Αιτωλοακαρνανία: Τουλάχιστον 2.000 άτομα πάσχουν από διαβήτη (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη, ο Δήμος Αγρινίου και ο Σύλλογος Διαβητικών «Γλυκιά Ζωή» πραγματοποίησαν δράσεις στο κέντρο της πόλης

Η χθεσινή ημέρα (14η Νοεμβρίου) ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη και ήταν αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού, αναφορικά με την ασθένεια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της.

Αποτελεί μέρα υπενθύμισης και επαγρύπνησης καθώς η συχνότητα και ο επιπολασμός της νόσου αυξάνεται παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διαβήτης έχει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στον δυτικό κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ) και αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Στην Ελλάδα, από σακχαρώδη διαβήτη πάσχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού. Αντίστοιχα, ο διαβήτης τύπου Ι αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και τους εφήβους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, ο Διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια και αυτό αποτελεί το φετινό θέμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) που θέλει να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει ο διαβήτης στον κύκλο ζωής της οικογένειας, στην εκπαίδευση, στη φροντίδα και στην πρόληψη.

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου, δίνοντας έμφαση στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, διοργάνωσε εκδήλωση, στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη, όπου πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σακχάρου σε πολίτες και διανομή έντυπου πληροφοριακού υλικού με στόχο την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

«Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το κλειδί για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη και την επίτευξη υγιεινών αποτελεσμάτων» δήλωσαν στη «Σ» τόσο ο αντιδήμαρχος Αγρινίου Κώστας Καλαντζής, όσο και η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αιτωλοακαρνανίας «Γλυκιά Ζωή» Σοφία Ζαμπάρα.

Ο κ. Καλαντζής πρόσθεσε: «είναι θετικό που μπορούμε να διαχειριστούμε τον διαβήτη στην εποχή μας. Υπάρχει ελπίδα να μπορούν να διαχειριστούν τον διαβήτη οι άνθρωποι που το γνωρίζουν. Σκοπός μας είναι πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να έρθει σε εμάς για να τον βοηθήσουμε να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τον διαβήτη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως έχουν υποστήριξη. Είναι στοίχημα να πείσουμε τους πάσχοντες. Το ποσοστό των διαβητικών αγγίζει το 12%, αρκετά μεγάλο».

Η κ. Ζαμπάρα σημείωσε: «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους στην Ελλάδα οι διαβατικοί είναι 1 εκατ. Από αυτούς το 10% ανήκει στον τύπο Ι και οι υπόλοιποι στον τύπου ΙΙ. Στα ποσοστά αυτά δεν έχουν προστεθεί οι διαβατικοί τύπου ΙΙ που έχουν διαβήτη, αλλά δεν τον γνωρίζουν. Στην Αιτωλοακαρνανία βάσει πληθυσμού επικρατεί η εκτίμηση πως υπάρχουν τουλάχιστον 2.000 άτομα με διαβήτη. Δεν χρειάζεται να έχουμε ενοχές ή ντροπή που έχουμε διαβήτη. Αν ο τρόπος που αντιμετωπίζεις την υγεία σου απορρέει από τον φόβο ότι δεν θα βρεις δουλειά, δεν θα κάνεις οικογένεια κλπ τότε είναι λάθος. Ο διαβήτης έχει δύσκολη καθημερινότητα και πρέπει να ασχολείσαι, οπότε όταν προσπαθείς να την καλύψεις την κάνεις ακόμη δυσκολότερη για τον εαυτό σου και τότε ο «χαμένος» είσαι εσύ και όχι ο περίγυρός σου».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Νέες προσλήψεις και νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στο Νοσοκομείο Αγρινίου

diavitis (4)
Ο Αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής και η Πρόεδρος του Συλλόγου «Γλυκιά Ζωή» Σοφία Ζαμπάρα
diavitis (3)
Από την μέτρηση που έγινε στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη

diavitis (1)

diavitis (2)

diavitis (5)


Πηγή