτώσεων και οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

spiropoulos
Ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου Βασίλης Σπυρόπουλος

Ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου Βασίλης Σπυρόπουλος σημείωσε για το θέμα στη «Σ»: «ο σύλλογός μας αντιλαμβανόμενος ότι τα δύο τελευταία χρόνια το έθιμο που ήρθε στην Ελλάδα από την Αμερική είχε μεγάλη απήχηση στους καταναλωτές, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε, δίνοντας μια ένεση ρευστότητας στην μικρομεσαία επιχείρηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αρνητικό πρόσημο στον τζίρο των καταστημάτων μπορεί να αλλάξει από μια μόνο ημέρα. Το όλο ζήτημα είναι θέμα ψυχολογίας. Η ψυχολογία της Black Friday είναι ότι την ημέρα αυτή γίνονται μεγάλες εκπτώσεις. Με το σκεπτικό αυτό και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάνουμε αληθινές εκπτώσεις για να προσελκύσουμε τους καταναλωτές».

Την ίδια στιγμή ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου βάζει και κόκκινες γραμμές υπογραμμίζοντας τα εξής: «Για όσους συμμετάσχουν στην προωθητική ενέργεια, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εφαρμόζονται οι όροι και κανόνες της Υπουργικής Απόφασης 56885/19-11-2014 για τις προσφορές και προωθητικές ενέργειες.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των κωδικών που διαθέτει το κατάστημα και αυτό ισχύει και για την Black Friday. Η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών είναι αυτονόητη, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους και μάλιστα σε αυτήν την δύσκολη εποχή.

Συγκεκριμένα, για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Εάν οι προσφορές είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω μπορεί να επιβάλλεται και αυτοτελές πρόστιμο 1.000 έως 3.000 € για κάθε μία από τις παραβάσεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 78 των κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Από την Υποσαχάρια Αφρική οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Μεσολόγγι (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)


Πηγή